Akdeniz Yemekleri - 3



Patlıcanlı Çöp Kebabı (Kahramanmaraş)

Malzeme:

8 ince uzun patlıcan (saplarıyla kullanılacak)
400 gr kuzu kuşbaşı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı kızartmalık zeytinyağı
Tuz

Yapılışı.

1. Patlıcanların saplarına dokunmadan yeşil kısımlarını bıçakla kesip ayırın. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 30 dakika bekletin. Kâğıt mutfak havlusuyla kurulayın. Sap kısımlarına aldığı kadar kuşbaşı et dizin.

2. Zeytinyağını derin bir tavada kızdırıp patlıcanları etlerle birlikte çevirerek kızartın ve yayvan bir tepsiye alın. Tuz serpin. 1 kaşık salçayı suyla ezip tepsiye ekleyin. Tepsiyi ocağa alıp kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Kallili Köfte (Kahramanmaraş)

Malzeme:

2 su bardağı ince bulgur
2 küçük soğan
100 gr kıyma (2 kere çekilmiş dana, koyun eti karışık)
100 gr koyun kıyması
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
1-2 diş sarımsak
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 yumurta
1 çorba kaşığı nişasta
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tarçın
1-2 diş karanfil
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Tuz

Tarhana çorbası için:

3 çorba kaşığı tarhana
2 su bardağı su
Tuz

Yapılışı:

1. Soğanları soyup kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Bulguru geniş bir tepsiye alın. Salça, tuz, sarımsak, pulbiber ve soğanın yarısını ilave edip yoğurun. 2 kere çekilmiş kıymayı azar azar bulgura yedirerek yoğurun. Yumurta ve nişastayı ekleyip tekrar yoğurun.

2. Karanfilleri havanda dövün. Tavada sıvıyağı kızdırıp kalan soğanı kavurun. Koyun kıymasını ekleyip kavurmaya devam edin. Ceviz içini iri parçalara ayırıp ilave edin. Tuz, karanfil ve tarçını ekleyip karıştırın. Tavayı ocaktan alın.

3. Bulgurlu malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Parmağınızla bir delik açıp çevirerek yüzeyini inceltin. Ortalarına birer kaşık iç malzeme yerleştirin. Elinizi ıslatarak köfteleri kapatın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.

4. Tarhanayı 15 dakika ıslatıp tencereye alın. 2 bardak su ve tuz ilave ederek 10 dakika kaynatın. Köfteleri ekleyip 15 dakika pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın.


Ciğerli Bulgur Pilavı (Kahramanmaraş)

Malzeme:

2 su bardağı pilavlık bulgur
250 gr dana ciğeri
2 su bardağı su
1 soğan
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

Yapılışı:

1. Ciğeri nohuttan küçük küpler şeklinde doğrayın. İyice yıkayıp kâğıt havlu ile suyunu alın. Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

2. Sıvıyağı tencereye alıp kızdırın. Soğanı ilave edip kavurun. Ciğeri ekleyip kavurmaya devam edin ve delikli kepçe ile alıp servis tabağına çıkarın.

3. Bir tencerede 2 bardak suyu kaynatın. Tuz serpip karıştırın. Yıkanmış ve suyu süzülmüş bulguru ilave edin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pilavı pişirin.

4. Ciğeri 6 kâseye paylaştırın. Üzerine bulgur pilavı ekleyip servis tabaklarına ters çevirin. Sıcak olarak servis yapın.


Pekmez Helvası (İçel)

Malzeme.

2 su bardağı un
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
1.5 su bardağı pekmez
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

Yapılışı:

1. Tereyağını tavada kızdırıp unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pekmez ve suyu bir kapta karıştırın. Azar azar una ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Cevizi ekleyin ve karıştırın.

2. Helva sıcakken kaşıkla şekil verip servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servis yapın.


Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel)

Malzeme:

3-4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tutam kimyon
Yarım limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kırmızı pulbiber

Yapılışı:

1. Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın. Maydanozu incecik doğrayın.

2. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.


Mercimekli Kabak (İçel)

Malzeme:

1 su bardağı yeşil mercimek
5 kabak
2 orta boy soğan
1.5 su bardağı su
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3-4 çorba kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı:

1. Mercimeği akşamdan ıslatın. Yıkayıp süzün. Soğanları soyup küp küp doğrayın. Kabakları temizleyip iri küpler halinde doğrayın.

2. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Mercimek ve suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca kabakları ekleyip 30 dakika pişirin. Tuz serpip karıştırın.

