Osmanlı Mutfagı - Osmanlı Salata tarifleri



Marul Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 marul
-1 bağ taze nane (ince kıyılmış)
-7 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 bağ turp otu (ince kıyılmış)
-45 ml. sirke (3 çorba kş.)
-45 ml. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-15 adet gül, erguvan ya da ayva çiçeği
-tuz.

Yapılışı:

1.Marulu yapraklarına ayırıp yıkayın ve süzgece çıkarın. Doğrama tahtası üzerinde ikiye ya da üçe bölün. Doğranmış yapraklan genişçe bir kaba koyun. İnce kıyılmış nane, maydanoz ve turp otunu ekleyin.

2.Sirkeyi ve tuzu kaptaki malzemeye katıp karıştırın. Suyunu bir başka kaba süzün. Salatanın üzerine zeytinyağını gezdirin, süzdürdüğünüz sirkeyi yeniden salataya katıp, karıştırın.

3.Gül, erguvan ya da ayva çiçeklerini salatanın üzerine koyarak seviş yapın.


Taratorlu Hıyar Salatası (Rospi)

5 kişilik

Malzemesi:

-500 gr. salatalık
-500 gr. domates (5 orta boy)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-10 diş sarmışak
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.).

Yapılışı:

1.Salatalıkları, kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Domatesleri küp küp doğrayan.

2.Sarmısakları havanda sirke ve zeytinyağı ile birlikte döverek taratoru hazırlayın. Salatalıkları bir tabağa dizin. Üzerine domatesleri ve maydanozu serpiştirin.

3.Salatayı, üzerine taratoru gezdirip, tuzunu serperek servis yapın.


Turp Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. siyah tuıp
-tuz
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-100 gr, siyah zeytin
-45 mi, zeytinyağı (3 çorba kş.)
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)

Yapılışı:

l.Turpları yıkayıp süzdürün. Kabuklarını soyarak, kalınca rendeleyin. Tuzla ovup, suyunu süzdürün.

2. Rendelenmiş turpları bir tabağa aktarın. Maydanozları ve zeytinleri serpiştirin. Zeytinyağını ve sirkeyi gezdirerek servis yapın.


Domates Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. domates
-5 adet yeşil biber
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)
-200 gr. soğan (dilimlenip, halkalarına ayrılmış),
(2 orta boy)
-tuz
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-50 gr. siyah zeytin.

Yapılışı:

1.Domatesleri ortadan ikiye bölüp, dilimleyin. Yeşil biberleri, tohumlarını temizleyip ince doğrayın. Bir kapta zeytinyağı ile sirkeyi karıştırın.

2.Soğanları ttız ile ovup, yıkayın ve domateslere karıştırın. Yeşil biberleri, maydanozları ve tuzu katıp, yeniden karıştırın.

3.Salatayı, sosunu gezdirip zeytinleri serpiştirerek servis yapın.


Çerkez Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-4 bağ tere
-300gr. domates (3 orta boy)
-200 gr. yeşil biber
-tuz
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Tereleri yıkayıp, bîr süzgece çıkarın. Domatesleri, küp küp doğrayın. Yeşil biberleri, tohumlarını temizleyin ve ince doğrayın.

2.Tere yapraklarını bir tabağa döşeyin. Domates ve biberleri serpiştirip tuzlayın. Zeytinyağını ve limon suyunu gezdirerek servis yapın.


Patlıcan Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kemerpathcanı
-tuz
-200 gr. soğan (ince kıyılmış).
(2 orta boy)
-300gr. domates (kabukları soyulup,
ince doğranmış), (3 orta boy)
-5 adet yeşil biber(tohumları temizlenip,
ince doğranmış)
-1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-45 mi zeytinyağı (3 çorba kş.)
-45 mî. sirke (3 çorba kş.)

Yapılışı:

1.Patlıcanları yıkayıp bıçağın ucu ile birkaç yerlerinden delin. Izgaranızı (ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Patlıcanları ızgaraya yerleştirip, kabuklan yanıp yumuşayıncaya kadar pişirin.

2.Pişen patlıcanları alıp kabuklarını soyun ve satır ile ezerek doğrayın. Tuzunu serpip bir kaba akatarın.

3.Patlıcanların içine soğanı, domatesleri, biberleri maydanozları, zeytinyağını katıp iyice karıştırın. Sirkeyi gezdirerek servis yapın,


Patates Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1.2 kg. patates (yıkanmış)
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)
-tuz
-1 bağ maydanoz
-50 gr. siyah zeytin
-1/2 çay kş. toz kırmızıbiber.

Yapılışı:

1.Patatesleri tencereye koyup, üzerlerini aşacak kadar su içindeki ateşe oturtun, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.

2.Haşlanan patateslerin suyunu süzdürüp, kabuklarını soyun ve iyice ezerek püre haline getirin. Zeytinyağı, sirke ve tuzu katıp karıştırarak biraz gevşemesini sağlayın.

3- Servis tabağına maydanoz dallarını döşeyin. Hazırladığınız patates püresini maydanoz dallanmn üzerine yayın. Siyah zeytinleri ve kırmızıbiberi serpiştirerek servis yapın.


Semizotu Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. semizotu(ayıklanıp, yıkanmış)
-tuz
-1 bağ dereotu (ince kıyılmış)
-45 mi zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu),

Yapılışı:

1.Semizotunu ince ince doğrayın. Eğer çiğ yemek istemiyorsanız tencerede su kaynatıp, içine atın. Bir taşım kaynadıktan sonra suyunu süzdürün.

2.Semizotunu bir tabağa alıp, tuzlayım Üzerine dereotunıı serpin. Zeytinyağını ve limon suyunu gezdirip, servis yapın.

Not: Yalnızca haşlama süresini biraz uzatıp aynı tarifi ve miktarları kullanarak taze fasulye salatası da hazırlayabilirsiniz.


Ispanak Kökü Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. ıspanak
-10 diş sannısak
-tuz
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)

Yapılışı:

1.Ispanak köklerini, kökün 5-6 cm. yukarısından kesip birkaç su yıkayın. Tencerede su kaynatın. İspanak köklerini kaynar suya atıp 10 dakika haşlayın.

2.Sarımsakları havanda tuz, sirke ve zeytinyağı ile birlikte döverek taratoru hazırlayın. Haşlanan ıspanakları, suyunu süzüp tuzlayın.

3.İspanak köklerini bir tabağa yerleştirin. Üzerine taratoru gezdirerek servis yapın.


Hindiba ve Gelincik Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. hindiba ya da gelincik
-tuz
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-45 mi zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Hindiba ya da gelinciği yıkayıp bir süzgece çıkarın. Doğrama tahtası üzerinde iki üç parçaya bölün. Bir kaba koyup, tuz ile ovarak suyunu çıkarın ve bir tabağa alın.

2.Üzerine ince kıyılmış maydanozu seıpin. Zeytinyağını ve limon suyunu gezdirerek servis yapın.


Çiroz Balığı Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-10 adet çiroz
- 45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu)
-1 bağ dereotu (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Izgaranızı (ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Çirozlan ızgara teline yerleştirin, her iki yanını da iyice kızanp, kabanncaya kadar pişirin.

2.Balıkları ızgaradan alıp, derilerini soyun. Orta kılçıklarını çıkarın, etlerini uzun uzun koparıp bir tabağa yerleştirin.

3.Balıkların üzerine zeytinyağını ve limon suyunu gezdirin, ince kıyılmış dereotunu serperek servis yapın.


Havyar Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-250 gr. havyar
-200 gr. soğan (rendelenmiş), (2 orta boy)
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)

Yapılışı:

1.Havyarı, rendelenmiş soğanı ve zeytinyağını bir kaba koyup, tahta bir kaşık ile karıştırın.

2.Havyarlı karışımı ince bir süzgeçten ya da tülbentten ezerek geçirin. Temiz bir tabağa aktarıp, bekletmeden servis yapın.


Sardalye Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-5OOgr. tuzlanmış sardalye balığı
-250 mi. sirke (1 su bardagı )
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Sardalye balıklarını sirkenin üçte birine yatırıp biraz bekletin. Sonra üzerini kazırcasına yıkayıp, yeniden sirkeye yatırın ve bu işlemi üç kez yineleyin. Balıkların başlarını ve kuyruklarını kesin.

2.Balıkları temiz bir tabağa yerleştirin. Havanda zeytinyağını ve limon suyunu süt gibi beyaz renk alıncaya kadar döverek karıştırın.

3.Hazırladığınız sosu balıklann üzerine gezdirin. İnce kıyılmış maydanozu da serperek servis yapın.


Tütünbalığı Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-800 gr. tütünbalığı (temizlenmiş)
-250 mi. sirke (1 su bardağı)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 bağ dereotu (ince kıyılmış)
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Balığı yıkayıp bir süzgece çıkarın. Izgaranızı (ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Balığı ızgara teline yerleştirip, her iki yanı da iyice kızarıncaya kadar pişirerek ızgaradan alın.

2.Balığın başını koparıp, atın. Havyarını çıkarın. Derisini soyun. Etleri orta kılçığından ayırarak bir tabağa koyun. Üzerine sirkenin yarısını döküp 30 dakika dinlenmeye bırakın.

3.Bu süre sonunda balığı kalan sirke ile yıkayıp, temiz bir tabağa koyun. Üzerine maydanoz ve dereotunu serpin. Zeytinyağını ve limon suyunu da gezdirerek servis yapın.


Teke Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. teke (temizlenmiş)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Tekeleri soğuk su ile birkaç kez yıkayıp süzgece çıkarın. Tencerede su kaynatıp, içine atarak iki taşım kaynatın. Süzdürerek sudan alın.

2.Tekeleri ayıklayıp, bir kapta ince kıyılmış maydanoz ile karıştırın. Bir tabağa koyun. Zeytinyağını ve limon suyunu da üzerine gezdirerek servis yapın.


Kuru Bakla Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-500gr. kuru baklaya da börülce
-tuz
-2 bağ taze soğan (ince kıyılmış)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-100 mi. zeytinyağı (6,5 çorba kş)
-100 mi sirke (2/5 su bardağı).

Yapılışı:

1.Baklaları ya da börülceleri bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak kadar su içinde ateşe oturtup, çatlayıncaya kadar haşlayın.

2.Haşlanmış bakla ya da börülceleri süzdürerek sudan alıp bir kaba aktarıp aızlayuı. Üzerlerine taze soğanı ve maydanozu ekleyerek karışının.

3.Zeytinyağı ve sirkeyi gezdirerek servis yapın.


Yumurta Salatası

5 kişilik

Malzemesi:

-10 adet yumurta
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-100 gr. siyah zeytin
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber.

Yapılışı:

1.Tencerede su kaynatın. Yumurtaları kaynar suya atıp, 10 dakika katı haşlayın. Kabuklarını soyup, soğuk suya bırakın.

2.Yumurtaları birer birer sudan alın, keskin bir bıçakla dörde bölün ve servis tabağına yerleştirin. Üzerine maydanozları ve zeytinleri serpiştirin.

3.Salatanın üzerine zeytinyağını, limon suyunu gezdirip, tuzu ve biberi serpiştirerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers