Osmanlı Mutfagı - Sebze yemekleri



Kabak Kalyesi

5 kişilik

Malzemesi:

-500gr. koyun eti (kuşbaşı doğranmış)
-20Ögr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 çay kş. tarçın
-60Ögr. kabak
-ı/2 adet limon (suyu)
-5 diş sarımsak
-2 çorba kş. üzüm pekmezi
-1 çay kş. kuru nane.

Yapılışı:

1.Bir kapta etleri, soğan, tuz, biber, ve tarçın ile karıştırın, Kabakların baş ve diplerini keserek atın. Bıçakla dışlarını kazıyın, Yıkayıp, süzgece çıkarın. İçlerini oyarak çıkarın, kalan dış kısmını doğrayın.

2.Tencereye bir kat kabak, bir kat et dizin. Limon suyunu gezdirip, üzerlerini örtecek kadar su ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, 30 dakika pişirin.

3.Sarımsakları havanda biraz su ile dövüp, bu suyu bir süzgeçten süzün. Ateşten almadan önce içine sarımsaklı suyu ve pekmezi katıp tencereyi karıştırın. Naneyi serpin, birkaç dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın.

4.Kabak kalyesini sahanlara aktarın, üzerlerine kuru nane serperek şems yapın.


Kabak Bastısı

5 kişilik

Malzemesi:

-200gr. nohut (1 su bardağı)
-600 gr. kıvırcık koyun eti (küçük kuşbaşı doğranmış)
-tuz
-600 gr. asma kabağı
-150gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-200 gr. soğan (halka halka doğranmış), (2 orta boy)
-1 adet limonun (suyu ya da koruk suyu).

Yapılışı:

1.Nohutları ayıklayıp, bir gece öncesinden soğuk suda ıslatarak şişmeye bırakın. Ertesi sabah tuzlu suda nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kapta bekletin.

2.Etleri tencereye koyup, üzerlerini aşacak kadar su içinde ateşe oturtun, yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu katıp ateşten alın.

3.Kabakların içlerini oyarak çıkarıp, doğrayın. Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları yağda biraz kızartın.

4.Hazırladığınız malzemeleri et, kabak, kavrulmuş soğan ve nohut sırasıyla bir tencereye kat kat döşeyin. Üzerlerine haşlanan etin suyundan 500 mi, (2 su bardağı) ekleyin, tencereyi orta ateşe oturtup, 30 dakika pişmeye bırakın. Pişme sırasında suyu çok azalırsa et suyu katın. Tuzunu kontrol edin, limon suyunu koyarak bir taşım kaynatıp tencereyi ateşten alın,

5- Bastıyı bir sahana aktarıp, sıcak olarak servis yapın.


Peynirli Kabak

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kabak
-250 mi. et suyu (1 su bardağı)
-250 gr. beya'zpeynir
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 bağ dereotu (ince kıyılmış)
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-tuz.

Yapılışı:

1.Kabakların baş ve diplerini keserek atın. Bıçakla dışını kazıyın. Yıkayıp, süzgece çıkarın. Kabakları her iki yanından yarıya kadar bölerek dilimleyin. (İki yandan yarıya kadar kesilen dilimler, ortası tuttuğu için bütünden ayrılmayacaklardır.)

2.Et suyunu bir taşım kaynatıp, sıcak tutun. Bir kapta beyazpeyniri ezip, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ile birlikte karıştırın.. Hazırladığınız bu harcı her iki yandan dilimlerin arasına doldurun,

3.Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca kabakları tavaya yerleştirip, biraz renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran kabakları bir sahana dizip, üzerlerine sıcak et suyunu gezdirin. Tuzunu kontrol edin. Ateşe oturtup, suyunu çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

4.Bu süre sonunda saham ateşten alıp, kabakları sıcak olarak servis yapın.


Yanardağ Boranisi

5 kişilik

Malzemesi:

-200 gr. tereyağı (13 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış) (2 orta boy)
-300gr. kıyma
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 kg. balkabağı
-250 gr. yoğurt
-5 diş sarımsak (dövülmüş)
-1/2 çay kş. kırmızı pulbiber.

Yapılışı:

1.Tavada tereyağının yarısını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavımın. Kıymayı katıp, karıştırarak kavurmayı 10 dakika daha sürdürün.Tuzunıı ve biberini ayarlayıp, tavayı ateşten alın. Bir yanda sıcak tutun.

2.Balkabağının kabuklarını kalınca soyanı. Kabakları 1 cm.'lik küpler biçiminde doğrayın. Yıkayıp bir süzgece çıkarın. Tencerede tuzlu su kaynatıp kabakları içine atarak yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bir kapta yoğurdu sarımsak ile çırpın.

3.Haşlanan kabaklan süzdürerek sudan alıp, bir sahana yerleştirin. Üzerine kavaılmuş sıcak kıymayı yayın. Kalan tereyağını kızdırıp, yarısını kıyma ve kabakların üzerine gezdirin.

4.Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu sahandaki malzemenin üzerine dökün. Tavadaki yağa kırmızıbiberi katıp, tekrar kızdırın. Biberli yağı yoğurdun üzerine dökerek servis yapın.


Sakızkabağı Musakkası

5 kişilik

Malzemesi:

-300 mi. et suyu (1 1/5 su bardağı)
-1 kg. sakızkabağı
-100 gr. tereyağı (6.5 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-300 gr. kıyma
-300gr. domates (kabukları soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber.

Yapılışı:

1.Et suyunu bir taşım kaynatıp sıcak tutun. Kabakların baş ve diplerini keserek atın. Bıçakla dışını kazıyın. Yıkayıp, bir süzgece çıkarın. Her birini uzunlamasına dörde bölüp, 1,5 cm'lik küpler biçiminde doğrayın.

2.Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde, pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ekleyip kavurarak pişirin. Domatesleri katıp karıştırın,

3.Kabakları tencereye koyun, üzerlerine tavadaki harcı boşaltın, sıcak et suyunu gezdirip, ince kıyılmış maydanozları serpin. Tuzunu ve biberini katarak tencereyi ateşe olunun. Bir taşım kaynattıktan sonra ateşi kısarak musakkayı yaklaşık 30 dakika pişirin.

4.Musakkayı ateşten alıp sıcak olarak servis yapın.


Sakızkabağından Karnıyarık

5 kişilik

Malzemesi:

-250 mi. el suyu (1 su bardağı)
-1 kg. kabak
-90 mi. zeytinyağı (6 çorba kş.)
-100 gr. tereyağı (6,5 çorba kş.)

Harcı için:

-100 gr. tereyağı (6,5 çorba kş.)
-50gr. çamfıslığı (1/4 su bardağı)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-300 gr. kıyma
-300 gr. domates (kabukları soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Harcını hazırlamak için tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca fıstıkları içinde biraz sarartın. Soğanları katıp pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte kavurun. Kıymayı ekleyip, 15 dakika daha kavurun. Domatesleri ekleyip karıştırın. Tuzunu ve biberini ayarlayın, tavayı ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozunu serpip karıştırın.

2.Et suyunu bir taşım kaynatıp sıcak tutun. Kabakların baş ve diplerini keserek atın. Bıçakla dışını kazıyın. Yıkayıp bir süzgece çıkarın. Üzerlerine boylamasına derin bir çizik atın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Kabakları tavaya yerleştirerek biraz yumuşayıncaya kadar kızartın.

3.Kızaran kabakları bir güvece alın. Çizik attığınız yerlerden ortalarını harç koymak için aralayın. Hazırladığınız harcı kaşıkla kabakların ortalarına doldurun. Kabakların üzerine sıcak et suyunu gezdirip, güveci ateşe oturtun. Karnıyarığı kısık ateşte 20 dakika pişirin.

4.Güveci ateşten almadan hemen önce tereyağını bir tavada kızdırıp karnıyarıkların üzerine dökün. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.


Patlıcan Karnıyarık

5 kişilik

Malzemesi:

-300 mi. et suyu (1 1/5 su bardağı)
-1 kg. kemerpatlıcanı
-225 mi. zeytinyağı (1 su bardağı)
-100 gr. tereyağı (6,5 çorba kş.).

Harcı için:

-100 gr. tereyağı (6,5 çorba kş.)
-50gr. çamfıstığı (1/4 su bardağı)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-500 gr. kıyma
-300 gr. domates (kabuklan soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Harcını hazırlamak İçin tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca fıstıkları içinde biraz saranın. Soğanları da katıp, pembeieşinceye kadar fıstıklarla birlikte kavurun. Kıymayı katarak, 10 dakika daha kavurun. Domatesleri katıp karıştırın. Tuzunu ve biberini ayarladıktan sonra tavayı ateşten alın. ince kıyılmış maydanozunu serpip karıştırın.

2.Et suyunu bir taşım kaynatıp sıcak tutun. Patlıcanların sap bölümündeki fazlalıkları kesip, sapını üzerinde bırakın. Kabuklarını iki yanından ince bir şerit biçiminde soyun. Üzerlerine boylamasına derin bir çizik atın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Alacalı soyulmuş patlıcanları tavaya yerleştirerek biraz yumuşayıncaya kadar kızartın.

3.Kızaran patlıcanları bir güvece alın. Çizik attığınız yerlerden ortalarını harç koymak için aralayın. Hazırladığınız harcı bir kaşıkla ortalarına doldurun. Patlıcanların üzerine sıcak et suyunu gezdirip, güveci ateşe oturtun. Karnıyarığı kısık ateşte 20 dakika pişirin.

4.Güveci ateşten almadan hemen önce tereyağını bir tavada kızdırıp. karnıyarıkların üzerine dökün. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.


Patlıcan Silkmesi

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kemerpatlıcanı
-tuz
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-300gr. kavurma
-300 gr. domates (kabukları soyulup,
İnce doğranmış), (3 orta boy)
-1/2 çay kş. kırmızı pulbiber

Yapılışı:

1.Patlıcanları, sap kısımlarını keserek temizleyin . Kabuklarını alacalı soyun ve 1 cm'lik küpler biçiminde doğrayın. Üzerlerine tuz serpip 30 dakika bekletin.

2.Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeieşinceye kadar kavurun. Kavurmayı katıp, karıştırın. Birkaç dakika pişirerek ateşten alın.

3.Patlıcanları yıkayıp süzdürün, tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine tavadaki soğanlı kavurmayı boşaltın. Doğranmış domatesi, tuzu ve biberi koyarak malzemenin düzeyine gelecek kadar et suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşi kısın ve yaklaşık 30 dakika pişirin.

4.Pişen silkmeyi ateşten alıp, üzerine kırmızıbiber serperek sıcak olarak servis yapın.


Patlıcan Paçası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kemerpatlıcanı
-tuz
-135 mi. zeytinyağı (9 çorba kş.)
-15gr. un (2 çorba kş.)
-10 diş sarımsak
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)

Yapılışı:

1.Patlıcanları, sap kısımlarını keserek temizleyin . Kabuklarını alacalı soyup halka halka doğrayın. Üzerlerine tuz serperek 30 dakika bekletin. Yıkayıp, bir süzgece çıkarın.

2.Tavada zeytinyağını kızdırın.Yağ kızınca patlıcanları una bulayıp, tavaya yerleştirin. Her ilci yanlan altın şansı renk alıncaya kadar patlıcanları kızartın. Süzdürerek yağdan alıp bir sahana dizin.

3.Sarımsağı havanda tuz ile dövüp, sirkenin içine katarak karıştırın. Sarmısaklı sirkeyi sahandaki patlıcanların üzerine gezdirin. Kısık ateşe oturtup, sosunu çekinceye kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.

4.Sosunu çekince ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.


Şeyhmilmuşi

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kemerpatlıcanı
-tuz
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-200gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-300 gr. kıyma
-taze çekilmiş karabiber
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 bağ taze nane (ince kıyılmış)
-maydanoz sapları
-500 mi. et suyu (2 su bardağı)
-250 mi yoğurt
-10 diş sarımsak (dövülmüş).

Yapılışı:

1.Patlıcanları, sap kısımlarındaki fazlalıkları keserek temizleyin, fakat saplarını üzerinde bırakın. Sap yerinden kopartmadan uzunlamasına dörde bölün. Çekirdek yataklarını keserek temizleyin. Tuzlu suda 30 dakika bekletin.

2.Harcını hazırlamak için tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı katıp, karıştırarak 10 dakika daha kavurmayı sürdürün. Tuzunu ve biberini ayarlayıp, maydanoz ve nanesini koyarak tavayı ateşten alın.

3.Patlıcanları pişireceğiniz tencerenin dibine maydanoz saplan döşeyin. Patlıcanları birer birer önünüze alıp, dörde ayrılmış kollarının arasına hazırladığınız harçtan koyun. Maydanoz saplan ile bir sap bir de dip bölümünden bağlayıp tencereye yerleştirin.

4.Bütün patlıcanları bağlayıp, tencereye yerleştirdikten sonra patkcanlann düzeyine gelecek kadar et suyunu ekleyin. Tencereyi ateşe oturftıp bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, patlıcanları yaklaşık 30 dakika pişirin.

5.Yoğurdu sarımsak ile çırpın. Pişen patlıcanları ateşten alın. Bir sahana dizip, üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirerek servis yapın.


Kaplumbağa

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. bostan patlıcanı
-tuz
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış),
(2 orta boy)
-300gr. domates (kabuklan soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-taze çekilmiş karabiber
-250 mi. su (1 su bardağı)
-200gr. pilavlık bulgur (ayıklanıp,
yıkanmış), (1 su bardağı)
-2 adet yumurta (çııpılmış).

Yapılışı:

1.Patlıcanları, sap kısımlarını keserek temizleyin. Uzunlamasına ikiye bölüp, içlerini oyarak çıkarın ve kararmamalan için tuzlayın. içinden çıkan parçaları doğrayın.

2.Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri, tuzu ve biberi katıp karıştırın. 5 dakika daha pişirip suyu ekleyin. Patlıcan içlerini de katarak bir taşım kaynatın. Sos kaynayınca bulguru salın, 15 dakika pişirerek hafif dirice bir pilav hazırlayın.

3.Fırınınızı 180°Cye getirip, ısıtın. Fırın tepsisini yağlayıp, bostan patlıcanlarını tepsiye dizin. Hazırladığınız bulgurlu pilavı karıştırıp, patlıcanların içini doldurun. Üzerlerine çırpılmış yumurtadan sürün. Tepsiyi fırına yerleştirip, üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.

4.Tepsiyi fınndan alıp, patlıcanları bir tabağa çıkararak, sıcak servis yapın.


Medfune

5 kişilik

Malzemesi:

-600 gr. kemerpatlıcanı
-tuz
-500 gr. kıvırcık koyun eti (iri kuşbaşı doğranmış)
-200 gr. soğan (iyice kıyılmış), (2 orta boy)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Patlıcanları, sap kısımlarını keserek temizleyin. Kabuklarını alacalı soyup halka halka doğrayın. Tencerede tuzlu su kaynatıp, patlıcanları içine atarak 5 dakika haşlayın.

2.Etleri biraz tuz ve soğanlarla kanştınn. Haşlanan patlıcanları süzdürerek sudan alın ve bir tencereye dizin. Üzerlerine etleri yayın. Limon suyunu gezdirip, tenceredeki malzemenin düzeyine gelecek kadar su ekleyin. Bir taşım kaynatıp, ateşi kısın ve yaklaşık 1 saat pişirin.

3.Pişen patlıcanları ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.


Marmarina

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. körpe kuzu ıspanağı
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-300gr. kıyma
-tuz
-taze çekilmiş karabiber.

Terbiyesi için:

-3 adet yumurta
-tuz
-1 adet limon (suyu)
-1 çay kş. yenibahar.

Yapılışı:

1.Ispanakların köklerini (yapraklarını almadan) kesin. Kökleri bir yıkama kabına koyup, toprağı gidinceye kadar bol soğuk su ile birkaç kez yıkayın. Bir süzgece çıkarın.

2.Tavaya tereyağını koyup, eritin. Yağ kızınca soganlan içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı katıp, kıymalar pişinceye kadar kavurmayı sürdürün. Tuzunu ve biberini katarak ateşten alın.

3.Ispanak köklerini tencereye koyun. Üzerlerine tavadaki kıymalı harcı boşaltın ve bir parmak aşacak kadar da kaynar su ekleyin. Tuzunu ayarlayıp, tencereyi kısık ateşe oturtun ve ıspanak köklerini yaklaşık 20 dakika pişirin.

4.Bu arada bir kapta yumurtaları tuz ve limon suyu ile birlikte çırparak terbiyesini hazırlayın. Hazırladığınız terbiyeyi yemeğin suyundan karıp biraz ılındırın, sonra yemeğin içine boşaltın. Yemeği karıştırıp, tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika daha pişirin.

5.Pişen ıspanak köklerini bir tabağa alın, üzerine yenibahar serperek servis yapın.


Yoğurtlu Semizotu

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. semizotu
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-200 gr. tereyağı (13 çorba kş.)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-250 mi. su (1 su bardağı)
-250 mi. yoğurt
-6 diş sarımsak (dövülmüş).

Yapılışı:

1.Semizotlarının topraklı kök kısımlarını kesip atın. Toprağı gidinceye kadar birkaç kez soğuk su ile yıkayın. Bir süzgece çıkarın.

2.Semizotlarını ve soğanı birlikte tencereye koyup, yağı da ekleyerek ateşe oturtun. Karıştırarak yağ eriyinceye kadar kavurun. Tuzunu ve biberini katın. Üzerine suyu da ekleyip, suyu oldukça azalıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Pişen semizotunu ateşten alıp, bir servis tabağına aktarın.

3.Yoğurdu dövülmüş sarımsak ile çırpın. Semizotunu tabaklara alıp, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.


İspanak Yemeği

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. ıspanak
-200gr. soğan (ince kıyılmış),(2 orta boy)
-200 gr. tereyağı (13 çorba kş.)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-250 mi. yoğurt
-6 diş sarımsak (dövülmüş).

Yapılışı:

1.Ispanakları, köklerini keserek ayıklayın. Toprağı gidinceye kadar birkaç kez soğuk su ile yıkayın. Bir süzgece çıkarın.

2.Tencerede su kaynatıp ıspanakları içine atın ve 5 dakika haşlayıp, suyunu süzdürün. Tenceredeki ıspanaklara soğanları ekleyip, yeniden ateşe oturtun. Ispanak süzüldükten sonra kalan suyunu da tümüyle çekinceye kadar biraz pişirin.

3.Soğanlı ıspanağa tereyağını ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. Tuzunu ve biberini de kalarak yaklaşık 15 dakika pişirin. Pişen ıspanağı ateşten alıp. bir servis kabına boşaltın.

4.Yoğurdu dövülmüş sarımsak ile çırpın. Ispanağı tabaklara aktarıp, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.


Ayşekadın Fasulye

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. ayşekadın fasulyesi
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış),(2 orta boy)
-250gr. kıyma
-200 gr. domates (kabukları soyulup,
ince doğranmış),(2 orta boy)
-tuz
-500 mi. et suyu (2 su bardağı).

Yapılışı:

1.Fasulyelerin iki ucunu kesip, varsa yan kılçıklarını alın. Yıkayıp bir süzgece çıkarın. Et suyunu bir taşım kaynatıp, sıcak tutun.

2.Tavaya tereyağını koyup, eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı katıp, kıymalar tümüyle pişinceye kadar kavurmayı sürdürün. Domatesleri ve tuzu katarak ateşten alın.

3.Fasulyeleri bir tencerenin dibine yerleştirin. Üzerlerine tavadaki kıymalı harcı boşaltın. Et suyunu gezdirip, bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 45 dakika pişirin. Ateşten alıp tabağa boşaltarak sıcak servis yapın.


Zeytinyağlı Kuru Bakla

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kuru bakla
-150 mi. zeytinyağı (2/3 su bardağı)
-250gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 bağ dereotu (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Baklaları, baş kısımlarındaki siyahını keserek temizleyin, Bir kapta yıkayıp, süzdürün.

2.Tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurup baklaları ekleyin. Tencereye baklaların üzerini aşacak kadar kaynar su koyun. Tuzunu ve biberini katın. Kısık ateşe oturtup, içindekileri yaklaşık 35 dakika pişirin.

3.Baklalar hamur gibi iyice piştikten sonra tencereyi ateşten alın. Dereotunu katıp, karıştırın. Tabaklara aktararak servis yapın.

Not: Aynı tarifi kullanarak zeytinyağlı kum börülce de hazırlayabilirsiniz.


Zeytinyağlı, İç Baklalı Enginar

5 kişilik

Malzemesi:

-5 adet enginar(fazla yaprakları kesilmiş)
-1 adet limon
-250gr. iç bakla
-500 mi. et suyu (2 su bardağı)
-150 mi. zeytinyağı (2/3 su bardağı)
-200gr. soğan (ince kıyılmış),(2 orta boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 çay kş. tozşeker
-1 bağ dereotu dalları.

Yapılışı:

1.Enginarın sapını köke yakın yerinden kesin. Bir bıçakla keserek yapraklarını temizleyin. Çanağın iç bölümündeki tüyleri kaşıkla sıyırarak alın. Enginarı limonlayıp, limonlu suyun içine bırakın. Kestiğiniz sapını soyup, körpe olan ortasını çıkarın ve pırasa gibi halka halka doğrayın. Enginarları kaynar suya atıp, bir taşım kaynatarak biraz haşlayın. Sudan çıkarıp, süzülmeye bırakın.

2.İç baklaları soyarak tekrar içlerini çıkarın. Et suyunu bir taşım kaynatıp. sıcak tutun. Tavada zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun.

3.Enginarları tencereye dizip iç baklaları serpiştirin. Tavadaki kavrulmuş soğanı üzerlerine boşaltın. Tuzunu, biberini ve şekerini serpin. Dereotu dallarını baklalı enginarların üzerine bırakın. Sıcak el suyunu ekleyip. tencereyi kısık ateşe oturtun. Yaklaşık 15 dakika pişirip ateşten alın.

4.Enginarları, tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir tabağa aktararak servis yapın.


Terbiyeli Pırasa

5 kişilik

Malzemesi:

-800gr, pırasa
-500 mi. et suyu (2 su bardağı)
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-250 gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-300gr. kıyma
-tuz
-taze çekilmiş karabiber,

Terbiyesi için:

-2 adet yumurta
-tuz
-1/2 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Pırasaları yıkayıp süzdürün, Yeşil yapraklarını kesip atın. Beyaz bölümlerini 5 cm. uzunluğunda doğra yarak tencereye koyun. Et suyunu bir taşım kaynatıp, sıcak tutun.

2.Tavaya tereyağını koyup eritin. Yağ kızınca soğanları içinde. pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı katıp, kıymalar iyice pişinceye kadar kavurmayı sürdürün. Tuzunu ve biberini ekleyerek ateşten alın.

3.Tenceredeki pırasaların üzerine tavadaki kıymalı harcı boşaltın. Üzerine et suyunu ekleyip, tuzunu kontrol edin. Tencereyi kısık ateşe oturtup, yaklaşık 30 dakika pişirin.

4.Terbiyesini hazırlamak için bir kapta yumurtaları tuz ve limon suyu ile birlikte çırpın. Hazırladığınız terbiyeyi, yemeğin suyundan katarak biraz ılındırıp yemeğin içine boşaltın. Karıştırıp, kapağını kapatarak 5 dakika daha pişirin.

5.Pişen pırasayı ateşten alın, biraz ılınmaya bırakın. Ilınmca tabaklara aktararak servis yapın.

Not: Bu tarifi kullanarak terbiyeli kereviz ve semizotu da hazırlayabilirsiniz.


Zeytinyağlı Yerelması

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. yerelması
-50 gr. kuru arnavutbiberi
-150 mi. zeytinyağı (2/3 su bardağı)
-250 gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-1 çorba kş. domates salçası
-tuz
-1 çay kş. tarçın
-1 çorba kş. tozşeker.

Yapılışı:

1. Yerelmalarının kabuklarını soyup, yıkayın. Her birini iki üç parçaya bölün. Arnavutbiberlerini doğrayın.

2. Tavada zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Domates salçasını, arnavutbiberlerini. tuzu ve tarçını ekleyip karıştırın. Bir kaynatıp, ateşten alın,

3.Yerelmalarını temiz bir tencereye yerleştirin, Tavadaki harcı boşaltıp, üzerlerini aşacak kadar su ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Şekeri serpin. Ateşi kısıp, yaklaşık 15 dakika pişirin.

4.Pişen yerelmalarını tabaklara aktarıp, sıcak olarak servis yapın.


Kapuska

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. beyaz lahana
-150.gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-300gr, domates (kabuklan soyulup,
ince doğranmış). (3 orta boy)
-50 gr. kuru arnavutbiberi
-300 gr. kıyma
-tuz.

Yapılışı:

1.Lahananın dış yapraklarını ayırıp, oıta bölümünü ince ince doğrayın. Yıkayıp, bir süzgece çıkarın.

2.Tavaya tereyağını koyup, eritin, Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri ve bütün arnavutbiberini katıp biraz daha kavurun. Kıymayı ekleyip 10 dakika daha pişirin. Tuzunu ayarladıktan sonra tavayı ateşten alın,

3.Doğranmış lahanaları bir tencereye yerleştirin. Tavadaki harcı boşaltıp, üzerlerini aşacak kadar su ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın, Ateşi kısıp, yaklaşık 25 dakika pişirin.

4.Pişen kapuskayı ateşten alın. tabaklara aktararak sıcak olarak servis yapın.


Zeytinyağlı Kurufasulye

5 kişilik

Malzemesi:

-400 gr. kumfasulye (ayıklanmış), (2 su bardağı)
-225 mi zeytinyağı (1 su bardağı)
-350gr. soğan (ince kıyılmış), (4 orta boy)
-250gr. havuç (kazınıp, dilimlenmiş)
-250 gr. patates (1 cm. 'lik küpler
biçiminde doğranmış)
-300gr. domates (kabuklan soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-50 gr. kuru arnavutbiberi
-tuz.

Yapılışı:

1.Kurufasulyeleri akşamdan suya koyup, şişmeye bırakın. Arnavutbiberlerini doğrayın.

2.Tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Arnavutbiberlerini ekleyip karıştırın. Fasulyeleri, havuçları, patatesleri, domatesleri ve tuzu katın. Üzerini bir parmak aşacak kadar su koyup bir taşım kaynatın ve ateşi kısın. Tencerenin kapağını kapatıp, fasulyeleri yaklaşık 1 saat pişirin.

3.İyice yumuşamış olan fasulyeleri ateşten alın. Bir kaba aktarın ve yanında limon ya da sirke ile servis yapın.


Zeytinyağlı Pırasa

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. pırasa
-250 gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-150 mi. zeytinyağı (2/3 su bardağı)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 çay kş. tozşeker
-500 mi. et suyu (2 su bardağı).

Yapılışı:

1.Pırasaları yıkayıp süzün. Çapraz biçimde doğrayarak bir tencereye koyun.

2.Üzerlerine soğanı, zeytinyağını, tuzu, biberi, şekeri ve et suyunu ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısın ve kapağını kapatarak yaklaşık 25 dakika pişirin.

3.Pişen pırasaları ateşten alıp, tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir kaba boşaltarak servis yapın.

Not: Zeytinyağlı taze fasulye ve bakla da aynı yöntemle pişirilir. Yalnızca bakla, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.


Pirinçli Pırasa

5 kişilik

Malzemesi:

-800 gr. pırasa
-500 mi. et suyu (2 su bardağı)
-150 gr, tereyağı (10 çorba kş.)
-250 gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-300gr. kıyma
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-75 gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış), (1/3 su bardağı)
-1/2 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Pırasaları yıkayıp süzün. Doğrayarak tencereye koyun. Et suyunu bir taşım kaynatıp, sıcak tutun.

2.Tavaya tereyağını koyup eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavımın. Kıymayı katıp, kıymalar iyice pişinceye kadar kavurmayı sürdürün. Tuzunu ve biberini katarak ateşten alın.

3.Tavadaki kıymalı harcı, tenceredeki pırasaların üzerine boşaltın. Pirinci serpiştirin. Üzerine et suyunu ekleyip, tuzunu kontrol edin. Tencereyi kısık ateşe oturtarak, yaklaşık 30 dakika pişirin.

4.Pişen pırasayı ateşten alıp tabaklara aktarın. Üzerine limon suyunu gezdirip servis yapın.

Not: Bu tarifi kullanarak pirinçli ıspanak, semizotu ve sakızkabağı da hazırlayabilirsiniz.


Aside

5 kişilik

Malzemesi:

-500gr. kuru bamya
-50 gr. kuru arnavutbiberi
-150gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-250 gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-500 mi. su (2 su bardağı)
-tuz

Hamuru için:

-125 mi. su (ıftsu bardağı)
-tuz
-250gr. un (2 su bardağı).

Yapılışı:

1.Kuru bamyaları havanda döverek ufalayın. Kuru kırmızıbiberleri ufak ufak doğrayın.

2.Tereyağını bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Suyu ekleyip bir taşım kaynatın, bamyaları ve kırmızıbiberleri de tencereye boşaltın. Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte 30 dakika daha pişirerek ateşten alın. Bir kenarda sıcak tutun.

3.Hamuru için, bir tencerede suyu, tuzla kaynatın. Unu katın, hamur kokusu gidinceye kadar ezerek karıştırıp, iyice pişirin.

4.Hamuru bir tabağa aktarın. Üzerine bamyaları boşaltarak servis yapın.


Etli Bamya

5 kişilik

Malzemesi:

-600 gr. kıvırcık koyun eti
-500gr. bamya
-150 gr. tereyağı (10 çorba kş.)
-250 gr. soğan (ince kıyılmış),(3 orta boy)
-tuz
-1 adet limon (dilimlenmiş ya da koruk salkımı)

Yapılışı:

1.Etleri tencereye koyun, üzerlerini aşacak ölçüde su ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup, etler yumuşayıncaya kadar, kefini alarak pişirin.

2.Bamyaların başlarını huni biçiminde keserek ayıklayın. Ayıklanan bamyaları yıkayıp, bir süzgece çıkarın. Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun ve ateşlen alın.

3.Temiz bir tencereye bamyayı, eti ve soğanları kat kat dizin. Etin haşlama suyundan kaldıysa üzerlerine gezdirin. Yoksa 500 mi. (2 su bardağı) su ekleyip tuzunu katın. Tencereyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısarak, yaklaşık 30 dakika pişirin.

4.Limon dilimlerini tenceredeki bamyaların üzerine yerleştirin. 10 dakika daha pişirip tencereyi ateşten alın. Bamyaları tabaklara aktarın ya da bir tabağa ters çevirip, sıcak olarak servis yapın.


Mantar Izgarası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. orta boy mantar
-tuz
-1 bağ maydanoz
-90 mi. zeytinyağı (6 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Izgaranızı (ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Mantarları yıkayıp, üzerlerine tuz serpin. Izgara telinin üzerine dizip yaklaşık 15 dakika mantarlar kızarıncaya kadar ızgara edin.

2.Bir tabağa maydanoz dalları döşeyin. Mantarları bu tabağa çıkarın. Üzerlerine zeytinyağını ve limon suyunu gezdirerek servis yapın.


Şalgam ve Havuç Aşı

5 kişilik

Malzemesi:

-600 gr. şalgam
-500 gr. havuç
-150 gr. tereyağı (10 çorba iş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış) (2 orta boy)
-300 gr. kıyma
-1 çorba kş. domates salçası
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 çorba kş. tozşeker.

Yapılışı:

1.Şalgam ve havuçlan yıkayıp, kabuklarım soyun. Halka biçiminde ince ince dilimleyip bir tencereye boşaltın.

2.Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun, Soğanlar pembeleşince kıymayı, domates salçasını, tuzu ve biberi ekleyip karıştırın. Bir taşım kaynatıp, ateşten alın.

3.Tavadaki malzemeyi, tenceredeki şalgam ve havuçların üzerine boşaltın. Üzerlerini kapatacak kadar et suyu ekleyip, bir taşım kaynatın. Şekerini atın. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 30 dakika pişirerek ateşten alın.

4.Şalgam ve havuç aşını tabaklara aktarın, sıcak olarak servis yapın.


Yoğurtlu Şalgam Kızartması

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. şalgam
-tuz
-225 mi. zeytinyağı (1 su bardağı)
-15 gr. un (2 çorba kş.)
-3 adet yumurta (çırpılmış)
-250 mi. yoğurt
-10 diş sarnmak (dövülmüş)
-1 çay kş. kırmızı pul biber
-1 bağ taze nane (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Şalgamları yıkayıp, bir tencereye. dizin. Üzerlerini aşacak kadar tuzlu su koyarak tencereyi ateşe oturtun. Yaklaşık 15 dakika kaynatıp ateşten alın ve suyunu süzdürün. Şalgamları soğuk sudan geçirip, kabuklarını soyun ve halka halka dilimleyin.

2.Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Şalgam dilimlerini önce una, sonra da çırpılmış yumurtaya bulayım Tavaya yerleştirip, her iki yanlarını altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın,

3.Kızaran şalgamları yağdan süzdürerek alıp, temiz bir tabağa çıkartın. Bir kapta yoğurdu sarmısak ile çırparak kızarmış şalgamların üzerine dökün. Pulbiberi ve naneyi serperek sıcak servis yapın.


Şalgam Kavurması

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. şalgam
-100gr. tereyağı (6,5 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış), (2 orta boy)
-300 gr. domates (kabuklan soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-250 mi. su (1 su bardağı)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber.

Yapılışı:

1.Şalgamları yıkayıp, bir tencerede üzerlerini aşacak kadar tuzlu su içinde ateşe oturtun. Yaklaşık 15 dakika kaynatıp tencereyi ateşten alın ve suyunu süzdürün. Şalgamları soğuk sudan geçirip kabuklarını «soyun ve 1,5 cm.'lik küpler biçiminde doğrayın.

2.Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Şalgamlan da katarak, 5 dakika daha kavurup domatesleri içine ekleyin,

3.Tavadaki malzemeye suyu koyarak bir taşım kaynatın, Tuzunu ve biberini ayarlayıp, ateşi kısın ve 15 dakika pişirin. Bu süre sonunda tavayı ateşten alıp, şalgamlan tabaklara boşaltarak sıcak servis yapın,

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers