Doğu Anadolu Yemekleri - 4


Tavşanlı Yufka (Malatya)

Malzeme:

1 kg kemikli et
4 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı salça
5 adet soğan
3 su bardağı pirinç
5 diş sarmısak
Kurutulmuş yufka

Yapılışı:

Yıkadığınız kemikli etleri tencereye alın. Yağın bir kısmını ve salçayı ilave edin. Bir-iki kere karıştırın. Su ve tuz koyup, pişirin. Etler pişince tencereyi ocaktan alıp, didin. Diğer tarafta soğanları halka biçiminde doğrayın. Tereyağını kızdırıp, soğanları kavurun. Et suyunu ilave edin. önceden ayıklayıp yıkadığınız ve yarım saat ılık suda bekletilen pirinci et suyuna atın. Dinlendikten sonra etleri ilave edip, karıştırın. Geriye kalan et suyunu geniş bir kaba alıp ısıtın. Çok az tuzla ezilmiş sarımsakları ilave edip karıştırın. Geniş bir tepsiye iki kuru yufkayı yayın. Ortasına etli pilavı boşaltın. Geriye kalan yufkaları sarımsaklı et suyuna batırın. Etli pilavın üzerine koyup servis yapın.

Not: Tavşanlı yufka yemeği, Malatya'da tavşan eti kullanılarak yapılıyor.


Kulak Çorbası (Malatya)

Maşzeme:

Köftesi için:

200 gram yağsız kıyma
1 çay bardağı sümût (çok ince bulgur)
1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber

Hamur için:

1 su bardağı un
1 çay bardağı tuz
1 adet yumurta
Biraz ılık su
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 kg kemik

Üzerine:

2 kg yoğurt

Yapılışı:

1 çorba kaşığı tereyağı Yarım çorba kaşığı nane öncelikle köfteyi hazırlayın. Bunun için kıyma, sümüt, tuz ve karabiberi karıştırın. Elinizle fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Sıvı yağda hafifçe kızartın. Hamurunu hazırlayın. Un, tuz, yumurta ve suyu karıştırarak yoğurun. Hamurdan küçük bezeler koparıp oklavayla açın. Küçük ve ince olacak biçimde kesin. Kemikleri yıkayıp su dolu geniş bir tencereye koyun. Tuz serpin. Kaynaymca, kemikleri tencereden alın. Çorbalık hamurları katm. Hamur pişince, köfteleri ve nohutları da tencereye atın. Arada bir karıştırıp, kaymak tutmasını engelleyin. Daha sonra tencereyi ocaktan alın. Ilınınca yoğurdu karıştırın. 1 çorba kaşığı tereyağım tavada eritin. Naneyle karıştırıp, çorbanın üzerinde gezdirin.


Tiritli Köfte (Malatya)

Malzeme:

1 su bardağı nohut
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı margarin
100 gram kuzu eti
1 çorba kaşığı salça
1 adet soğan

Hamur için:

1 çay bardağı ince bulgur
50 gram çok çekilmiş kıyma
2 adet yumurta
5 çorba kaşığı kıyılmış ceviz
Tuz ve karabiber

Yapılışı:

öncelikle bir gece öncesinden 1 su bardağı nohutu derin bir kaba alıp, ıslatın. Bir gece bu şekilde bekletin. Bol suda haşlayın. 1 tadı kaşığı tereyağı ve margarini tavada eritip, etleri bu yağda karıştırarak soteleyin. Yemeklik doğranmış soğan ve 1 çorba kaşığı salçayı ekleyin. Bir miktar su ilave edip, kısık ateşte iyice pişirin. Tuz ve nohutları da tencereye ilave edin. Tencereyi ocaktan alın. Hamur için; 1 çay bardağı ince bulgur ve kıymayı karıştırın. Su ilave edip, yoğurun. Tuzunu ekleyin. Yoğurmanın sonuna doğru hamura tek tek yumurtaları kırın. Kıymayı tereyağı ile tavaya alıp, çevirerek kavurun. İçine bir tutam tuz ve karabiber katın. Soğan ile margarini ayrı tavada kavurun. Daha sonra ikisini bir tavaya aktarıp, beraberce kavurun. İçine, ikiye ya da dörde bölünmüş cevizler ilave edin. Yağın donması içi bekletin. Tiritli köftenin hamurunu ceviz büyüklüğünde açın. İçini hazırlayıp, donmaya bıraktığınız et ile doldurun. Ayrıca hazırladığınız hamurun bir kısmını nohut şeklinde yuvarlayıp yemeğe eklemek için hazırlayın. Yemek piştikten sonra nohut büyüklüğünde hamurlar ve ceviz büyüklüğündeki et ile doldurulan hamuru yemeğe ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.


Kars Yahnisi (Kars)

Malzemeler:

Yarım kilogram yağsız kuşbaşı koyun eti,
2 yemek kaşığı tereyağı,
2 adet orta büyüklükte kuru soğan,
2 adet orta büyüklükte domates,
1 yemek kaşığı limon suyu,
yarım demet dereotu,
yeterince tuz,
karabiber.

Yapılışı:

Uygun bir tencerede tereyağını eritip, etleri suyunu bırakıp çekene kadar kavuralım. İnce kıyılmış soğanları katıp pembeleşene kadar kavurmaya devam edelim. Rendelenmiş domatesleri ilave ederek 2-3 dakika daha kavuralım. Etlerin üzerini aşacak kadar sıcak su ekleyip hafif ateşte etler yumuşayana kadar pişirelim. Yahniyi ateşten almadan 10 dakika önce tuzu, karabiber ve limon suyunu ilave edip, üzerine kıyılmış dereotu serperek servise sunalım.


Kudret Köftesi (Malatya)

Malzemeler:

1 su bardağı dolusu irmik,
1 su bardağı dolusu bulgur,
2 çorba kaşığı tarhana,
1 çorba kaşığı un,
1 adet yumurta,
1 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı kıyma,
1 çay kaşığı pul biber,
2 çorba kaşığı margarin,
3 diş sarımsak,
yeterince tuz,
1 kâse yoğurt.

Yapılışı:

Bir karıştırıcının içine; ince ince kıyılmış soğanı, irmiği, bulguru, tarhanayı, unu, yumurtayı, kıymayı, eritilmiş tereyağını koyup karıştırın. Karışım köfte kıvamına gelince kayısı büyüklüğünde toplar yaparak bir tencereye dizin. Başka bir tencerede kaynar durumda olan suyu bu köftelere katarak 15 dakika kadar kaynatın.

Sosun hazırlanışı:

Ezilmiş sarımsağı yoğurtla karıştırın ve köftelerin üstüne bolca dökün. Margarin ile pul biberi kavurup köftelerin üzerine dökün.


Mafiş

Malzemeler:

2 yumurta
Küçük su bardağı süt
Un, bir tutam tuz
5 su bardağı su

Yapılışı:

Yumurta yoğurt ve un yoğrulur. Kısa bir süre dinlendirilir. Daha sonra olmamak kaydıyla açılır. Açılan yufkalar, 3 cm genişliğinde bölünür. Bölünen uzun şeritler, dikdörtgen olacak şekilde kesilip, ortadan sıkılır, papyon görünümüne benzer kızgın yağda kızartılıp hemen şerbete atılır. Şerbeti içinceye kadar beklenir. Daha sonra servis yapılır. Hindistan cevizi ile süslenir.


Ayranlı Sarma (Malatya)

Malzemeler:

2 su bardağı yarma (yarma; aşurelik buğdayın köftelik bulgur kadar öğütülmüştür. aşurelik buğdayı robotta öğüterek elde edebilirsiniz. Yarma Malatya yöremize has bir yiyecektir).
1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 kg. yoğurt
1 yumurta
4 büyük boy soğan
1 yemek kaşığı dolusu salça
1 tatlı kaşığı Pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr. taze asma yaprağı
2 yemek kaşığı un

Yapılışı:

Yarmayla köftelik bulgur bir biriyle karıştırıldıktan sonra bir tatlı kaşığı tuz ilave edilip bir kez daha karıştırılır. Ilık suyla 5 dakika kabartılır. Kabaran bulgur ve yarma azar azar ılık su ilave edilerek bir birini tutup ayrılmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Tencerede bir miktar su kaynatıp asma yaprakları hafif haşlanıp çıkartılır ve suyu süzdürülür. Yapraklar büyükse dörde küçükse üçe bölünüp hazırlanır. Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alınıp yaprağın içersine koyulup serçe parmağı kalınlığında ve onun yarısı kadar uzunluğunda sigara gibi sarılır. Tencereye yan yana sıralanır. En üstüne bir tabak kapatılır. 1 bardak su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Derin bir kase içersinde yoğurt, un, yumurta çırpılır. Azar azar su ilavesiyle ayran kıvamına gelene dek karıştırılarak özdeşleştirilir. Özdeşleşen sos ocakta karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Kaynayan sos tenceredeki sarmaların üzerine dökülür. 10-15 dakika sarmayla pişen sosun altı kapatılır. Tavada incecik kıyılan kuru soğanlar tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçası, pul biberi eklenir. Salçalı sos isteğe göre direk tencereye karıştırıp servis yapılabilir. Yada kaselere koyulduktan sonra birer ikişer kaşık kaselerin üzerine dökülerek servis yapılır.

Not : Bu Malatya’ya has yemeğimiz asma yaprağı haricinde mevsime göre taze (ilk çıkmış) fasulye, fındık, ayva, dut, kiraz yaprağıyla da sarılır.


Erzurum Sarması(Erzurum)

Malzemeler:

1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı ceviz
Biraz tarçın

Şerbeti İçin:

1 Kg şeker
1 Kg su
Yarım limon

Yapılışı:

Su, süt, kabartma tozu karıştırılıp alabildiğince un konup yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur açılıp içine ceviz ve tarçın serpilir. Rulo yapılıp halka halka kesilerek tepsiye yerleştirilir. Fırında kızartılır. Çıkan hamurlar şerbetle ıslatılıp soğuk olarak servis yapılır.


Lalaped

Malzemeler:

2 çorba kaşığı yoğurt
4 yumurta
1 kahve fincanı süt
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Bir tutam tuz
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı çekilmiş ceviz içi

Kızartmak için:

Sıvıyağ

Şerbet için:

1.5 su bardağı tozşeker
1.5 su bardağı su

Yapılışı:

Yoğurdu derin bir kaba alın. Yumurta, süt, tereyağı ve bir tutam tuz ekleyip çırpın. Un ve kabartma tozunu harmanlayıp yoğurtlu karışıma ilave edin ve hızla karıştırın. Derin bir tavada sıvıyağı kızdırın. Karışımdan kaşık kaşık dökerek kızartın. Lokmaları tencereye alıp soğutun. Şerbet için şeker ve suyu kaynatın. Soğumuş lokmaların üzerine sıcak şerbeti dökün. Şerbeti çekince servis tabaklarına alın. Çekilmiş ceviz içi serpip servis yapın.


Soğani

Malzemeler:

6 iri soğan
500 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1.5 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası
Karabiber, kırmızı pulbiber
1 su bardağı tane sumak
Tuz, nane, kekik, kimyon

Yapılışı:

Soğanların alt kısımlarını biraz kesip kabuklarını soyun. Bütün olarak sıcak suda haşlayıp süzgece alın. Hafif sıkıp katlarını ayırın. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. Sumağı sıcak suda 15 dakika bekletip süzün. Tavada tereyağı ve sıvıyağı kızdırın. Salça, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Tavayı ocaktan alın. Kıyma ve pirinci ilave edip karıştırın. Hazırladığınız iç malzemeyle soğanları (veya kurutulmuş biber ve patlıcanları) doldurup geniş bir tencereye dizin. Sumak suyunu ekleyin. Su kaynayınca kapağı kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın.


Doğaba

Malzemeler:

1.5 su bardağı aşurelik buğday
750 gr kemikli et (kol veya kaburga)
500 gr süzme yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
Nane, kekik, kırmızı pulbiber
Tuz

Köfte malzemesi:

500 gr kıyma
1 su bardağı pirinç

Yapılışı:

Buğdayı akşamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurun. Buğdayı ve kemikli eti ilave edip kısık ateşte pişirin. Köfte için; pirinci 1-2 saat ıslatın. Süzüp robottan geçirin. Kıyma, tuz ve baharat ekleyip yoğurun. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak yuvarlayın. Süzme yoğurdu bir kaba alın. Yumurta ve unu ekleyip çırpın. Biraz su ekleyip boza kıvamında bir karışım elde edin. Yoğurtlu karışımı etli buğdaya ilave edin. Kaynamaya başlayınca köfteleri ekleyip pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Tavada 2 kaşık tereyağını kızdırın. Tuz ve baharat ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sosu yemeğin üzerine gezdirip servis yapın.


Kayısılı Malatya Yahnisi (Malatya)

Malzemeler:

250 gr kemikli kuzu eti
4 su bardagi su
250 gr kuru kayisi
bir tutam tuz
bir tutam karabiber

Yapılışı:

Eti suda bir saat kaynatin. Etleri kemiklerinden ayirip bir süre daha kaynatin. Kayisilari yikayip tereyaginda hafif soteleyin. Kaynamakta olan ete ilave edin. Bir tutam tuz ekleyerek karistirin. Ekmekleri kizartip servis tabagina koyun. Üzerine kayisili et yahnisini koyup servis yapin.


Bulgurlu Doğu Köftesi

Malzeme:

1/2 kg yagsiz kiyma
1 çay bardagi ince bulgur
1 adet sogan, sivi yag
1 çay kasigi kirmizibiber
1 çay kasigi karabiber
1 çay kasigi kimyon
1 çay kasigi yenibahar
1 tatli kasigi tereyagi
1 bardak su, tuz
1 kasik salça
3 dis sarmisak

Püre için:

3-4 adet patates,
1 bardak süt

Yapılışı:

Kiymamizi bir tepsiye alin ve içine ince bulguru ekleyin. Özlesene dek yogurun. Sogani rendeleyip, bulgurlu kiymaya ilave edin. Tuz ve baharatlari ekleyin. Tereyagini da ekleyerek hepsini yogurun. Elinizi hafifçe islatarak, ceviz büyüklügünde, yuvarlak ve yassi köfteler hazirlayin. Sivi yagda kizartin. Küçük bir tepsiye veya kapakli yayvan bir tencereye alin. Salçaya 1 bardak su ve dövülmüs sarimsaklari ekleyip köftelerin üzerine dökün. Kisik ateste köfteleri sos ile birlikte pisirin. Püre için: Patatesi haslayin ve rendenin iri tarafi ile rendeleyin. 1 bardak süt ile tereyagini ekleyip, pürüzsüz olana dek karistirin. Köftelerin yaninda garnitür olarak servis yapin.


Herle

Malzeme:

2 su bardagi un
2 çay bardagi irmik
4 su bardagi süt
200 gr bal
150 gr badem
200 gr tereyagi
250 gr pekmez
200 gr kaymak

Yapılışı:

Tereyagini eritin. Un ve irmigi bu yagda kavurun. Rengi biraz koyulasinca. sütü ve bali idave edin. Karistirarak pisirin. Servis tabagina aldiginiz karisim soguduktan sonra üzerine pekmez dökün. Kaymak, badem ve meyvederde süsleyin.


Kudret Topu (Malatya)

Malzeme:

1 su bardağı irmik
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı kıyma
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı margarin
2-3 diş sarımsak
göz kararı tuz
1 kase yoğurt

Yapılışı:

Soğanı kıyın, mixere kıyılmış soğan, irmik, bulgur, tarhana, un, yumurta, kıyma, eritilmiş tereyağını koyup karıştırın. Karışım köfte kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde toplar yaparak bir tencereye dizin. Baska bir tencerede kaynar durumda olan suyu bu köftelere katarak 10-15 dakika kaynatın.

Sos hazırlanışı:

Sarimsaği ezip yoğurtla karıştırın ve köftelerin üstüne dökün. Unutmayın bu yemeğin tadını veren sarımsaklı yoğurttur bol bol dökmek size kalmış. Son olarak margarin ile kırmızı pul biberi kavurup köftelerin üzerine dökün.


Hörre

Malzeme:

2,5 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
3 yemek kaşığı un
5 bardak su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile unu, kısık ateşte kavurun. Rengi dönünce yavaş yavaş suyunu da ekleyin, sonra tuz ve karabiberini ilave edin. Sürekli karıştırarak dibi tutmasını engelleyin. Küçük bir tavada yarım kaşık tereyağını eritin ve salçayı da ekleyin.Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirdikten sonra, sıcak olarak servis yapın.


Halım Aşı

Malzemeler:

1 su bardağı nohut
½ kg kemikli et
1 su bardağı buğday yarması
1 adet soğan
6 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı salça
1,5 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Nohutu geceden ıslatın. Soğanları yemeklik doğrayın ve nohutu haşlayın, haşladıktan sonra buğday yarmasını ve eti ekleyerek iyice pişirin. Tuz ve karabiberini ekledikten sonra soğanları margarinle kavurun ve salçayı ilave edin. Biraz kavurduktan sonra bu karışımı çorbaya ekleyip, sıcak olarak servis yapın.


Erzincam Piyazı (Erzincan)

Malzemeler:

2 adet salatalık
2 adet domates
2 adet yeşilbiber
100 gr beyaz peynir
100 gr çökelek
½ demet dereotu
½ demet maydanoz
4 dal reyhan
½ çay kaşığı kırmızıbiber
3/2 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Salatalık, biber ve domatesi küçük doğrayın. Dereotu, reyhan ve maydanozu kıyın, iyice karıştırın. Çökeleği çok az sulandırın. Peyniri küçük parçalara ayırın. Salataya ilave ederek üzerine tuz, zeytinyağı ve kırmızıbiber gezdirdikten sonra servis yapın.

1 yorum:

  • Adsız says:
    30 Kasım 2008 10:45

    Tebrikler çok güzel bir sayfanız var. Tarifleriniz de çok güzel. Başarılarınızın devamını dilerim.

Yorum Gönder

Followers