MUTLULUK VEREN BESİNLER



Çilek: C vitamini deposu olan çilek, önde gelen
afrodizyaklar arasında yer alıyor. Çilek bütün salgı
bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır.
Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı
korur, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

Muz: Kokusuyla bile mutluluk taşıyan tam bir
endorphin deposudur.Kendinizi, güçsüz ve sinirli mi
hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin.Kalsiyum ve magnezyum
içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı
olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi
gereken bir besindir.


Üzüm: Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar.
Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır.
Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Üzümdeki bol
demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dakika
sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.


Portakal: C ve B vitamini açısından zengin olan portakal,
insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve
kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Vücuttaki direnci
artırır. Grip ve nezle olunduğunda portakal suyu, şeker
karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir.Kanın
durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır.
Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.



Çikolata: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü
hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek
gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli, mutluluk hormonu
"seratonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor.Çikolatanın içerdiği
"penilatilmanın" insanı bulutlara çıkarıyor.Çikolatada,
yeşil çay ve sebze meyvelerde bulunan "flavonoid" adlı madde
bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırıyor, kalp
hastalıkları riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolesterolün
(LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını engelliyor.
Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor.
Düzenli tüketenler arasında ölüm olayı yemeyenlere kıyasla
yüzde 30 daha geç gerçekleşiyor.


Dondurma: Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa
mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor. 100 gram dondurma
ortalama: 135 mg kalsiyum 115mg fosfor, 100mg sodyum, 160mg
potasyum, 25 gram karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına
25 kilogram Türkiye'de kişi başına 6 külah tüketiliyor. Sütten
daha zengin bir besin maddesidir. A, C, D, E vitamini içerir.
Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan
kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört
mevsim tüketilmesini tavsiye ediyor.



Makarna: Çok ağır soslarda yenilmediği sürece enerji veren
ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır.
Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.



Ekmek: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

Fıstık: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor.
Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilir. Demir, bakır,
selenyum, magnezyum, çinko,potasyum, fosfor gibi minerallerin
doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra, beyin sinir
sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından her
gün 10-15 adet yenilebilir.



Susam: Dar gelirlilerin baş tacı olan simit mutluluğa
giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve protein içerir.
Susamdan elde edilen tahin, bal ile karıştırılıp yenirse boğaz
ağrısı ve bronşite iyi gelir.

1 yorum:

  • hilal says:
    9 Şubat 2012 12:11

    kafan rahatsa herşey mutluluk verir insana, degilse de ne yersen ye farketmez :)

Yorum Gönder

Followers