3. Sarımsakları soyup ezin. Limon suyu ve sarımsağı bir kapta karıştırıp yemeğe ilave edin. Tencereyi ocaktan alıp servis yapın.


Ciğer Dürüm (İçel)

Malzeme:

400 gr kuzu ciğeri
Kuyruk yağı
Nane, kimyon, kırmızı tozbiber
4-6 lavaş ekmeği
Tuz

Garnitür malzemesi:

4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
Sumak
Tuz

Yapılışı:

1. Ciğer ve kuyruk yağını çok küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir parça ciğer, bir pparça kuyruk yağı sıralamasıyla şişe geçirin. Şişleri mangal ateşi üzerinde çevirerek pişirin.

2. Garnitür için domatesleri küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayıp sumakla karıştırın. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.

3. Ciğerleri şişten çıkarıp lavaşların üzerine yerleştirin. Garnitür malzemesini ciğerlerin yanına yerleştirin. Ciğerlerin üzerine kırmızı tozbiber, nane, kimyon ve tuz serpip dürüm yapın.


Uluborlu Böreği (İsparta)

Malzeme:

500 gr kemiksiz et
2 soğan
4 yufka
2 çorba kaşığı tereyağı
2-3 dal maydanoz
Tuz, karabiber

Yapılışı:

1. Eti soğanla birlikte robotta çekin ya da satırla kıyın. Tuz, karabiber ve çok az su ilave edip yoğurun.

2. Yufkayı dörde kesin. Her bir üçgenin ortasına bir miktar et yerleştirip bohça şeklinde kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.

3. Sacı ısıtın. Börekleri önlü arkalı pişirip tereyağı ile yağlayın. Kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.


Samsa Tatlısı (Isparta)

Malzeme:

200 gr milföy hamuru
Yarım su bardağı toz badem
2 çorba kaşığı tozşeker
1 yumurta akı

Şerbet için:

3.5 kahve fincanı tozşeker
2 çay bardağı su
Yarım limon

Yapılışı:

1. Bir kapta badem, şeker ve yumurta akını karıştırın. Milföy hamurunu 2 mm kalınlığında açıp hazırladığınız bademli karışımı ortasına uzunlamasına yayın. Hamuru rulo şeklinde sarıp bir tepsiye alın ve 45 dakika dinlendirin. Küçük parçalar halinde kesip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin.

2. Bir tencerede şeker, su ve limonu kaynatıp şerbet hazırlayın. Fırından aldığınız sıcak hamurun üzerine sıcak şerbeti gezdirerek dökün. Tatlı şurubu çekince ılık ya da soğuk olarak servis yapın.


Lokul (Isparta)

Malzeme:

1 su bardağı ince dövülmüş ceviz
5-6 adet dövülmüş karanfil
1 tatlı kaşığı tarçın
10-15 gül yaprağı
1 kahve fincanı tahin
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytin yağı (sıvıyağ)
1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
5 su bardağı un
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı süt (su)

Yapılışı:

Unu eleyin. Tuz serpip karıştırın. Unun ortasını havuz gibi açın. Maya ve şekeri birkaç kaşık ılık süt ile ezip unun ortasına yerleştirin. Üzerine biraz un serpip ılık ortamda maya kabarıncaya kadar 15-20 dakika bekletin. 3 çorba kaşığı yağı ayırıp kalan yağ, yoğurt sütü (su) azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örtüp ılık ortamda 35-40 dakika bekletin. Tahinle ayırdığınız 3 kaşık yağı karıştırın. Ayrı bir kapta gül yaprağı, iki çorba kaşıği şeker, tarçın ve karanfili karıştırın.(Gül reçelide koyabilirsiniz.)

Hamuru 2 eşit parçaya ayırıp 50 cm çapında ve yarım cm kalınlığında açın. Üzerlerine önce tahinli yağ karışımını, sonra da gül yapraklı baharat karışımını(yada gül reçelini) sürüp ince dövülmüş ceviz içi serpin. Hamuru karşılıklı iki taraftan ortaya doğru gevşekçe rulo yapın. Ortadan boyuna kesip enine rulolara ayırın. Her bir ruloyu 8 parçaya kesin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Susamı 1 kaşık suyla ezin. Hamur parçalarını susamlı suya batırıp yağlanmış tepsiye dizin. Üzerini örtüp ılık ortamda 20-25 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin.


İç Baklalı Bulgur Pilavı (Hatay)

Malzeme:

2 su bardağı bakla
3 çorba kaşığı tereyağ
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı bulgur
1 çorba kaşığı biber salçası

Yapılışı:

Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Biber salçasını ilave edip 1-2 dakika çevirin. Su ve baklaları ekleyin. Baklalar pişince içine bulguru ilave edin. Baklanın suyu bulgurun bir parmak üstüne çıksın.(Suyu az ise sıcak su ekleyin.) Suyunu çekene kadar pişirip ateşten indirin. Üzerine kağıt kapatıp kapağını örtün. 15 dakika demlendirin. Sıcak servis yapın.


Pirzolalı Yaprak Sarması (Hatay)

Malzeme:

750 gr taze asma yaprağı
500 gr pirzola
400 gr az yağlı koyun kıyması
2.5 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 soğan
4-5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1.5 çay bardağı su
1.5 limon, tuz, karabiber

Yapılışı:

1. Bir tencereye su doldurup tuz ve yarım limonun suyunu ekleyin. Ocağa alıp su kaynamaya başlayınca yaprakları ilave edip 5 dakika haşlayın ve süzgece alın.

2. Soğan ve sarımsağı temizleyin. 2 diş sarımsak ve soğanı rendeleyin. Pirinci iyice yıkayıp süzün. Bir kapta pirinç, kıyma, salça, yağ, soğan, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi yapraklara sarın.

3. Pirzolaları tuzlayıp biberleyin ve yayvan bir tencerenin tabanına dizin. Yaprak sarmaları pirzolaların üzerine yerleştirin. Kalan sarımsakları bütün olarak ilave edin. 1.5 bardak sıcak su ekleyip üzerine porselen bir tabak kapatın. 30 dakika pişirip üzerindeki tabağı alın. 1 limonun suyunu yemeğin üzerine gezdirin ve kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Patatesli Biberli Ekmek (Hatay)

Malzeme:

3 su bardağı lor peyniri
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay bardağı zeytinyağı(sıvı yağ)
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı maya
500 gr un
1 su bardağı süt
3 patates

Yapılışı:

Ilık sütün içine mayayı ve bir çay kaşığı şekeri koyun. Karıştırıp beş dakika tutun. Unun ortasını açın. Mayalı sütü boşaltın. Üzerine unu kenarlardan alarak yığın on dakika bekletin su ilave ederek yoğurun. Üzerine nemli bez örterek yarım saat bekletin. (İsterseniz hazır ekmek hamuru ile de yapılabilir.)

Patatesleri haşlayıp soyun. Ezerek püre haline getirin. Sıvıyağın yarısıyla birlikte mayalanan hamura ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika dinlenmeye bırakın. Bir kapta lor peyniri, tozbiber, kekik, karabiber, susam, kimyon, pul biber ve kalan sıvıyağı karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Başparmağınızla ortasını biraz çukurlaştırıp pide gibi açın ve hazırladığınız peynirli malzemeyi açılan yere yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar pide şeklinde biberli ekmeğinizi hazırlayın. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin.

NOT: Yuvarlak ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasını çukur yapıp oraya da hazırlanan içi koyarak da yapabilirsiniz. Yörede ekmek fırınlarında pişirilir.


Kaymaklı Künefe (Hatay)

Malzeme:

1 kg kadayıf
800 gr kaymak
300 gr tereyağı
100 gr ince çekilmiş antepfıstığı

Şurup için:

1 kg tozşeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:

1. Şurup için; şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp ılınmaya bırakın.

2. Küçük bir tavada tereyağını eritip ılıtın. Kadayıfı tepsiye yayıp yağı üzerine gezdirin. Kadayıfı elinizle tel tel ayırarak ve ovuşturarak tereyağını iyice yedirin. Kadayıfı 2 ayrı tepsiye paylaştırıp elinizle bastırarak yerleştirin. Tepsileri ocağa alın ve kısık ateş üzerinde sürekli çevirerek kadayıfın altını kızartın. Her ikisini de ocaktan alıp birinin üzerine kaymağı yayın. Diğer kadayıfı kızarmış tarafı üste gelecek şekilde kaymağın üzerine alın.

3. Ilık şerbeti sıcak kadayıfın üzerine gezdirerek dökün. Antepfıstığı serpin. Dilimleyip servis yapın.


Oğmaç Çorbası (Burdur)

Malzeme:

1 su bardağı un
2 yumurta
2-3 dal maydanoz
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

1. Unu bir tepsiye eleyip ortasını havuz gibi açın. Yarım tatlı kaşığı tuz ve yumurtaları ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.

2. Hamurdan avucunuza sığacak kadar parçalar koparın. İki avucunuzun arasında ovalayıp ufalanmasını sağlayın. Hamur bitinceye dek işlemi sürdürün.

3. Su, margarin ve kalan tuzu bir tencerede kaynatın. Hamur parçacıklarını azar azar ekleyip karıştırarak pişirin. Maydanozu kıyıp çorbaya ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.

4. Yoğurdu bir kasede çırpın. Çorbaya yavaş yavaş ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.


Gazel Böreği (Burdur)

Malzeme:

4 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
1.5 su bardağı sıvıyağ veya eritilmiş margarin
1.5 su bardağı su
1 yumurta sarısı, tuz

İç malzemesi:

250 gram kıyma
2 patates
1 soğan
2 çorba kaşığı margarin
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber

Yapılışı:

1. Böreğin iç malzemesini hazırlamak için; soğan ve patatesleri soyup ayrı ayrı rendeleyin. Margarini bir tavada kızdırıp rendelenmiş soğanı pembeleştirin. Patates ve kıymayı ekleyip biraz kavurun. Ateşten alıp ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Soğumaya bırakın.

2. Hamur yoğurma kabına unu eleyin. Su ve tuz ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğurun. Hamuru cevizden büyük parçalara ayırıp bezelerin üzerini nemli bezle örtün. 15 dakika dinlendirin.

3. Hamur bezelerinin üzerine nişasta serperek oklava ile tepsi büyüklüğünde, ince yufkalar halinde açın. Fırın tepsisisini yağlayıp bir yufkayı yayın. Açtığınız yufkalar büyükse tepsiye kırıştırarak yerleştirin. Yufkanın üzerine eritilmiş margarin gezdirin. Yufkaların yarısını bu şekilde döşeyin. Hazırladığınız iç malzemeyi yayıp kalan yufkaları da aralarına margarin gezdirerek kat kat yayın.

4. 1 çorba kaşığı eritilmiş margarinle yumurta sarısını çırpıp böreğin üzerine sürün. 15-20 dakika bekletip böreği kareler hahinde kesin. Karelerin iki ucundan tekrar keserek üçgen şekli verin.

5. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Mercimekli Humus (Antalya)

Malzeme:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sulandırılmış nişasta
4 dal dereotu
Tuz

Yapılışı:

1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayın. 1 adet patates, havuç ve soğanın kabuklarını soyarak, küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeleri bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Orta ateşte sebzeler yumuşayıp, suyunu çekene dek haşlayın. Bir çatal yardımıyla ezin. Koyu bir kıvam almca içine 1 tatlı kaşığı sulandırılmış nişastayla tuzu ekleyin. Karışımı bir süzgeçten geçirin. Kalan yağla servis tabağını yağlayın. Dereotunun yapraklarını ince ince kıyıp, karışıma ekleyin. Hazırladığınız mercimekli humusu servis tabağına boşaltıp, soğuyunca dilediğiniz şekilde keserek, servis yapın.


Kış Kabagı Dolması (Antalya)

Malzeme:

1 kg kabuğu soyulmuş balkabağı
3 çorba kaşığı pirinç
Yarım kg kuzu kıyması
1 tutam ince kıyılmış taze nane
4 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tutam ince kıyılmış
maydanoz
Tuz

Yapılışı:

Balkabağını dilim dilim kesin. Çekirdeklerini temizleyin. Ortadan ikiye ayırın. Üzerindeki etli kısmın yarısını zarar vermeden kabaktan sıyırın. Dilimin içini bir kaşık yardımıyla oyun. Pirinci yıkayın. Yağlı kuzu kıyması, ince kıyılmış nane, rendelenmiş soğan ile tuzu, biber ve salçanın yansını karıştırıp, kabakların içine doldurun. Üzerine kabaklardan ayırdığınız parçaları kapatın. Tereyağı, salça, tuz ve biberi bir tencereye alın. 2 dakika karıştırarak, koyu bir sos elde edin. 1 su bardağı su ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kabakları bir tencereye koyun. Hazırladığınız sosu üzerine dökün. Yumuşayana dek pişirin. Tencereden aldıktan sonra, maydanozla süsleyip, servis yapın.


Ekşi Aşı (Hatay)

Malzeme:

1 kg. domates
1,5 çorba kaşığı margarin
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuru nane
100 gr. nohut

Yapılışı:

Soğan ve sarımsak yağda sarartılır. Domates soyulup, bir bardak suda eritilen un ve nar ekşisi süzgeçten geçirilir. 100 gr. haşlanmış nohut, şeker, tuz ve 4 bardak su ilave edilerek, oruk köfteleri katılıp kısık ateşte pişirilir.


Şiş Börek Çorbası (Hatay)

Malzeme:

2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
3 su bardağı un
1-1/2 zeytinyağı
1 kg yoğurt
1 demet maydaonoz
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin. Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Ateşten indirin soğusun. 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağ ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin. Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın. Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın. Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin. İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın. Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin. Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin. Sonra etsuyunu ilave edin. Karıştırmaya devam edin, kaynayınca içine pirinci ve nohutu atın. Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir. Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun. Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün.


Ağızlı Kadayıf (Hatay)

Malzeme:

3 su bardağı şeker
300gr tereyağ
Ağız lor
500 gr kadayıf
2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Yöremin ağızlı kadayıfı: Ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sütünün kaynatılıp koyulaşmasıyla elde edilen lordur. Kadayıf tereyağı ile ovulur. Tepsiye yayılır sıkıca bastırılır. Ağız üzerine yayılır. Onun üzerine tekrar kadayıf yayılır. Çok sıkı bastırılır. Üzerine parça parça tereyağı atılır. Kömür ateşinde döndüre döndüre pişirilir. Ters çevrilir. Öbür yüzüde pişirilir. Ilık olarak şerbeti dökülür.

ŞERBETİ: Üç su bardağı şekerle iki su bardağı su kaynatınp ineceğine yakın limon suyu koyun. 5-8 dakika daha kaynatıp ılıtın.


Girne Köfte

Malzeme:

Kıyma:500 gr
Galeta unu:200 gr
Yumurta:1 ad
Soğan:1 orta boy (rende)
Karabiber:15
Kırmızı pul biber:10 gr
Kimyon:10 gr
Tuz:25 gr
Havuç:2 ad orta boy
Kaşar:200 gr
Patates:4 ad haşlamalık
Salça:75 gr
Tereyağ:50 gr
Domates:2 ad (konkase)ve jülyen doğranmış
Bulyon:10 gr
Süt:200 ml

Yapılışı:

Kıymamızı normal köfte haline getirelim. Bu köfteleri sandal şekline getirdikten sonra 15 dakika fırında pişirelim. Iç harcını havuçları rendeleyelim 25 gr tereyağla soteleyelim kara biber kırmızı pul biber bulyon ekleyip soteleyelim 10 dakika yeterli orta ateşte. Patatesleri haşlayıp püre yapalım.

Domates sos: domatesleri 25 gr tereyağla soteleyelim ve 50 gr salçayla kavuralım ve biraz tuz ekliyelim ve 15 dakika kaynatalım sosumuz hazırdır.

Son nokta: köftelerimizi içine yaptığımız harcı koyalım onun üstüne patates püresine kreme torbası yada kaşık yardımıyla koyalım pürenin üstüne kaşarlarımızıda serpelim ve domates sosuyla 20 pişirelim servise hazırdır.


Fırında Bumbar

Malzeme:

1 Koyun Barsağı (600 gr, delik olmayan)
2 Akciğer (çok ince kıyılmış)
2 İri Soğan (rendelenmiş)
200 gr (1 su bardağı) Pirinç (ayıklanıp yıkanmış)
1/4 Su Bardağı Su
1/4 Su Bardağı Et Suyu
1 Çay Kaşığı Tuz

Yapılışı:

Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180 C) ısıtınız. Koyun barsağını musluğun ağzına takıp bol akar suyla, bir elinizle de içini sıyırarak, iyice yıkayınız. Et suyu dışında kalan malzemeyi birkaç kez ;harmanladıktan sonra, barsağın bir ucunu iple bağlayıp, öteki ucundan bir huni yardımı ile doldurunuz. Öteki ucu da bağladıktan sonra bumbarı fırın tepsisine koyup et suyunu da dökerek fırına sürünüz. Yemek suyunu aşağı yukarı tamamen çektiğinde fırından çıkarıp, sıcak sıcak servis ediniz.


İhbeyşi

Malzeme:

50 gram kıyma
1,5 çorba kaşığı köftelik bulgur
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı:

Kıyma, birbuçuk çorba kaşığı köftelik bulgur, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1 çay kaşığı tuzu macun haline gelene kadar yoğurun. Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın, 1 tatlı kaşığı margarini tavada eritin, 1 adet arpacık soğanını yemeklik doğrayıp, tavada kavurun, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin, 1 çay bardağı suyu ilave edin. Küçük köfteleri tencereye alın. On beş dakika pişirin. İnmesine yakın 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ilave edin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers