Tart Tatın

Malzemeler:

10 tane yeşil elma
7 çorba kaşığı tereyağı
1/2 bardak + 3 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
1 paket donmuş milföy hamuru

Tart Tatın tarifi:

Elmaların ortalarını, elma soyucu ile çıkarın. Kabuklarını soyun yukarıdan aşağıya ikiye kesin. Sapı metal olan büyükçe bir tava içinde tereyağı eritin, şeker ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın. Elmaların yuvarlak yüzeyleri aşağıya gelecek şekilde tavaya yerleştirin. Orta ateşte, bir kez çevirerek 25-30 dakika kadar pişirin. Elmaların etrafındaki fıkırdayan şekerin rengi kahverengiye dönünce, bir kek kabına elmaların yuvarlak yüzeyleri yine aşağıya gelecek şekilde yerleştirin. Önceden 200 C dereceye getirmiş olduğunuz fırında beş dakika daha pişirin. Milföy hamurlarını birbirleriyle birleştirerek kek kalıbının üzerini kaplayacak büyüklükte bir hamur elde edin. Kalıbın üzerini tamamen kaplayıp, ısısını 220 C dereceye yükselttiğiniz fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp hamuru elmaların üzerine hafifçe bastırarak tekrar yerleştirin. 20-30 dakika daha, ya da hamur kızarana dek fırında pişirin. Çıkarıp 15 dakika bekletin. Bıçakla kabın kenarlarını gezdirerek tartı gevşetin ve bir tabağa ters çevirin. Yanında kaymaklı dondurma ile mutlaka sıcak servis edin.

Yemek hakkında not:

Tart Tatin, en ünlü klasik Fransız tatlılarından birisi. 19. yüzyılda bir tesadüf eseri keşfedildiği rivayet olunuyor. O dönemde Fransa’nın Loire Vadisi’nin küçük bir kırsal kasabasında, Stephane and Caroline Tatin isimli iki kız kardeş, Hotel Tatin isimli otellerini işletiyorlarmış. Kızlardan birisi aşık olduğu yakışıklı delikanlıyla buluşmasından otele geç dönünce restoranı müşteriyle dolu bulmuş ve aceleyle servise koyulmuş. Bu arada da bir yandan elmalı tart pişirmek için dilimleyip şekerle karıştırdığı elmaları bir tavanın içinde, kuzine üzerine koyup servise gitmiş.

Mutfağa döndüğünde tatlı bir yanık kokusu duymuş. Elmalar hafiften yanmaya, yani karamelize olmaya başlamışlar. Yeni bir tart yapacak zamanı olmadığından, bu tavanın üzerine bir hamur kapayıp fırına sürmüş ve pişince çıkarıp ters çevirerek tabakta servis yapmış. Müşteri bunu öylesine beğenmiş ki kısa zamanda bu tesadüfi tatlı bölgede ün salmış. Bu söylentileri duyan Paris’in ünlü Maxim’s restoranının sahibi, otelin bulunduğu Lamotte-Beuvron kasabasına bir casus aşçı gönderip tarifi çalmasını istemiş. Hotel Tatin’e giden casus işini başarmış ve o tarihten bu yana Tart Tatin, Maxim’s restoranının mönüsünde yer almış. Aynı zamanda da bu ‘ters çevrilmiş elmalı tart’ tüm dünyada ün salmış.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers