Damla çikolatalı kurabiye

Özgün adı Chocolate Chip Cookies (okunuşu, çaklıt çip kukiys) olan bu kurabiye artık bizim memlekette de kafe tarzı pek çok yerde satılıyor. ABD’nin bu en ünlü kurabiyesinin bir başka ismi Toll House Cookies. Böyle denmesinin sebebi, bu kurabiyenin ilk kez 1934 yılında Massachusetts kentinde bulunan Toll House Inn adlı restoranda keşfedilmiş olması. Daha sonra Nestle firması bu tarife uygun çikolatalarının paketinde tarifi (telifini ödeyerek) yayınlayınca tüm ülkede tanınır olmuş. Bugün yüzlerce farklı tarif var ama ben size en geleneksel olanlardan birini vereceğim. Damla (draje) çikolata marketlerde kutu içinde satılıyor. Ama siz bitter çikolatadan parçalar keserek de yapabilir ya da beyaz çikolata parçalarıyla da deneyebilirsiniz. Bir de kurabiyenin içine, keyfinize göre, kırılmış ceviz, badem, fındık, hatta antepfıstığı koyabilirsiniz.

MALZEMELER:

2 bardak (su bardağı veya Nescafe fincanı) un;
1 tatlı kaşığı karbonat (yemek sodası);
1 çay kaşığı tuz;
12 çorba kaşığı (170 gram) oda sıcaklığında tereyağı;
1 bardak esmer toz şeker;
3/4 bardak beyaz toz şeker;
oda sıcaklığında 2 yumurta;
1 paket toz vanilya;
1-1/4 bardak damla çikolata;
3/4 bardak istediğiniz fıstık-fındık (kavrulmuş olmalı).

YAPILIŞI:

1. Fırını önceden 190 dereceye ısıtın. İki tane fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin.

2. Un, karbonat ve tuzu orta boy bir kâse içine süzgeçten eleyin.

3. Bir mikserin karıştırma kabına (ya da büyükçe bir kâseye) tereyağı, esmer ve beyaz şekerleri koyup orta devirde krema haline gelene dek (2 dakika) çırpın. Kâsenin kenarlarını spatulayla ara sıra sıyırın.

4. Vanilya ve yumurtayı bir küçük kâse içinde çırpıp tereyağlı karışıma boşaltın. Mikserle çırpın. Mikseri düşük devire getirin ve unlu karışımı ekleyip düzgün bir hamur elde edene dek karıştırın. Kâsenin kenarlarını arada sıyırın. Çikolata damlalarını-parçalarını ekleyin, kullanacaksanız cevizleri de koyup spatulayla karıştırın.

5. İki çorba kaşığı kullanarak tepsi üzerine tepeleme birer çorba kaşığı hamur koyun. Hamurların arasında 7 santim boşluk bırakın çünkü fırında genişleyecekler. Fırında 13-15 dakika kadar pişirin. Ama ilk 7 dakikanın sonunda üstteki tepsiyi alt kata, alttakini de üst kata yerleştirin. Fırından çıkarınca, fırın ızgara teli üzerinde dışarıda soğutun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers