BAYAT EKMEKLERİ DEGERLENDİRİN


Birçok insan bayatlayan ekmeği çöpe atmak istemese bile nasıl
değerlendireceğini bilmediği için israf ediyor. Hâlbuki bayat ekmekle
hazırlanabilecek o kadar çok yiyecek var ki...

Ekmek, Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez bir unsuru. Sadece sulu yemek
ile değil, pilav, börek ve makarnanın yanında da sevilerek tüketilen
ekmek, bu verilen önemine rağmen israf ediliyor. Yapılan araştırmalara
göre, İstanbul’da günde ortalama 3 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bütün
ülkedeki günlük ekmek israfı ise 15 milyonu buluyor. Birçok insan
bayatlayan ekmeği çöpe atmak istemese bile nasıl değerlendireceğini
bilmediği için israf ediyor. Hâlbuki bayat ekmekle hazırlanabilecek o
kadar çok yiyecek var ki. Basit tariflerle çok lezzetli ve güzel yemekler
yapmak mümkün. Sadece bayat ekmeğin kullanım şartları veya değerlendirme
noktalarının bilinmesi gerekiyor. Sefertası Hareketi adıyla kurulan bir
sivil toplum kuruluşu bu israfın önüne geçebilmek için kampanyalar
düzenliyor. Nadir Güllü ve Sefertası Hareketi Yürütme Kurulu Başkanı Sinan
Topçuoğlu amaçlarının israfı önlemek olduğunu söylüyor. Ekmek israfının
toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çeken Nadir Güllü, bu sorunun mutlaka
önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Çocukların bayat ekmek yemek
istemediğini ifade eden Güllü, “Bayat ekmeği, başta çocuklar olmak üzere
kimse yemek istemiyor. Bunun için ekmeğe değişik şekiller ve tatlar
vererek sunum yapılmalı.” diye konuşuyor.

Ekmek tasarruf klavuzu

Soğumuş ekmek, bayatlamış demek değildir. Ekmek israfını önlemek için, her
şeyden önce soğuk ekmeği bayat kabul etmemek gerek. Orta derecede bayat
ekmek, taze ekmekten daha az lezzetli olmasına rağmen, daha az besleyici
değildir.


* Tüketebilecek kadar ekmek alınmalı

Her gün aynı miktarda ekmek alma alışkanlığı yanlıştır. Bazı günler, yemek
türüne göre, ekmek ihtiyacı daha az olabilir. Örneğin, makarna veya börek
ile birlikte daha az ekmek tüketilir. Ekmeği fırından yeni çıkmışken
alıyorsanız, tazeliğin cazibesine kapılıp ihtiyaçtan fazla almamalıdır.


* Ekmek uygun şartlarda saklanmalı


Uzmanlar, ekmeğin yeterince soğumasından sonra ambalajlanmasını ve derin
dondurucuda saklanmasını öneriyorlar. Ekmek, -18 derecede görünür bir
değişime uğramadan aylarca saklanabilir.


Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz:
Beyazlatılmış undan yapılan ekmekler alınmamalı


Türkiye’deki en önemli gıda maddelerinden biri olan ekmek, birçok yerde
hijyen koşullarına riayet edilmeden üretiliyor. Yeterince pişmemiş, yanık,
su ve tuz oranı dengesiz, mayalanma sürecine uyulmayan, yağda kızartılmış
kadar yağlı ekmekler birçok yerde satılıyor. Tüketiciler Birliği Genel
Başkanı Bülent Deniz, tüketicilerin bu konuda çok dikkatli olması
gerektiğini söylüyor. Deniz, özellikle “potasyum bromat” yani beyazlatıcı
madde bulunan ekmeklerin alınmaması gerektiğini aktarıyor. Ayrıca dikkat
edilmesi gereken bir diğer unsur ise kepekli ekmek. Çünkü satılan birçok
kepekli ekmek gerçekten kepekli ekmek değil. Bu yüzden ekmek alınırken
içerisinde kullanılan malzemelerin oranı bilinmeli.


Bayat ekmeği nasıl değerlendirelim?


* Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, köfte
harcının içine katmaktır.

* Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra
öğütülüp galeta unu haline getirilir. Galeta unu, köfte yaparken, ekmek
yerine harca katılabilir.

* Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların
içine atarak değerlendirebiliriz.

* Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur;
kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır. Su kaynadıkça,
ekmeği nemlendirip yumuşatır.

1 yorum:

  • Adsız says:
    16 Temmuz 2008 15:41

    evt haklısınız ekmeklrimizi değerlendirmeliyiz.çok tşkr ederiz verdiğiniz bilgiler için.bundan sonra beyat ekmeklere çöpe değil mideye

Yorum Gönder

Followers