Doğu Anadolu Yemekleri - 1


Sırım (Elazığ)

Malzemeler:

Sırım yufkası
Yoğurt
Sarmısak
Tereyağı
Kırmızı biber

Yapıışı:

İnce açılmış yufka ekmeğini rulo şeklinde katlayıp kesiyorsunuz ve tepsiye yerleştiriyorsunuz. Üstüne sarımsaklı yoğurt ve son olarak üstüne eritilmiş tereyağı döküyorsunuz.


Erzincan Ketesi (Erzincan)

Malzemeler:

1 komposto kasesi margarin yada tereyağı
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tepeleme kuru maya
4 su bardağı un
Yarım çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurtanın sarısı

İçi için:

250 gr. margarin (1 paket)
6 su bardağı un
2 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

Öncelikle yarım çay bardağı ılık suda kuru mayayı ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri eritin. Margarin, süt, un, tuz ve eritilmiş kuru mayayla çok sert olmayan bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamurun üzerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Hamuru 12 parçaya bölün. Hamur parçalarını yuvarlayıp, oklava ile açın. Hamurun iki ucunu ortaya katlayın. 1 paket margarinde 6 su bardağı unu kavurun. 2 çorba kaşığı toz şekeri katıp, karıştırın. Hazırladığınız harcı katladığınız hamurların ortasına yayıp, katlayın. Elle bastırıp, hamuru açın. Rulo yapıp, kendi etrafında dolayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve 200 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.


Abdigör Köftesi (Ağrı)

Malzemeler:

1 kg. dana bonfile
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz

Yapılışı:

Bonfile et tahta tokmakla 15 dakika sinir ve yağlan ayrılacak şekilde dövülür. Ete tuz eklenip 15 dakika daha dövülür. Bu işlemin ardından 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve un, eklenerek yoğrulur. Geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su koyulur, tuz eklenir. Hazırlanan etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alınıp, su yardımıyla şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20 - 25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra, tencereden delikli kepçe ile alınır. Haşlanmış köfteler tereyağında kavrulur, Patates kızartması, pilav ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.


Kurut Çorbası (Van)

Malzemeler(8 kişilik)

200 gr. yağsız kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı haşlanmış nohut
2/3 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı su eriştesi yoksa makarna
7 - 8 su bardağı su veya et suyu
2 çorba kaşığı margarin ve tereyağı
1 çorba kaşığı un
5 - 6 dal maydanoz
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Terbiyesi için:

1 kâseyoğurt
1 çorba kaşığı un
1 yumurta

Yapılışı:

-Kıyma; tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ilâve edilerek yoğrulur. Fındık büyüklüğunde köfteler hazırlanır ve una bulanır. Küçük küçük doğranmış soğan, salçayla birlikte yağ ilâve edilmiş orta boy bir tencerede kavrulur. Ardından köfteler de eklenerek sote edilir.

-İçine 7 su bardağı kaynar su, haşlanmış nohut, haşlanmış mercimek ve erişte ilâve edilerek 20 dakika pişirilir.

-Hazırlanan çorbanın içine yoğurt, yumurta ve unun çırpılmasıyla elde edilen terbiye ilâve edilir. Tuzu ayarlanır.

-1 çorba kaşığı tereyağı tavada eritilir. Kırmızıbiber ve nane eklenen yağ, çorbanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.


Kelecoş (Iğdır)

Malzemeler:

Evde kalan bayat ekmekler
Bir miktar kıyma
Kuşbaşı et
Soğan
Yoğurt
Sarmısak
Tuz

Yapılışı:

Soğan, yoğurt, sarmısak, tuz az yağla karıştırılır. Ekmekler ufak ufak doğranır ve fırına verilerek kızartılır. Etler, soğanlarla kavrulur. Fırından çıkan ekmeklerin üstüne sarımsaklı yoğurt konur. En üstüne de etler serilip servis yapılır.

Not: Doyurucu ve lezzetli bir yemek olup kalan ekmekler de değerlendirilmiş olur.


Loluk (Malatya)

Malzemeler:

1 bardak köftelik ince bulgur
1/2kg kıyma
3 adet soğan
Etsuyu
Tuz, karabiber
Reyhan, pulbiber
3 adet domates
Ayçiçeği yağı

Yapılışı:

3 orta boy soğanı piyaz şeklinde doğruyoruz ve yağda kavuruyoruz. Salça ve doğranmış sivri biber ilave ederek et suyunu koyuyoruz. Çekilmiş domatesleri de ilave ediyoruz. Yemeği kaynamaya bırakmışken köfteleri hazırlıyoruz. 500 gr. kıymayı 1 bardak köftelik ince bulguru, tuzu, karabiberi, reyhanı, pulbiberi de ekledikten sonra karıştırarak yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köftelerden parçalar alarak yuvarlıyor ve su harcımızın içine bırakıyoruz. Bulgurlar pişene kadar kaynatıyoruz. Daha sonrasında maydanozla süsleyerek servise hazır duruma getiriyoruz.


Erzurum Çorbası

Malzemeler:

300 gr. kıyma
1 çay bardağı yıldız şehriye
1 adet kuru soğan,
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
Nane
Karabiber
Pulbiber

Yapılışı:

Kıymayı tuz karabiber ve rendelenmiş soğanla yoğurun. Misket büyüklüğünde köfteler yapın. İki kaşık salça ve bir litre suyu kaynatıp köfteleri içine atın. Köftelerin pişmesine yakın şehriyeleri ekleyin. Diğer tarafta hazıırladığınız sarımsaklı yoğurdu karıştıra karıştıra tencereye ekleyip ateşten alın.


Erzincan Çorbası (Erzincan)

Malzemeler:

10 bardak et suyu
250 gr. kıyma
1 avuç maydanoz yaprağı
3 diş sarımsak
2 soğan
2-3 bardak yoğurt
2 kaşık yağ
1/4 paket hazır erişte makarna
1 kaşık salça
2 kahve kaşığı kuru nane
1 kahve kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:

Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır. İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır. Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir. Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır. Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Not: Çorbaya, erişte yerine haşlanmış 1 su bardağı nohut konarak değişik lezzette bir çorba yapılmış olur.


Kete (Erzincan)

Malzemeler:

1 komposto kasesi margarin ya da tereyağ,
2 su bardağı süt,
1 çorba kaşığı tepeleme kuru maya,
4 su bardağı un,
yarım çay bardağı ılık su,
1 tatlı kaşığı tozşeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurtanın sarısı.

İçi için:

250 gram margarin,
6 su bardağı un,
2 çorba kaşığı un

Yapılışı:

Öncelikle yarım çay bardağı ılık suda kuru mayayı ve 1 tatlı kaşığı tozşekeri eritin. Margarin, süt, un, tuz ve eritilmiş kuru mayayla çok sert olmayan bir hamur tutun. Hazırladığınız hamurun üzerini örtüp 1 saat dinlendirin. Hamuru 12 parçaya bölün. Bezeleri yuvarlayıp oklavayla açın. Hamurun iki ucunu ortaya katlayın. 1 paket margarinde 6 su bardağı unu kavurun. 2 çorba kaşığı toz şekeri katıp, karıştırın. Hazırladığınız harcı katladığınız hamurların ortasına yayıp, katlayın. Elle bastırıp hamuru açın. Rulo yapın. Kendi etrafında dolayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve 200 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.


Şorbik (Tunceli)

Malzemeler:

Nohut 1/2 su bardağı
Su 6 su bardağı
Soğan 4 adet
Süt 2 su bardağı
Katı yağ 5 çorba kaşığı
Tuz
Kemikli dana eti 500 gr.

Yapılışı:

Nohutu bir gece öncesinden (ya da 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın. Soğanları ince ince kıyın. Yağı tencerede eritin. Yağ kızınca etleri her yanı eşitçe renk alıncaya kadar kızartın. Kavrulmuş etlere soğanları ve nohutları katıp, 5 dakika daha kavurmayı sürdürün. Suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Köpüğünü alıp, tuzunu ayarlayın. Ateşi kısın, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen malzemeye sütü katıp, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.


Kayısılı Köfte (Malatya)

Malzemeler:

12 adet kayısı (sert, ekşi)
600 gram kıyma (köftelik)
4 adet domates
2 adet soğan
Yarım bardak ayçiçek yağı
Tuz
Karabiber
Az salça
4 diş sarımsak

Yapılışı:

Kıymaya, soğan, sarmısak, tuz koyun. Yoğurup yuvarlak köfteler yapın. Kayısıları ikiye bölün ve çekirdeğini aldıktan sonra suda haşlayın. (Fazla haşlamayın.) Bir tepsiye dizin ve her kayısıya bir köfte koyun. Domatesi soyup doğrayın ve yağda kavurun. Salçasını da katıp çok az su koyup bir taşım kaynatın. Tuzunu, biberini unutmayın. Ve kaynayan salçayı kayısıların üstüne serdikten sonra fırına verin. 20 dakikada hazırdır.


Ayran aşı (Bingöl)

Malzemeler:

tatlı yoğurt
aşurelik buğday
yumurta
nohut
yarpuz (yabani nane)

Yapılışı:

yoğurt ve yumurtayı çırpıp önceden haşladığımız nohudu ve yıkadığımız buğdaylarıda katarak ateşte sürekli kaynayana kadar karıştıralım. Kaynara geçince yarpuzlarını koyup orta ateşte pişirelim. İster sıcak isterse soğuk olarak servis yapalım.


Kuymak

Malzemeler:

1 bardak süt kreması
Yarım bardak un

Yapılışı:

Unu soğuk suyla açın ve ateşte pişen kremaya ilave ederek karıştırın. Kremanın yağı üstüne çıkana kadar karıştırın. Göz göz olunca hazırdır.


Taş Köfte (Igdır)

Malzemeler:

1 kg parça et,
Yeteri kadar yağ,
3 adet patates,
1-2 adet domates,
1 yemek kaşığı salça,
1 baş kuru soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1 çay bardağı bulgur,
1 çay bardağı lepe (Nohutun kırılmışı),
Yeteri kadar nane,
tuz,
kırmızıbiber ve karabiber

Yapılışı:

Düz bir taşın üzerine eti koyup iyice ezin. Sonra etin içerisine istenirse soğanları ve lepeyi ezebilirsiniz. Eğer etin içine ezmezseniz, eti taşın üzerinden alıp, içine soğanı küçük küçük doğrayın. Soğanı katıp elinizle hepsini iyice yoğurun. Diğer tarafta normal bir tencereye yağı ve kıyıp ayırdığınız soğanları koyun ve hafif kavurun. Sonra domatesleri doğrayıp salçayı da sulandırarak ilave edin. Tencerenin yarısına kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Yoğurduğunuz eti elinizle normal büyüklükte yuvarlayın ve kaynayan suyun içine atın. Patatesleri de dörde bölüp tencereye koyun yarım saat kadar pişmesini bekleyin. Çukur yemek tabaklarında servis yapın.


Bozbaş (IĞDIR)

Malzemeler:

Yarım kg et
1 baş kuru soğan
Yeteri kadar yağ
2-3 adet patates
1-2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
Lepe (Nohutun kırılmışı)

Yapılışı:

Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Eti normal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp, salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur). Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altını da hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapın.

Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır. Tabiki yanında yeşil soğanı veya salatayı eksik etmeyin.


Pişi (Ardahan)

Malzemeler:

Un
Tuz
Maya
Su

Yapılışı:

Bütün malzemelerin katılımıyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca, derince ve büyük bir tavanın yarısına kadar yağ doldurulur, bu yağ yüksek ateşte kızdırılır, hamurdan pazılar alarak oklava yardımıyla tavanın genişliğinde açılır, ortasından delinir. Kızgın yağda kızartılır. Servisi sıcak yapılır.


Gevrek (Ardahan)

Malzemeler:

Un
Kaymak
Tuz (Malzemeler isteğe yada kişi sayısına göre ayrılır ölçüsüzdür)

Yapılışı:

Bir kapta kaymak, un ve tuz konularak kulak memesinden biraz yumuşak hamur hazırlanır. Yumurta büyüklüğünde kütler (pazı) hazırlanır. Oklavayla açılan yufkalar bir taraftanda orta ısıda hazırlanmış olan saçta pişirilir. Servisi peynir, çay, yada salatayla yapılır.


Kesme Aşı (Ardahan)

Malzemeler:

1 kg un
Tuz
2 yemek kaşığı salça
Karabiber
Nane
Kekik
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 yada 3 pazı yapılır. Pazının biri diğerlerinden daha küçük olarak ayrılır. Pazılar biraz dinlendirilir. Fazla ince olmayan yufkalar açılır. 5-6 cm uzunluğunda kesilir bu şeritler daha sonra enine eriştelik doğranır. Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır. İçine erişteler atılarak pişirilir. Diğer taraftan ayırdığımız küçük pazıyı küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır.(halk dilinde nuğul denir.) Tavada yağ eritilir. Nuğullar yağda kızartılır.Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır.


Etli Mantı (Ardahan)

Malzemeler:

1 Kilogram kıyma
2 baş soğan
2 yumurta
yeteri kadar un
tuz
su
karabiber
kimyon ve nane.

Yapılışı:

Unu 2 yumurta tuz ve suyla kulak memesi kıvamından daha sert bir hamur elde edilir. Üç dört pazıya bölünür.Yufkalar halinde açılarak karelere bölünür. Diğer tarafta kıyma baharat, soğan ve tuzla hazırlanır. Karelere fındık büyüklüğünde yerleştirilir. Üçgen şeklinde kapatılır. Bir tencerede su tuz ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suya mantılar atılır.15-20 dakika bu şekilde pişirilir. Pişen mantıları süzdürerek servis tabağına alınır. Üzerine önce yoğurt sonra kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.


Kırmalı Lahana Sarması

Malzemeler:

1,5 kilo kilo lahana
500 gram satır kıyması
1 bardak mısır kırması
Yarım bardak pirinç
Yarım bardak fındık içi
2 adet soğan
1 kaşık salça (biber salçası daha güzel olur.)
5 kaşık ayçiçek yağı
1 demet maydanoz
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
3 çay kaşığı nane

Yapılışı:

Mısır kırmasını akşamdan ıslatın ve sabaha haşlayıp pişirin. Soğanları ince ince doğrayın, yağda pembeleştirin ve satır kıymasına katın. Biraz karıştırın ve kendi suyunu çekinceye kadar kavurun. Salçasını ilave edip karıştırın. Mısır kırmasını ve pirinci de ilave edin ve maydanoz, tuz, karabiber, pul biber, nane, fındık içini normal ezip ilave edin. Az daha kavurun ve lahanayı dolmalık ayıklayıp kaynar suya sokup çıkarın. Dolmaları koyacağınız tencerenin dibine lahananın saplarından koyun ve dolmaları sırayla dizin ve en üstüne yine lahana yapraklarını kapatın. Az su koyun. Önce harlı ateşte sonra kısık ateşte 30 dakika pişirin. 20 dakika dinlendirin ve sarmısaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

1 yorum:

  • SEDEF says:
    29 Aralık 2008 11:22

    Bunların hepsi harika görünüyor. Hepsini denemek istiyorum. Blogunuzda çok güzel ayrıca. Ben yeni blogerım ve sizleri yakından takip edeceğim. Sevgiler; mutlu YILLAR...

Yorum Gönder

Followers