Petit pots de creme ( Fransız tatlısı )

Malzemeler:

2+1/2 bardak (su bardağı) taze krema (Tikveşli, Pınar, Sek vb.);
2/3 bardak süt;
1/2 bardak artı 1 çorba kaşığı toz şeker;
1 doğal vanilya çubuğu, bıçakla uzunlamasına ortadan kesilmiş;
6 iri yumurtanın sarısı.

Farklı lezzetler vermek için:

Çikolatalı (160 gr. bitter çikolata); tarçınlı (9 çubuk tarçın); naneli (Bir avuç taze nane yaprağı); bademli (1/2 bardak kıyılmış, kavrulmuş badem); antepfıstıklı (1/2 bardak kıyılmış antepfıstığı).

Önce custard’ı hazırlayın: 

1. Taze kremayı, sütü ve 5 çorba kaşığı şekeri büyükçe bir tencerede karıştırın.

2. Vanilyayı ortadan uzunlamasına kesin ve bıçakla iç yüzeydeki vanilya posasını sıyırarak alın. Hem posayı ve hem de çubuğu tencereye atın.

3. Orta ateşte tıngırdama noktasına getirip şekeri karıştırarak eritin. Ocaktan alın, kapağını kapatın ve bir saat demlenmeye bırakın.

4. Bir saat sonra kremalı karışımı yeniden ısıtın.

5. Bu sırada yumurta sarılarını bir kásede geri kalan şekerle çırpın.

6. Sıcak sıvıdan azar azar alıp yumurta-şeker karışımına ilave ederek yumurtaların pişmesini önleyin. Sonra tüm yumurta-şeker karışımını kremalı karışıma katın ve karıştırarak şekeri eritin.

7. Çok ince delikli tel bir süzgeçten süzerek, saplı çelik derin kaba aktarın. Dilerseniz "custard"ı önce bir gün buzdolabında soğutabilir, dilerseniz tarifin geri kalan aşamalarına hemen devam edebilirsiniz.

Şimdi de tatlıyı tamamlayın:

1. Fırınınızın orta katına, fırınınıza ait orijinal tepsiyi yerleştirin ve fırını önceden 150 dereceye ısıtın.

2. Derince bir başka fırın kabının içine yağlı kağıt serin ve yağlı kağıt üzerine 8 adet irice Türk kahvesi fincanını veya minik sufle kabını (ramekin), araları oldukça açık olacak şekilde yerleştirin.

3. Saplı kaptaki custard’ı kaşıkla hafifçe karıştırın ve her bir sufle kabını üçte iki oranında custard ile doldurun. Kapların yüzeyinde oluşan kabarcıkları bir kürdan yardımıyla patlatın ki pişince düzgün bir yüzeye sahip olsunlar. Her bir kabın ağzını streç filmle kapatın (korkmayın, fırında erimezler), ya da özgün pots de creme kabınız varsa kapaklarını örtün.

4. Pişirme tepsisini fırındaki tepsiye oturtun ve sonra, pişirme tepsisinin içine kapların yarı boyuna gelecek kadar kaynar su doldurun.

5. 45 ila 55 dakika pişirin (eğer custard önceden buzdolabında beklememişse pişirme süresi daha kısa olacaktır). Piştiklerini anlamak için kaplardan birini çıkarın ve hafifçe sallayın. Donmuş jöle gibi titriyorlarsa pişmişler demektir.

6. Şimdi tüm kapları sudan çıkarın ve soğumaya bırakın.

7. Tam olarak soğuduklarında buzdolabına koyun ve servis etmeden önce en az 8 saat soğutun. Yanlarında, pastaneden alacağınız "kedidili" kurabiyeleriyle birlikte servis edin.

Tatlı hakkında bilgi:

Bu son derece lüks tatlı, krem anglezin fırında, ben-mari içinde pişirilerek sertleşmesini sağlamak suretiyle yapılıyor. İsim, "çömlek kapta krema" anlamına geliyor ve bu krema tasları özel yapılıyor. Bazen çift kulplu, bazen tek kulplu bu özel porselen tasların genelde birer de kapağı oluyor. Ayrıca bizim Türk kahvesi fincanlarından birazcık daha fazla hacimli bu küçük kaplar, son derece yağlı bu tatlıdan az miktarda alabiliyor. Zaten o nedenle de küçük boyutlarda yapılıp "küçük tas" ismiyle satılıyor.

Pots de creme, son derece esnek özellikli bir tatlı: İçine eritilmiş çikolata, toz halde espresso kahvesi, taze nane, tarçın, Earl Grey çayı, badem, antepfıstığı gibi çok farklı malzemeler eklemek suretiyle inanılmaz çeşitli tatlılar elde edebiliyorsunuz.

Yalnız bir-iki teknik detaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Burada size "gerçek" bir krema tatlısı tarifi veriyorum. O nedenle de gerçek, doğal vanilya kullanıyorum. Bu malzeme çoğunuz için yeni ve üstelik pahalı bir malzeme. Migros-Macrocenter gibi marketlerde şişede Arifoğlu markasıyla satılıyorlar. Ayrıca İstanbullular Mısır Çarşısı’nda da bulabilir. Tavsiye etmem ama elbette toz vanilin kullanmayı da seçebilirsiniz. İkinci teknik husus, bu tatlılar fırında su içinde pişerken, fırın tepsisinin tabanına yağlı fırın kağıdı yaymanız ve kapları birbirlerinden oldukça aralıklı yerleştirmeniz gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers