Akdeniz Yemekleri - 1


Lepe (Tarsus İçel)

Malzemeler:

1 su bardağı bulgur,
1 baş soğan,
4 adet patates,
1 yemek kaşığı katı yağ,
1 kaşık salça,
3 domates
yeteri kadar tuz,
5 su bardağı su.

Yapılışı:

Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Bir taraftan da yağ eritilir. Eriyen yağda soğan ve salça kavrulur. Patates ilave edilerek kavrulma işlemine devam edilir. Bir süre sonra domates ilave edilir. Su konduktan sonra tuz eklenir. Su kaynamaya bırakılır. Kaynarken bulgur dökülür. 20-25 dakika piştikten sonra servis edilir.


Tavuklu Pirinç Çorbası (ADANA)

Malzeme:

1,5 lt. tavuksuyu,
1 kahve fincanı pirinç,
yarım tavuk,
1'er çorba kaşığı yağ ve salça,
tuz,
karabiber,
kuru nane.

Yapılışı:

Tavuğu 1,5 lt. tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzerek ayrı bir kaba alın. Haşlanmış tavuğu parçalayıp yağ ve salça kavurduktan sonra üzerine tavuğun suyunu dökün. Kaynamaya başlayınca üzerine yıkanmış pirinci katıp pişmeye bırakın. Pişen çorbanın üzerine karabiber ve nane serpip kızgın yağ gezdirin.


Cive (antalya)

Malzeme:

1 kg domates
2 büyük boy soğan
1 kahve fincani pirinç
2-3 diş sarimsak
arzuya göre aci sivri biber
siviyağ
tuz
fesleğen ya da taze nane

yapilişi:

Domateslerin kabuklarini soyup küp, küp bir tencereye doğrayalim. Soğanlari yemeklik olarak doğrayip ilave edelim çok aci olmasini istemiyorsaniz, biberleri bütün olarak atabilirsiniz. Sivi yaği pirinçi tuzu ilave edip orta ateşte pişirelim. Pirinçler piştiği zaman yemek hazirdir. Altini söndürmeden önce taze fesleğen yapraklarini veya naneyi koyalim.en son incecik doğradiğimiz sarimsaklari ekleyip ocaktan alalim. Afiyet olsun deneyin gerçekten çok hafif çok lezzetli oluyor. Tavsiye etmeden duramayacağim acili daha güzel oluyor.


Şafak Çorbası (Kıbrıs)

Malzeme:

4 litre et suyu
3 kaşık un
2 kaşık tereyağı
2 kaşık ayçiçek yağı
1 adet bayat ekmek içi
6 adet yumurta sarısı
6 adet domates
1 bardak süt
Tuz
Limon suyu

Yapılışı:

Unu yağda sararana kadar kavurun. Et suyunu ve rendelenmiş domatesleri una ilave edin ve hafif ateşte 30 dakika kaynatın. İnce süzgeçten geçirin ve tekrar ateşe koyun. 6 yumurta sarısı ve bir bardak süt ve limon suyunu da ilave edip bir taşım kaynatın.


Humus

Malzeme:

1 Bardak haşlanmış nohut
Yaım çay bardağı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı tahin
Yarım tatlı kaşığı karabiber
yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı tuz

Yapılışı:

Sarımsaklar soyulur, dövülür. Haşalanmış nohut robottan geçirilerek püre haline getirilir. Bütün malzemeler karıştırılır. Bir gün buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur.


Şakşuka (Akdeniz Yöresinden)

Malzemeler :

1 kilo kemer patlıcan
1 kilo olgun domates
3 diş sarımsak
Yarım kilo yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :

Patlıcanları çizgili soy. uzunlamasına dörde böl, iki cm. uzunluğunda doğra, 2 saat bol tuzlu suda tut. Sosu için domatesleri soy, robotda çek, tavaya yağı koy, domatesleri ilave et, tuzunu, şekerini koy, çok katı olmaksızın suyunu çekesiye kadar orta ateşte pişir. Patlıcanları süz, kurula, nar gibi kızart. havlu kağıdın üstüne dök, yağını al, sonra kayık tabağa koy. yoğurda sarımsakları döv, ilave et, patlıcanların üstüne dök. domates sosunu da yoğurdun üstüne gezdir.


Bulgurlu Somon Balığı (Akdeniz)

Malzeme:

500 gram somon balığı
1 su bardağı ince bulgur
3 adet domates
2 adet sivri biber
5 adet taze soğan
1 maydanoz
1 limon suyu
Tuz
Arzuya göre biber
2 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:

Balığı fleto yapın ve yağlayın. Tuzlayıp ızgarada veya teflon tavada pişirin ve iri parçalar halinde bir tabağa koyun. Bulguru yıkayıp 20 dakika ılık suda ıslatıp süzün. Soğanları, domatesleri, biberleri, maydanozu, limonun suyunu ve tuzunu bulgurla karıştırıp bir tepsiye yayın. Balıkları da üstüne dizin. Zeytinyağını da üstüne gezdirin. Soğuk servis yapın.


Ispanaklı Makarna (Akdeniz)

Malzeme:

500 gram kesme makarna
500 gram ıspanak
2 adet soğan
2 adet domates
Yarım bardak ayçiçek yağı
200 gram çökelek
Tuz
Biber

Yapılışı:

Makarnayı haşlayıp bir tepsiye alın. Ispanakları yıkayıp haşladıktan sonra soğutup doğrayın ve soğanla beraber kavurun. Domatesleri de ilave edip az daha kavurun. Tepsideki makarnanın üstüne serin ve en üste de çökeleği yayın. Fırına verin ve 10 - 15 dakika sonra çıkarın. Sıcak servis yapın.


Bulli (Kıbrıs)

Malzeme:

Tavuk kıyma (güvercin gibi diğer kuşlardan da yapılır)
1 paket erişte
250 gram hellim peyniri
Kuru nane, tuz
Yarım bardak ayçiçek yağı

Yapılışı:

Tavukları parçalayın ve yağda kızartın. Tuzunu ilave edip ve az da su ekleyerek pişirin ve sudan çıkartıp bir tabağa koyun. Hellim peynirini rendeleyin naneyle birlikte makarnanın üstüne yayın. Makarnayla tavuğu ayrı ayrı servis yapın.


Domates Pilakisi (Kıbrıs)

Malzeme:

5 adet sert domates
Yarım bardak pirinç
Yarım bardak zeytinyağı
1 kaşık şeker
Limon suyu
1 maydanoz
5 diş sarmısak
Tuz
4 adet soğan

Yapılışı:

İri iri doğranmış soğanları ve sarmısakları yağda kavurun. Domatesleri de iri iri doğrayın ve katın. Yıkanmış pirinci, maydanozu, limonu ve şekeri de ilave ederek hafif ateşte pişirin. Soğutup servis yapın.


Balıklı Pilav (Kıbrıs)

Eti beyaz olan balıklardan yapılan bir yemektir. Mesela mezgit, kırlangıç veya kalkan balıklarından olur.

1 kilo balık
4 adet soğan
2 adet havuç
Maydanoz
2 bardak pirinç
1 bardak ayçiçek yağı
Yeni bahar
Tarçın
Tuz
Limon suyu
100 gram çam fıstığı

Yapılışı:

Balığı soğan, havuç, maydanoz, tuz ekleyerek suda haşlayın ve süzün. Kılçıklarını ayıklayın. Bir kenara bırakın. Diğer kalan soğanları ince ince kıyın. Fıstıkları ve soğanı yağda kavurun. Fıstıklar kızarınca yıkanmış pirinci ilave edin ve kavurun. Suyunu, tuzunu, baharatlarını da ilave edin ve ağzını kapatın. Üstü delik delik oluncaya kadar hafif ateşte pişirin ayıklanmış balıkları da ilave ettikten sonra 20 dakika dinlendirin ve servis yapın.


Saçta Tantuni (Mersin)

Malzeme:

500 gram orta yağlı kıyma
3 orta boy domates
4 orta boy soğan
3 tane yeşil biber
Tuz
Biber
Arzuya göre kekik
1 demet maydanoz
Limon suyu
Yarım bardak ayçiçek yağı

Hamurun Malzemesi:

1 kilo un
Yarım bayat ekmek
Tuz, su
4 adet iri soğan

Yapılışı:

Kıymayı tencereye koyun ve üstüne 1,5 su bardağı su koyun. Haşlayın ve arada bir karıştırın. Soğanları ince ince doğrayın ve kıymaya katıp beraber karıştırarak pişirin. Sıvı yağı, yeşil biberi, tuzu, baharatları da ilave edin ve karıştırın. Ocak üstü sacın içine döküp az daha kavurun ve sacın ortasını açın. Sacın ortası boş ve boş olan saca domatesleri ufak ufak doğrayın ve tuzunu da koyun. Bir kapak kapatın ve az pişirip söndürün. Diğer tarafta hamuru yoğurun (yumuşak olsun.) Ufak ufak yufkalar yapın. Teflon tavada yufkaları iki taraflı pişirin ve her bir yufkayı alıp sacdaki domatesleri ve azda kıymadan içine koyup dürüm yapın. Soğanları da piyaz yapıp dürümün içine sararak ayranla beraber servis yapın.


Mısırlı Tahinli Patlıcan Salatası

Malzeme:

10 adet iri patlıcan
4 adet domates
4 adet biber
5 adet taze soğan
1 bardak haşlanmış mısır tanesi
Yarım bardak tahin
1 limon suyu
Tuz
Dereotu
5 diş sarımsak

Yapılışı:

Patlıcanları kabuklarıyla beraber ateşte pişirip soyun. Suyla yıkayın ve ufak ufak doğrayın. Domatesleri soyup çekirdeklerini ve suyunu sıkıp doğrayın. Patlıcanları katın. Taze soğanları, biberi doğrayın. Sarmısağı da ezin. Limon suyuyla beraber tuzunu, dereotunu doğrayıp karıştırın. Soğuk servis yapın.

Not: Tahini en son patlıcanlara dökün ve karıştırın


Tutmaç (ADANA)

Malzeme:

300 gr. haşlanmış mercimek,
8 bardak et suyu,
3 bardak un,
2 bardak yoğurt,
su,
pul biber,
nane,
katıyağ,
tuz.

Yapılışı:

Unu suyla yoğurup mantı hamuru kalınlığında açın ve karelere bölün. Mercimeği hamurların ortalasına koyup bohça biçiminde yapıştırın ve güneşte kurumaya bırakın. Kuruyunca et suyunda haşlayıp, ağır ağır ve karıştırarak yoğurdu ilave edin. Tuzunu ayarlayıp, bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Üzerine tereyağında kızdırılmış biber ve kuru naneyi gezdirin.


Adana Uuslu Ezme

Malzeme:

5 domates,
2 soğan,
3 sivri biber,
1 limon,
yarımşar demet maydanoz ve taze nane,
zeytinyağı,
kırmızı pul biber,
tuz.

Yapılışı:

Soğanı ve soyulmuş domatesi, küçük bir şekilde küp küp doğrayıp, pul biber ve tuzla ovun. Çekirdekleri çıkarılmış biberler, maydanoz ve yeşil naneyi ince ince kıyın ve diğer malzemeyle karıştırın. Üzerine yağ ve limonun suyunu gezdirin.


Dul avrat çorbası (Adana)

Malzeme:

4 su bardağı su
1 su bardağı yeşil mercimek
3 çorba kaşığı erişte
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Yapılışı:

4 su bardağı suyu tencereye alın. Mercimeği haşlayın. Kaynayınca 3 çorba kaşığı erişteyi atın. Tavada 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Nane ve kırmızıbiberi yağda yakın. Çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.


Zeytinli Ekmek (KIBRIS)

Malzeme:

3 su bardağı un,
3 yumurta,
3/4 su bardağı sıvı yağ,
1'er su bardağı süt ve zeytin,
kabartma tozu,
taze nane,
tuz.

Yapılışı:

Yumurtaları çırpın. Sırasıyla yağı, tuzu, sütü, unu ve kabartma tozu çırparak üzerine ekleyin. Çekirdekleri çıkarılıp, küçük küçük doğranmış zeytinleri, naneyi ilave edin. Yaptığınız hamuru kek kalıbına döküp 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.


Sıkma (ADANA)

Malzeme:

1 kg. un,
500 gr. peynir,
1/2 bayat ekmek,
4 soğan,
katıyağ,
karabiber,
kırmızı pul biber,
su,
tuz.

Yapılışı:

İnce kıyılmış soğanları yağda kavurun. Peyniri, biberleri ve tuzunu ilave ederek tekrar kavurun. Un, ıslatılmış ekmek, tuz ve suyla sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru küçük parçalara bölüp yufka kalınlığında açın. Yufkaların her iki yüzünü de saçta veya yağsız tavada pişirin. Üstüne yağ sürüp iç malzemeden koyarak sıkıca sarın.


Topalak Çorba (ADANA)

Malzeme:

1/2 kg ince bulgur,
250 gr. yarma,
1 çay bardağı haşlanmış nohut,
1'er çorba kaşığı yağ ve salça,
sarımsak,
ekşi,
tuz,
nane,
kırmızıbiber.

Yapılışı:

Bulgur ile yarmayı, üzerine biraz sıcak su dökerek yoğurun. Bu karışımdan parçalar alınarak bilye gibi yuvarlayın. Topalakları kaynamış suya atıp kaynatın. İçine haşlanmış nohutları da ekleyip iyice pişirin. Tavada yağ, salça, sarımsak ve baharat karışımını kaynatarak sos haline getirin ve üzerine gezdirin.


Batırık (İçel)

Malzeme:

1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı limon suyu
4-5 taze soğan
1 çorba kaşığı salça
2 orta boy domates
1,5 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı tahin
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1demet maydanoz
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

Kuru soğanı doğrayın, soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgurun üstüne 2 su bardağı kaynar su dökün. Tencerenin kapağını kapatın 15-20 dakika demlendirin. Demlenen bulgurun içine kuru soğan, kimyon, susam, tuz, domates, karabiber, salça, yeşil soğan, maydanoz, kırmızı biber ve tahini karıştırıp hamur gibi yoğurun ve sıvıyağı ve limon suyu ekleyin. Biraz daha yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şekli verin. Marul yapraklarının içine koyarak servis yapabilirsiniz. Yanına turşuda koyabilirsiniz.

NOT: Batırık ismi aynı olsada yörelere göre içindeki malzemeler değişebilir. İçel'de fıstık da konur. Ermenek'te içine dövülmüş ceviz içi konur. Seydişehir'de sade olarak yapılır. Malatya bölgesindeki batırık başka tarifle yapılır. Bu bölgelerde kışın kurutulmuş domatesle yapılır. İçel'de susamın diğer adı KİNCİ'dir.


Pişi (Burdur)

Malzemeler:

Yarım kilogram yoğurt,
yarım kilogram un,
1 çay bardağı su,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı tuz,
kızartmak için sıvı yağ.

Yapılışı:

Öncelikle yoğurdu bir kaba alın ve çırpın ardından suyu ekleyerek tekrar çırpın koyu bir ayran kıvamına getirin. Yoğurda, kabartma tozu, un ve tuzu ekleyip yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Un miktarını, buna göre azaltıp arttırabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın ve tabak büyüklüğüne merdane veya oklavayla açın. Üzerine çatal yardımıyla delikler açın. Kızgın yağda kızarana dek pişirin.


Adana Mantısı

Malzeme:

3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar su

İçi için:

350 gr kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ

Pişirmek için:

2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut

Üzeri için:

1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:

Hamur malzemesi bir araya getirerek serte yakın hamur yapılır. Hamur yarım saat dinlendirilir. Bu arada iç malzeme hazırlanır. Kıyma yağsız olarak kavrulur, üzerine rende soğan katılır, 8-10 dakika birlikte piştikten sonra tuz ve karabiber katılır, ateşten alınır. Hamur 2 parçaya ayrılır. Her parça oklavayla olabildiğince ince açılır. Kibrit kutusu gibi dikdörtgan parçalar kesilir. Yeteri kadar kıymalı iç konur, rulo yapılır, sonra gül börek gibi bükülür. Diğer hamur parçasına da aynı işlemler uygulanır, kızgın yağda altın rengi kızartılır. Daha sonra mantılar tepsiye aktarılır. Üzerine tavuk suyu ve haşlanmış hohut konur. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 15 dakika pişirilir. Servis tabağına aktarılır. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra yalılmış tereyağlı pul biber gezdirilir.


Antalya Piyazı

Malzeme:

2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı tahin
3-4 yemek kaşığı sirke
2 adet soğan
2 adet yeşil biber
1 adet limonun suyu
tuz, pul biber

Yapılışı:

Akşamdan ıslatılan fasulyeler haşlanır. Soğan, yeşil biber ince ince kıyılır. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri maydanoz yaprakları ile süslenerek servis edilir.


Nohutlu Etli Bulgur Pilavı (ADANA)

Malzeme:

3 su bardağı bulgur,
250 gr. kuşbaşı et,
2 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı katıyağ,
1/2 bardak haşlanmış nohut,
tuz.

Yapılışı:

Etin üzerine, 1 litre et suyu alacak kadar su ekleyip, bütün bütün soyulmuş sarımsaklarla beraber haşlayın ve et suyunu ayırın. Et suyunu kaynatıp, bulguru ve nohutu içine boşaltın ve bulgur suyunu çekince ocaktan alın. Haşlanan eti, kızdırılmış yağda kavurup pilava karıştırın. Afiyet olsun.


Namaz Çorbası (ADANA)

Malzeme:

Yarımşar kilo dövme ve gerdan eti,
1 su bardağı nohut,
2 kaşık kuyrukyağı,
kimyon,
karabiber,
tuz.

Yapılışı:

Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohutu etle birlikte ateşe atın. Tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakın. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su ekleyin. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikleri çıkarın ve karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirip, baharatları serpin. Afiyet olsun.


Güney Usulu Tavuk Kızartma

Malzemesi:

1 bütün tavuk
2.5 su bardağı süt
4 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım su bardağı un
Tuz
Karabiber

Sos için:

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
2-3 dal maydanoz
Tuz

Yapılışı:

Tavuğu temizleyip 8 parçaya ayırın. Derin bir kaba yerleştirip sütü dökün. Kabın üzerini streçfolyo ile kapatıp 8-10 saat dinlendirin. Tavuk parçalarını kevgirle ayrı bir tabağa alın, sütü sosta kullanmak üzere ayırın. Unu derin bir tabağa alıp tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Tavuk parçalarını unlu karışıma bulayıp yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sosu hazırlamak için; zeytinyağını tavada ısıtın. 2 kaşık unu ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Ayırdığınız sütü azar azar dökerek ve karıştırarak 2 dakika pişirin. Tuz ekleyip karıştırın ve ateşten alın. Kızarmış tavukları servis tabağına alıp hazırladığınız sosu üzerine gezdirerek dökün. Kıyılmış maydanoz serpip sıcak olarak servis yapın.


Sini Köftesi (Çukurova)

Malzeme:

Yarım kg yağsız çiğ köftelik kıyma
750 gram ince bulgur
1 adet soğan,
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı margarin

İçine:

750 gram yağsız kıyma,
1 adet soğan,
300 gram ceviz
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı tarçın
3 çay kaşığı kırmızı biber
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Çiğ köfte yapar gibi, kıymayı, ince bulguru, küçük küçük doğranmış soğanı, tuzu ve kırmızı biberi özleşene dek uzun süre yoğurun. 1 tatlı kaşığı margarini tepsinin içine sürün. Yoğurduğunuz bu malzemeyi iki parçaya ayırın. Malzemenin bir parçasını iyi pişmesi için, ince bir tabaka halinde tepsinin içine yayın.

Bir tencerenin içine 2 çorba kaşığı tereyağını alın. ilk önce küçük küçük doğranmış soğanı kavurun. Soğanın pembeleşmesine yakın 750 gram yağsız kıymayı ilave edin. Daha sonra havanda dövüp, incelttiğiniz 300 gram cevizi ekleyin. Son olarak da 2 çay kaşığı karabiber, tarçın, kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz ve küçük küçük çentilmiş maydanozu ilave edin.

Karıştırarak malzemeleri yumuşattıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız içi soğutun. Tepsinin içine serdiğiniz ince tabakanın üzerine bu içi koyun. Malzemenin üzerine hazırladığınız köfteden yine ince bir tabaka serin. Üzerine margarin sûrdükten sonra orta ısılı fırında kızarana dek pişirin. Dilimledikte sonra servis yapabilirsiniz.


Kabune (İsparta)

Malzemeler :

1 kg pirinç
500 gr kemiksiz et
3 soğan
2 çorba kaşığı margarin
Kaynar et suyu
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı :

Soğanı temizleyip halka halka doğrayın. Tuz ve biberle ovup yıkayın. Pirinci ılık suda 10-15 dakika bekletin ve yıkayıp süzün. Eti haşlayıp tel tel ayırın. Bir tencereye sırasıyla soğan, et ve pirinci yerleştirin. Tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynar et suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak 25 dakika pişirin. 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip sıcak olarak servis yapın.


Adana Usulu Etli Kabak Dolması

Malzeme:

5 Orta boy kabak
1/2 Çorba kaşığı salça
250 Gr. Orta yağlı kıyma
1/2 Çorba kaşığı kuru nane
2 Çorba kaşfğı pirinç
5-6 Diş sarımsak
1 Orta boy soğan
8-10 Dal maydanoz
1/2 Limon

Yapılışı:

Kabakları yıkayıp sap ve uç kısımlarını kesiniz. Ortadan enine ikiye bölerek kabuk kısmı 6-7 mm. kalıncaya kadar içini ince uçlu bir bıçakla oyunuz. Dolma içini hazırlayınız. Kabakları doldurup tencereye diziniz. Soyulmuş sarmısak, tuz ve karabiber serpip 2 su bardağı kaynar su dökünüz. Hafif hararetli ısıda yarım saat pişiriniz. Nane ve limon suyu ilave edip bir taşım kaynatınız.

İçinin Hazırlanması:

Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.

Not: Kabak dolmasından artan içler, mücver yaparak değerlendirebilinir.


Kabak Helvası (Burdur)

Malzeme:

2 kg bal kabağı
4 su bardağı tozşeker
Yarım limon suyu
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağı çekilmiş badem

Yapılışı:

Kabağın kabuklarını incecik soyun. Çekirdeklerini ayıklayıp kabakları rendeleyin. Avuç içinde sıkarak suyunu çıkarın. Şekeri tencereye alıp 1 kahve fincanı su ile eritin. Limon suyunu ekleyip kaynatın. Kabakları şekerli suya ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Altın sarısı bir renk alıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kabak helvasını servis tabağına alın. Üzerini çekilmiş badem ile süsleyip servis yapın.

1 yorum:

  • Adsız says:
    23 Ocak 2009 02:51

    ADANA YÖRESİ YEMEKTEN İYİ ANLAR YEMEGİDE BİLİRİZ YAPMAYIDA EVEL ALLAH:)

Yorum Gönder

Followers