ÇİG GIDALAR NEDEN SAGLIKLIDIR ?



Yazın sağladığı en büyük avantajlardan biri de çiğ
gıdalar. Çünkü dişinizden cildinize kadar faydalılar.*



*Yaz mevsiminin iyi yanlarından birisi de, sıcak
yemekleri bir nebze daha az tüketip, sebze ve meyve
gibi çiğ besinleri daha çok tüketmemiz.Bunun bir
nedeni bu besinlerin yaz mevsiminde bolca bulunması,
diğeri de sıcaklar. Ancak bunun yararı gözardı edilmemeli;
çünkü bağışıklık sistemimizi güçlendiren, dişlerimizi
çalıştıran, cildimizi güzelleştiren ve zayıflamamıza
yardımcı olan hep bu çiğ gıdalar.

Peki çiğ gıdalar neden bu kadar sağlıklı? Nedeni, yemek
pişirme sırasında kaynayan suyun B ve C vitaminleri emmesi.
Ayrıca çiğ besinlerde, pişmiş besinlere oranla daha fazla
lif bulunuyor. Bunun nedeni pişme sırasında, sıcağın lifi
parçalaması.İşte bundan dolayı, her öğünde en az bir
porsiyon çiğ bir besin tüketmemiz gerekiyor. Ancak bunu
abartmamakta fayda var. Çünkü diyeti tamamen çiğ gıdalar
üzerine kurmaya kalkarsak, bu kez de ihtiyacımız olan
protein ve karbonhidratlardan yoksun kalırız.

Beslenme programımza çiğ besinleri de dahil etmek,
günlük olarak ihtiyacımız olan 5 porsiyonluk sebze ve
meyveyi de almamızı sağlar.Üstelik yediklerimiz de
çeşitlilik kazanmış olur. Çünkü yediğimiz şey sadece
salata bile olsa, kıvırcıktan, domatese, havuçtan
salatalığa kadar birçok farklı sebzeyi içermiş olur.

Salatalık potasyum ve demir açısından, domates ve
kırmızı biberle havuçsa kansere neden olabilen bağımsız
radikalleri azaltan antioksidan betakaroten açısından
zengindir.

Çiğ besinlerin sağlığınıza katkısı burada da bitmiyor.
İyi haber şu:Eğer kilo vermek istiyorsanız, çiğ besinler
pişmişlerden gene daha faydalı. Nedeni çiğ gıdalar,
pişmişlere oranla daha çok su ve lif içeriyorlar. Bu da
daha uzun süre tok kalmanızı ve daha az yemenizi
sağlıyor.

Çiğ gıdaların bir diğer yararı da dişlere. Çiğ gıda
çiğnemek, diş etleriniz ve çeneniz için mükemmel bir
egzersiz oluyor. Çünkü bunları çiğnemek, pişmiş yemek
çiğnemekten biraz daha zor. Çiğneme hareketi,ağzınızın
bu kesimine kan gitrmesini sağlıyor. Bu da dişleri sağlıklı
yapıyor. Buna karşılık pişmiş besinlerdeki şeker seviyesi
daha fazla olabileceği için diş çürümesine sebebiyet
vermesi daha muhtemel.

Cildimiz de çiğ besinlerin yararından nasibini alıyor. Çiğ
olarak tüketildiğinde, betakarotenli havuç ve domates bol
miktarda vitamin içerir. Vücut betakaroteni sindirdikten
sonra, bu A vitaminine çevrilir.A vitamini hücre gelişimine
etki eder, cildin elastikiyetini sağlayan bir protein
olan kolajen oluşumunu sağlar.*

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers