AROMALI BİTKİLER

Ada çayı : Ege bölgesinde çayı yapılan bir aromalı. Ot özellikle ciğer ve sosise lezzet katar. Spagetti ve soslarında çok kullanılır. Kebaplara kullanımı tavsiye edilir. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır.

Anason : Ana yurdu mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.

Ardıç : Kozalaklarından, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.

Biberiye : Sarımsak ve şarap ile mükemmel bir uyum gösterir.

Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca turşu ve konservelerde kullanılır.

Dere otu : Maydanozdan sonra Türk mutfağında en yaygın olarak kullanılan taze ot. Özellikle salatalarda ve dolma içlerinde mutlaka yer alır.

Fasulye otu : Özellikle kuru fasulye yada diğer baklagiller pişirirken katılırsa lezzet veren bir ottur.

Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlıcan ve biberli yemeklerde önerilir. sarımsakla birleştiğinde biber gibi tat kazanır.

Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.

Kekik : Her türlü et yemeği, balagiller, havuç ve salatalık gibi sebzelerle önerilir. Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişirilmesine yakın konur.

Kerbel ( bir maydanoz türü ) : Salatalarda ve özellikle lahana salatasında kullanılır, Balıkların yanında dekor olarak servis yapılır.

Mercan Köşk : Kekiğe çok yakın taze bir ot. Salatalarda olduğu gibi her türlü et yemeğine, baklagiller, havuç ve salatalık gibi sebzelerde önerilir. Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişirilmesine yakın konur.

Maydanoz : Her türlü yemek ve salatada kullanılan en yaygın taze aromalı ot. Maydanozun köklerinin de kokulu olduğu unutulmamalıdır.

Melis otu : ( Limon çiçeği ) Salata veya meyveler ile kullanılır.

Misk otu : Kaz, ördek, yılan balığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır. Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bit ottur.

Nane : Ferahlık veren bir taze ot. Sebzelerden taze patates ve bezelye ile etlerden koyun ve kuzuya çok yakışır. Cacık ve bazı salatalarda kullanılır.

Pimpinel ( bir anason türü ) : Çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır. İsterse salatalarda da kullanılır.

Rezene : Anason kokulu bir ot. Salatalarda kullanılır.Tarhun : Kuvvetli ve acımsı bir tadı olan Ortadoğu kökenli bir ot. Bearnez gibi bazı soslarda vazgeçilmez bir yeri vardır. Herhangi bir rosto et yapılırken de kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers