Osmanlı Mutfagı - Kebap Tarifleri-2



Kiremit Kebabı

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg yaglı koyun eti (küçük kuşbaşı doğranmış)
-300gr. soğan (ince kıyılmış), (3 orta boy)
-300gr. domates (kabukları soyulup, ince doğranmış), (3 orta boy)
-tuz
-taze çekilmis karabiber
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 çay kş. kekik.

Yapılışı:

1.Eti bir kaba koyun. Soğanları, domatesleri, tuzu, biberi ekleyip, bu terbiyenin etlerle iyice kaynatması için elinizle biraz karıştırın.

2.Firınınızı 130°C'ye getirip, ısıtın; İki temiz kiremit alın, birini ters yatırın İçine etleri koyup, düzgünce yayın. Üzerine öteki kiremîti kapak gibi kapatıp, bir tepsiye yerleştirin. Fırına sürerek 1,5 saat pişirin.

3. Pişen kebabı fırından alıp, üstteki kiremiti kıldırın. Biraz kuruca olan bu kebabı üzerine ince kıyılmış kekik ve maydanoz serperek servis yapın,


Güveç Kebabı

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg.yağlı koyun eti (küçük kuşbaşı doğranmış)
-500 gr. soğan (yarısı balka kalka doğranmiş,
yarısı ince kıyılmış.), (4 büyük boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1/2 çay kş. tarçın
-500.gr. domates (dilimlenmiş),
(5'orta boy)
-1 bağ maydanoz.

Yapılışı:

1.Etleri bir kaba koyun, ince kıyılmış soğanları, tuzu, biberi ve tarçını ekleyip, bu terbiyenin etlerle kaynaşması için elinizle biraz karıştırın. Etleri serin bîr yerde 2-3 saat dinlenmeye bırakın.

2.Fırınınızı l80 dereceye getirip, ısıtın. Güvecin içine sırasıyla etleri, soğan halkalarını, maydanozu ve domatesleri kat kat döşeyin. Tuzunu ve biberini serpip malzemenin üzerini kapatacak kadar su koyun. Güveci fırına verip suyunu tümüyle çekinceye kadar pişirin. Bir bu kadar daha suyu kaynatıp güyecîn içine dökün. Yeniden fırına sürüp, döktüğünüz suyun yarısı kalıncaya kadar yaklaşık 45 dakika daha pişirin.

3.Pişen güveci fırından alıp üzerindeki domatesleri toplayın ve sıcak olarak servis yapın.


Fırın Kebabı

5 kişilik

Malzemesi:

-1,6-kg. kemikli kuzu budu
-200 gr. Sogan (ince kıyılmış),
(2 orta boy)
-tuz
-500 gr. domates (3nün kabukları
soyulup, ince doğranmış (5 orta boy).

Yapılışı:

1.Eti bir kaba koyun. Soğanları, tuzu ve ince doğranmış domatesleri ekleyip, bu terbiyenin etlerle kaynaşması için domatesler eriyinceye kadar elinizle ovarak karıştırın. Kalan 2 domatesi ince ince dilimleyin.

2.Fırınınızı 180 dereceyeye getirip ısıtın. Etleri yağlanmış bir fırın tepsisine boşaltıp, düzgünce yayın, üzerlerini domates dilimleri ile kaplayın. Tepsiyi Fırına sürüp domateslerin üzeri yanmaya, başlayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin.

3.Pişen kebabı fırından alıp, tabaklara aktararak sıcak servis yapın.


Muzhır Kebap

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kuzu eti (ir kuşbaşı doğranmış)
-300 gr. soğan (rendelenmiş).
(3 orta boy)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1/2 çay kş. tarçın
-500 gr. içyağı.

Yapılışı:

1.Etleri bir baba koyun. Soğanları, tuzu, biberi ve tarçını ekleyip, hu terbiyenin etlerle kaynaşması için elinizle biraz karıştırın. Etleri serin bir yerde 2-3 saat dinlenmeye bırakın.

2.Izgaranızı (ızgaranız yoksa Fırınınızın ızgarasını) yakın. Etleri şişlere dizin. Üzerlerine içyağı sarın. Izgaraya (fırında ise altına bir tepsi koyup ızgara teline) yerleştirin. Fırında yapıyorsanız, tepsiye damlayan yağı bir fırça ile ara sıra etlerin üzerine sürerek; ızgarada yapıyorsanız, aynı şeyi eritilmiş biraz tereyağı ile gerçekleştirerek, etleri her yanı iyice kızarıncaya kadar pişirin.

3.Pişen şişleri bir tabağa çıkararak sıcak olarak servis yapın.


Koyun Eti Külbastısı (1)

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. koyun eti (dilimlenip.
dövülerek İnceltilmiş)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-200gr. soğan (ince kıyılmış). (2 orta boy)
-1 çay kş. kuru reyhan
-100 ml eritilmiş tereyağı (2/5 su bardağı).

Yapılışı:

1.Etleri bir bıçağın ucu ile çizip, tuz. biber, soğan ve reyhan ile karıştırın. Serin bir yerde 2 saat dinlenmeye bırakın.

2.İzgaranızı (eğer ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Külbastıları ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin. Kurumamaları için ara sıra eritilmiş tereyağı sürerek her iki yanlarını kızartın.

3.Pişen külbastıları fırından alıp, bir tabağa aktararak sıcak servis yapın.


Koyun Eti Külbastısı (2)

5 kişilik

Malzemesi;

-1 kg. koyun eti (dilimlenip, dövülerek inceltilmiş)
-tuz
-100 ml. eritilmiş tereyağı (2/5 su bardağı)
-5 diş sarımsak (soyulup, bütün bırakılmış)
-45 ml. sirke (3 çorba kş.)
-250 ml. et suyu (1 su bardağı)
-taze çekilmiş karabiber
-1/2 çay kş. kimyon
-1/2çay kş. tarçın.

Yapılışı:

1.Etleri tuzlayın. Izgaranızı (eğer ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Külbastıları ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin. Kurumamaları İçin ara sıra eritilmiş tereyağı sürerek her iki yanlarını kızartın.

2.Pişen külbastıları bir sahana aktarın. Sarımsakları aralarına yerleştirin.
Üzerlerine sirkeyi, et suyunu, biberi ve kimyonu katın. Sahanı ateşe oturtup bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, külbastıları 20 dakika pişirin.

3.Pişen külbastıları ateşten alıp, üzerine tarçın serperek servis yapın.

Not; İslenirse baharatına 1 bağ maydanoz sapı, 1 çay kaşığı dövülmüş sakız ve 1 çay kaşığı tane karanfil de katılabilir.


Defneli Kılıç yada Palamut Balığı

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg, kılıç ya da palamut baliği
(temizlenmiş,kılçıksız,iri kuşbaşı dogranmış)
-tuz
-200gr. sogan (ince kıyılmış). (2 orta boy)
-18 adat defne yaprağı
-45 mi zeytinyağı (3 çorba kş)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Balıkları yıkayıp, bir süzgece çıkarın. Tuz ve soğan ile ovup, serin bîr yerde 2 saat bekletin.

2.Izgaranızı (eğer ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın, Her balik parçasının ardına bir defne yaprağı gelecek şekilde balıkları şişlere dizin. Şişleri ızgaraya (fırında îse altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin. Kurumamaları için ara sıra zeytinyağı ile yaglayarak her yanı kızarıncaya kadar pişirin.

3.İnce kıyılmış, maydanozu bir servis tabağının üzerine koyup yayın. Pişen şişleri bu tabağa çıkarın, üzerlerine zeytinyagını ve limon suyunu gezdirerek servis yapın.


Lüfer Balığı Külbastısı

5 kişilik

Malzemesi:

-5 adet lüfer (büyükse üç
parçaya bölünmüş)
-Tuz
-15gr. un (2 çorba kş.)
-1 bağ taze soğan (yalnızca yeşil bölümü)
(ince kıyılmış}
-45 ml. sirke (3 çorba kş)
-250gr. su (1 su bardağı).

Yapılışı;

1.Temizlenmiş balıkları yıkayıp süzdürün, içini ve dışını tuzlayıp,balıkları una bulayın. İzgaranızı (eğer zgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın, balıkları ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin. Sıkça çevirerek her iki yanları iyice kızarıncaya kadar pişirin.

2.Pişen balıkları, dibine kıyılmış soğan döşenmiş bir sahana akların. Üzerlerine sirkeyi ve suyu ekleyip ateşe oturtun, bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Lüferler suyunu çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

3.Pişen balıkları ateşten alıp, sıcak olarak seıvis yapın;

Not: Kalkan balıgını da dilimletip, aynı biçimde hazırlayabilirsiniz.


Küçük Balıkların Külbastısı

5 kişilik

Malzemesi:

-1.3 kg. iri istavrit (temizlenmiş)
-tuz
-300gr. piyaz
-1 adet limon (suyu)

Yapılışı:

1.Temizlenmiş balıkları yıkayıp süzdürün, içini ve dışını tuzalayın.

2.Izgaranızı (eğer ızgaranız, yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Balıkları ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin, Yanlız bir kez çevirerek her iki yanları iyice kızarıncaya kadar pişirin.

3.Pişen balıkları dibine piyaz döşenmiş bir sahana aktarın. Üzerlerine limon suyu gezdirip sıcak olarak servis yapın.


Tavuk Külbastısı

5 kişilik

Malzemesi:

-5 adet tavuk göğüs eti (kemiği ucunda bırakılmış
ve dövülerek inceltilmiş)
-tuz
-250 mi. tavuksuyu (1 su bardağı)
-1 çay kş. kekik.

Yapılışı:

1.Tavuk etlerini tuzlayın. Izgaranızı (eger ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Külbastıları ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin. Sıkça çevirerek her iki yanları İyice kızarıncaya kadar pişirin.

2.Pişen tavukları sahana yerleştirin. Üzerlerine tavuk suyunu ekleyip, sahanı ateşe oturtun. Bir tasım kaynatıp, ateşi kısın. 10 dakika pişirin.

3- Tavukları ateşten alıp üzerine kekiği serpin ve sıcak olarak servis yapın.


Tavuk Ciğeri Kebabı

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. tavuk ciğeri (temizlenmiş)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1/2 çay ks. tarçın
-1 adet limon (SUYU).

Yapılışı:

1.Tavuk ciğerlerinin kalın yerlerine keskin bir bıçağın ucu ile kesik atın ve ciğerleri tuzlayın.

2.Izgaranızı (eğer ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Ciğerleri ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi İle ızgara teline) yerleştirin. Sıkça çevirerek her iki yanları iyice kızarıncaya kadar pişirin.

3.Pişen ciğerleri sahana yerleştirin. Üzerlerine biberi ve tarçını serpip, sahanı ateşe oturtun ve 2 dakika pişirin.

4.Ciğerleri ateşten alın, üzerine limon suyu gezdirerek sıcak servis yapın.


Uskumru Kebabı

5 kişilik

Malzemesi:

-5 adet uskumru 300 gr.lık
(temizlenmiş)
-tuz
-300 gr. soğan (ikiye bölünmüş)
(3 orta boy)
-1 bağ maydanoz (İnce kıyılmış)
-1 bağ taze soğan (yalnızca yeşil bölümü, ince kıyılmış)
-90 ml. zeytinyağı (6 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Uskumruları yıkayıp bir süzgece çıkarın. Balıkların içini ve dışını tuz ve soğan ile ovup serin bir yerde 2 saat bekletin.

2.Izgaranızı (eğer ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Uskumruları ızgaraya (fırında ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirip, her iki yanları kızarıncaya kadar pişirin.

3- bir tabağa ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanı koyup, yayın. Pişen uskumruları bu tabağa çıkarın, Üzerlerine zeytinyağını ve limon suyunu gezdirerek servis yapın.


Tencere Kızartması

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. yağlı kuzu eti (iri kuşbaşı doğranmış)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış),
(2 orta boy)
-tuz
-1 çay kş. kimyon
-1 çorba kş. domates salçası

Hamur için:

-125 gr. un (l su bardağı)
-su.

Yapılışı:

1.Etleri bir kaba koyun. Soğanları, tuzu, kimyonu da katıp, bu terbiyenin etlerle kaynaşması İçin elinizle biraz karıştırın.

2.Etleri bir tencereye boşaltıp, dibine yayın. Üzerlerini iki parmak aşacak kadar su ekleyin. Salçayı biraz ılık su ile sulandınp, tencereye karıştırın.

3. Bir kapta unu yeterli miktarda su ile karıştırarak hamur yapın. Tencerenin kapağını kapatıp, kapağın kıyılarını bu hamur ile iyice sıvayın. Tencereyi kısık ateşe oturtup, yaklaşık 1,5 saat pişirin.

4. Bu sürenin sonunda hamuru kırarak tencerenin kapağını açın. Pişen etleri büyük bir tabağa boşaltarak servis yapın.


Sulu Pirzola Kızartması

5 kişilik

Malzemesi:

-1,5 kg. kuzu pirzolası
(15 kalem)
-100gr. tereyağı (6,5çorba kş.)
-200gr. soğan (ince kıyılmış). (2 orta boy)
-350gr. domates (kabukları soyulup, ince doğranmış),
(4 orta boy)
-tuz
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.Izgaranızı (eğer ızgaranız yoksa fırınınızın ızgarasını) yakın. Pirzolaları ızgaraya (fınnda ise altında bir tepsi ile ızgara teline) yerleştirin. Her İki yanları iyice kızarıncaya kadar pişirin.

2.Tereyağının yarısını tavada eritin. Yağ kızınca soğanları içinde kızartın. Domatesleri ekleyip karıştırarak tavayı ateşten alın.

3- Pişen pirzolaları bir tencereye dizin. Üzerlerine tavadaki soğan ve domatesleri boşaltıp yayın. Tuzunu ve maydanozunu serpin. Üzerini aşacak kadar su ekleyin. Tencereyi ateşe oturtup bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 45 dakika pişirerek ateşten alın.

4. Pişen pirzolaları bir sahana aktarıp, sıcak olarak servis yapın.


Piliç Kızartması

5 Kişilik

Malzemesi:

-1 adet piliç 1,3 kg.'lik (temizlenmiş)
-200 gr. soğan (rendelenmiş), (2 orta boy.)
-300 gr. yoğurt
-100 gr. tereyagı (6,5 çorba kş.)
-1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış),

Yapılışı:

1.Pilici yıkayıp, tencereye koyun. Ürerlerini aşacak kadar su içinde, yaklaşık 1 saat kefini alarak, piliç iyice yumuşayıp dağılacak kıvama gelinceye kadar pişirin,

2.Rendelenmiş soğanları bir tülbentten süzerek suyunu çıkarın. Soğan suyunu yoğurt ile karıştırın, Pişen pilici süzdürerek tencereden alın, Suyunu ince bir süzgeçten temiz bir kaba süzdürüp sıcak tutun.

3. Pilicin üzerine soganlı yoğurdu sürün. Tereyağını tavada eritin. Yag kızınca pilici tavaya yerleştirip her yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran pilici bir kaba koyun. Üzerine tavadaki yağından ve haşlama suyundan gezdirip, ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.


Kuzu ve Dana Eti Külbastısı

5 kişilik

Malzemesi:

-100 gr. tereyağı (6,5 çorba kş.)
-200 gr. soğan (ince kıyılmış) (2 orta boy)
-1 kg. kuzu ya da dana eti (dilimlenip, dövülerek inceltilmiş)
-250 ml. su (1 su bardağı}
-tuz

Yapılışı:

1.Tereyağını tavada eritin. Yağ kızınca soganları içinde, pembeleşinceye kadar kavurun.

2.Etleri sahana dizip, tavadaki soğanları yağıyla birlikte sahana boşaltın. Ürerine suyu ekleyin, Sahanı aleşe oturtup bir taşım kaynatın. Ateşi kısarak, külbastıları 15 dakika pişirin.

3.Tuzunu ayarlayıp, etleri ateşten alın ve sıcak olarak servis yapın,

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers