OSMANLI MUTFAGI - TAVA TARİFLERİ


Midye Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-40 adet iç midye
-tuz
-100gr. soğan (ince kıyılmış),
(1 orta boy)
-15 ml. sirke (1 çorba kş.)
-300 ml. zeytinyağı (1 1/3 su bardağı)
-15 gr. un (2 çorba kş.)
-2 adet yumurta (çırpılmış)
-4 sarımsak (dövülmüş)
-1 adet limon (suyu),

Yapılışı:

1.İç midyeleri yıkayıp sürdürün. Tuz ve soğanla biraz ovuşturun ve 1 saat dinlenmeye bırakın.

2.Midyelerin üzerine sirkeyi serpip karıştırın. Zeytinyağının 1 su bardağını tavaya koyup kızdırın. Midyeleri önce una. sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp tavaya yerleştirin. Altın sarısı renk alıncaya kaçlar kızartıp,süzdürerek tavadan alın. Üzerine havlu kâğıt serilmiş bir tabağa çıkarın.

3- Kalan zeytinyağını, sannısak ve limon suyu ile karıştırın. Midye tavasını yanında, bu sos ile sıcak olarak servis yapın.


Makaronya (Makarna) Tavası

3 kişilik

Malzemesi:

-500gr. çubuk makarna
-tuz
-200gr. kaşarpeyniri
(rendelenmiş)
-3 adet yumurta (çırpılmış)
-100 gr. tereyağı (5 çorba kş.)
-ı/2 çay kş. yenibahar
-1/2 çay kş. hintcevizi rendesi.

Yapılışı:

1.Fırınınızı 180°C ye getirip ısıtın. Bir tencerede tuzlu su kaynatın. Makarnaları ikiye kırıp kaynar suya atın. 10 dakika haşlayın ve süzün.

2.Bir fırın tepsisini yağlayın. Makarnaları aralarına peynir serperek kenarlı bir fırın tepsisine birkaç kat döşeyip, üzerlerine çırpılmış yumurtaları boşaltın. Tereyağını tavada kızdırıp makarnaların üzerine gezdirin. Tepsiyi fırına sürün, makarnaları üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

3.Pişen makarnayı fırından alıp, dilimleyerek tabaklara çıkarın. Üzerine yenibaharı ve hintcevizi rendesini serperek servis yapın.


Hamsi Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg hamsi (ayıklanıp, yıkanmış)
-tuz
-100 gr. soğan (ince kıyılmış),
(1 orta boy)
-45 ml. zeytinyağı (3 çorba kş.)
-15 gr. un (2 çorba kş.)
-10 diş sarımsak (dövülmüş)
-45 ml. sirke (3 çorba kş.)

Yapılışı:

1.Hamsileri yıkayıp süzdürün. Tuz ve soğanla biraz ovuşturun ve 1 saat dinlenmeye bırakın.

2.Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Hamsilerin 5-6'sını kuyruklarından birleştirerek tutun. Una bulavın ve kuyrukları tavanın ortasına bakacak biçimde kızgın yağa yerleştirin. Geri kalanları da aynı biçimde tavaya yerleştirerek altın sarısı renk alıncaya kadar kızardıktan sonra, süzdürerek tavadan alın, Üzerine havlu kâğıt serilmiş bir tabağa çıkarın,

3.Bir kapta sirke ve sarımsağı karıştırın. Balıkları, yanında sarımsaklı sirke ile servis yapın.


Uskumru Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-10 adet uskumru
(temizlenmiş)
-tuz
-200 gr. soğan(ince kıyılmış),
(2 orta boy)
-15 gr. un (2 çorba kş.)
-90 ml. zeytinyağı
(6 çorba kş.)
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Uskumruları yıkayıp süzdürün, Tuz ve soğanla biraz ovuşturun ve 1 saat dinlenmeye bırakın.

2.Balıkları soğanlardan ayırarak una bul ayın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Yağ kızınca una bulanmış balıkları tavaya yerleştirin. Her iki yanını da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.

3.Kızaran balıkları temiz bir tabağa çıkarıp, üzerlerine kızartma yağından biraz gezdirin. Yanında limon suyu ile servis yapın.


Ciğer Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. dana karaciğeri (ince dilimlenmiş)
-300 gr. soğan (ince kıyılmış), (3 orta boy)
-tuz
-125gr. un (1 su bardağı)
-225 ml zeytinyağı (1 su bardağı)
-1 çay kş. kimyon
-1 çay kş. yenibahar
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Ciğerleri soğuk su ile yıkayıp süzdürün, İnce kıyılmış soğan ve tuz île ovup, 1 saat dinlenmeye bırakın, Bu süre sonunda bıraktıkları kanı süzüp, una bulayın,

2.Tavada zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca ciğer dilimlerini tavaya yerleştirip, her iki yanını kızartın.

3.Kızaran ciğerleri süzdürerek yağdan alıp bir tabağa aktarın. Üzerlerine kızartma yağından gezdirip, kimyon ve yenibaharı serpin. Biraz da limon suyu dökerek şems yapın.


Terbiyeli Ciğer Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. karaciğer (küçük kuşbaşı doğranmış)
-300gr. soğan (ince kıyılmış),
(3 orta boy)
-tuz
-300 ml su (1 1/5 su bardağı)
-90 ml. zeytinyağı (6 çorba kş.)
-350 gr. domates (kabuklan soyulup. ince doğranmış),
(4 orta boy)
-250 ml. et suyu (1 su bardağı)
-1 adet limon (suyu)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1 çay kş. kimyon.

Yapılışı:

1.Ciğerleri soğuk su ile yıkayıp süzdürün. İnce kıyılmış, soğanın yansı ve tuz ile ovup, 1 saat dinlenmeye bırakın. Bu süre sonunda ciğerleri yeniden soğuk su ile yıkayıp, tencereye koyun. Üzerlerine suyu ekleyin ve suyunu tümüyle çekinceye kadar pişirin.

2.Suyunu çekince tencereye zeytinyağını koyup, ciğerleri kızartın. Kalan soğanı ve domatesleri de katarak 15 dakika daha pişirin.

3.Ciğerlerin üzerine et suyunu, limon suyunu ve maydanozları ekleyip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, yaklaşık 10 dakika daha pişirmeyi sürdürün.

4.Pişen ciğerleri bir tabağa boşaltın, Üzerlerine kimyon ve biraz ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.


İşkembe Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-l kg. dana işkembesi
(temizlenip, el büyüklüğünde parçalara ayrılmış)
-200gr. tereyağı (13 çorba kş.)
-300 gr. yoğurt ya da
-1 su bardağı un ya da
-3 adet çırpılmış yumurta.

Yapılışı:

1.Dana işkembesi parçalarını yıkayıp tencereye koyun. Üzerlerini aşacak kadar su içinde iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürerek sudan alın.

2.Tavada tereyağını eritin, Yağ kızınca işkembe parçalarını yoğurda, una ya da çırpılmış yumurtaya bulayıp, tavaya yerleştirin.

3.Her iki yanını da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp bir tabağa aktarın. Üzerlerine kızartma yağından ve pişme suyundan gezdirerek servis yapın.


Beyin Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-5 adet haşlanmış kuzu beyni
-2 adet yumurta
-125gr. un (1 su bardağı)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber.

Yapılışı:

1. Haşlanmış beyinleri ikişer parçaya ayınn. Bir kapta yumurtaları çapın. içine beyinleri parçalar halinde koyun. Unu, tuzu ve biberi ekleyerek mücver kıvamında bir bulamaç hazırlayın.

2.Tereyağını tavada eritin. Yağ kızınca hazırladığınız bulamaçtan bir kaşık alıp yağa bırakın, bu işlemi yineleyerek tavayı doldurun. Tavadakileri. her iki yanı da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Kızaranları süzdürerek bir tabağa aktarıp, yenilerini tavaya dökün ve hepsini kızartın.

3.Beyin tavasını üzerine kızartma yağından gezdirip karabiber serperek servis yapın.


Yogurtlu Patlıcan ve Kabak Kızartması

5 kişilik

Malzemesi:

-500gr. kemerpatlıcanı
-500gr. kabak
-tuz
-225 ml. zeytinyağı (1 su bardağı)
-300 gr. yoğurt
-10 diş sarımsak (dövülmüş).

Yapılışı:

1.Patlıcanlarla kabakların sap ve dip bölümlerini keserek atın. Patlıcanın kabuklarını soyun, kabakları kazıyın. Her ikisini de çaprazlamasına 1/2 cm. kalınlığında dilimleyin ve tuzlayıp 30 dakika bekletin. Çıkan sularını süzün. Sebzeleri yıkayıp, yeniden süzdürün.

2.Tavada zeytinyağını kızdırın. Kabak ve patlıcan dilimlerini sırasıyla tavaya koyun. Her iki yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.

3.Bir kapta yoğurdu dövülmüş sarmısak ile çırpın. Kızaran patlıcan ve kabakları tabağa çıkarıp, yoğurdunu ekleyin. Üzerlerine tavadaki kızanına yağından biraz gezdirerek servis yapın,


Patlıcan Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-1 kg. kemerpatlıcanı
-tuz
-225 ml. zeytinyağı
(1 su bardağı)
-125 gr. un (1 su bardağı)
-10 diş sarımsak
-1 adet limon (suyu).

Yapılışı:

1.Patlıcanları, sap ve dip bölümlerini kesip, bir parmak aralıklarla alacalı soyun. 1 cm. kalınlığında yuvarlak dilimler biçiminde kesip, tuzlaym ve acısını atması için 1 saat bekletin. Çıkan suyunu süzün. Patlıcanları yıkayıp yeniden süzdürün.

2.Tavada zeytinyağını kızdırın. Patlıcanları una bulayıp tavaya yerleştirerek, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.

3.Sarımsakları limon suyu ile birlikte havanda dövün. Biraz tuz serpip karıştırın. Kızaran patlıcan dilimlerini yağdan alıp bir tabağa dizin. Üzerlerine sarımsaklı limon suyunu gezdirerek servis yapın.


Yeşil Biber Tavası

5 kişilik

Malzemesi:

-800 gr. yeşil dolmalık biber ya da çarliston biberi
-225 ml. zeytinyağı (1 su bardağı)
-10 diş sarmısak
-1 adet limon (suyu)
-tuz.

Yapılışı:

1.Biberleri yıkayıp süzdürün. Bıçağın ucu ile birkaç yerlerine çizik atın.

2.Tavada zeytinyağını kızdırın. Biberleri tavaya yerleştirip, her yanını eşitçe kızartın.

3.Sarımsakları limon suyu ile havanda dövün. Biraz tuz serpip karıştırın. Kızaran biberleri yağdan alıp, bir tabağa dizin. Üzerlerine sarmısaklı limon suyunu gezdirerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers