Akdeniz Yemekleri - 2


Tantuni (İçel)

Malzeme:

1 kg. kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı margarin
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
2 adet domates
1 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, margarin ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Pide ekmeklerinin içine koyup servis yapın.


Ekmek Hamurundan Nokul

Malzeme:

1 su bardağı tozşeker,
1 su bardağı ceviz,
1 su bardağı kuru üzüm,
1 su bardağı eritilmiş margarin,
1 adet yumurtanın sarısı,
3 adet ekmek hamuru,
açmak için un

Yapılışı:

Ekmek hamurundan limon büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapın. Bu bezeleri unla açın. Üzerine eritilmiş margarini sürün. Onun üzerine şeker serpin. Kuru üzüm ve ceviz ekleyip elinizle hamurun üzerine bastırın. Hamuru önce rulo olarak sonra kendi etrafında sarın. Tepsinin ortasına koyun. Kalan diğer hamurlarıda rulo yapıp tüm hamurları tepsideki hamurun etrafına sarın ve üstüne yumurta sarısı sürün. 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin ve servis yapın.


Elbistan Tavası (Kahramanmaraş)

Malzeme:

250 gram kuşbaşı kuzu eti,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 adet ince doğranmış arpacık soğanı,
1 adet domates,
1 diş sarmısak,
tuz,
1 adet patlıcan.

Kızartmak için:

Sıvı yağ,
1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 adet sivri biber

Yapılışı:

Kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını alıp eritin. Sırasıyla 1 adet ince doğranmış arpacık soğanı ve domatesi koyup sote edin. Etin haşlandığı sudan 1 çorba kaşığı ilave edin. Bir taşım kaynatın. 1 diş dövülmüş sarmısağı ve tuzu ekleyin. Daha sonra tavayı ocaktan alın. 1 adet patlıcanı alacalı soyup, dilimleyin. Tuzlayıp bir süre bekletin. Patlıcan dilimlerini yıkayıp kurulayın. Sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları içine atın. Rengini kaybettirmeden kızartın. Biberin çekirdeklerini çıkarıp, ince ince doğrayın. Biberleri de aynı tavada birkaç dakika çevirin. Etleri bir güvece yayın. Üzerine patlıcanları dizin. Sırası ile, yoğurt, domates sote ve biberleri üzerine ilave edin. Kaşar peyniri rendesini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin. Kaşar peyniri kızarınca fırından çıkarıp, servis yapın.


Bumbar Dolması

Malzeme:

Iç Malzemesi:

1 kg bumbar (Koyun Ince barsagi)
2 su bardagi pirinç
1 yemek kasigi nane
1 yemek kasigi biber salçasi
2 çay kasigi kirmizi pulbiber
karabiber, tuz

Terbiye Malzemesi:

1 yemek kasigi tuz
5 su bardagi su
1 yemek kasigi tereyagi
2 çay kasigi nane

Yapılışı:

Bir kapta pirinç, nane, biber salçasi, pulbiber, karabiber ve tuzu karistirin. Ayri bir kapta bumbarlari tuzlu suda ters yüz ederek iyice temizleyin.Temizlediginiz bumbarlarin içine hazirladiginiz harci doldurun. Bumbarlarin dis yüzeyini bir kez daha tuzlu suyla yikayin. Terbiye malzemelerinin hepsini bir tencerede karistirin. Tencerenin içine bumbarlari yerlestirin, bir saat pisirin. Sicak servis yapin.


Tuzlu Yoğurtlu Yumurta (Antakya)

Malzeme:

1 çorba kaşığı tereyağı
5 çorba kaşığı süzme yoğurt
2 yumurta
Tuz, kırmızı pulbiber

Yapılışı:

Tereyağını tavada eritin. 5 çorba kaşığı süzme yoğurdu ilave edip tuz serpin. Kısık ateşte yoğurt suyunu salıp çekinceye kadar ısıtın. Ortasını kaşıkla açıp 2 yumurtayı kırın. Kapağını kapatıp kısık ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kırmızı pulbiber serpip sıcak olarak servis yapın.


Zahter Üfeleme (Antakya)

Malzeme:

1 kahve fincanı zahter,
1 kase ılık su,
2-3 soğan,
4-5 taze soğan,
Yarım demet maydanoz,
3 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
Tuz, bir tutam pulbiber

Yapılışı:

Zahteri ılık suda 10 dakika bekletin. Soğanları ince doğrayıp kırmızı pulbiber ve tuzla ezerek ovun. Zahteri süzüp soğanlı karışıma ekleyin. Taze soğan ve maydanozları doğrayın. Zahter ve soğan karışımına ekleyip karıştırarak servis tabağına alın. Üzerine nar ekşisi dökün ve tekrar karıştırın. Son olarak zeytinyağı gezdirip servis yapın.

Not: Zahter, Antakya 'da yetişen bir dağ kekiğidir. Aktarlarda bulabilirsiniz.


Maraş Tarzı Çig Köfte (Kahramanmaraş)

Malzeme:

500 gr. yağsız çift çekilmiş kıyma
2 çorba kaşığı Maraş biberi
2 Su bardağı köftelik bulgur
yeteri kadar tuz.

Yapılışı:

Bulguru köfteyi yapmaya başlamadan bir gün önce suya koyunuz. Sonra suyunu süzüp, kıyma ile yoğurmaya başlayın. Ve içine istediğin acılık derecesine göre, toz Maraş biberi koyunuz. Biber eti yakarak pişirene kadar iyice dövüp yoğurunuz. Yeşillikle servis yapınız.


Vartabet

Malzeme:

250 gram kuru fasulye,
250 gram tahin,
2 baş sarımsak,
yeteri kadar tuz,
3 kahve fincanı su,
1+1/2 limon suyu

Yapımı :

Bir gece önceden ıslatılacak olan fasulye bir süzgece konup yıkanır. Sonra bir tencereye boşaltılır ve üstüne bir kaşık tuz serpilir. Gereği kadar su kattıktan sonra kap orta ısıdaki ateşe oturtulur. Fasulyeler ezilmeye başlayınca ateşten indirilir. Tahinin içine iyice dövülmüş sarmısak, 2 kahve kaşığı tuz, bir buçuk limonun suyu, 3 kahve fincanı su konur ve iyice çırpılarak birbirine yedirilir. Sonra fasulyenin suyu süzülür ve tahine katılır. Tahinle fasulye iyice karıştıktan sonra servis tabağına alınır ve soğuk olarak servis yapılır.


Adana Usulu Bulgur Pilavı

Malzeme:

2+1/2 bardak bulgur,
3 baş iri soğan,
iki domates,
3/4 bardak tereyağı,
1+1/2 bardak et suyu,
yeteri kadar tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Yapımı:

Tereyağını tencereye koymalı ve az kızdırmalı. Sonra buna ince ince doğranmış soğanlarla taşları ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkarılmış bulgurları katmalı. Soğanlar hafif ölünceye kadar yani 25 dakika kadar orta ısıdaki bir ateşte kavrulmalı. Soğanlar ölünce tencereye küçük küçük doğranmış domatesleri, karabiberi, yeteri kadar tuzu (genel olarak 1 kaşık silme) sıcak et suyunu katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli Bulgur, suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte 15 dakika kadar pişirilmeli.
Bulgur pilâvı pişince yarım saat kadar çok hafif bir ateşte (mümkünse kıvılcımlı közde) demlendirmeli, yarım saat sonunda şöyle bir karıştırdıktan sonra on dakika daha demlenmeye bırakmalı, sonra tabağa koyup servis yapmalı.


Kıbrıs Rostosu (Kıbrıs)

Malzeme:

800 gram süt danası,
50 gram sadeyağ,
1 bardak üzüm sirkesi,
birkaç baş karanfil,
birkaç parça dövülmemiş tarçın,
üç - dört diş sarımsak, 1 baş soğan,
1/2 bardak zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı:

Süt danasının but tarafından bir parça alın. Bunun türlü yerlerini ince ve sivri bir bıçakla delerek bu deliklere tarçın, karanfil ve sarmısak parçalarını yerleştirin. Eti bir güvece yerleştirin ve üstüne, sirke döktükten sonra eti vakit vakit çevirerek bu salamurada bir gün dinlendirin. Bir tencereye rendelenmiş soğanı, sadeyağı ve yarım bardak zaytinyağını koyup kabı ateşe oturtun. Soğanları iyice ölünceye kadar karıştırarak kavurun. Soğanlar iyice pembeleşince bir gün salamurada dinlendirilmiş eti iyice süzdükten sonra tencerenin içine koyun. Tuzlayıp biberledikten sonra her yanını iyice pembeleşinceye kadar kavurun. Etin her yanı iyice kızarınca tencerenin ağzını bir yağ kâğıdıyle örtüp kâğıdın üstüne tencerenin kapağını kapatın ve eti vakit vakit çevirerek birbuçuk saat hafif ateşte pişirin. Et iyice pişince (Bunu anlamak için çatalı ete batırını. Kolaylıkla batarsa pişmiş demektir) bunu servis tabağına alın. Dilim dilim kestikten sonra salçasını üstüne dökün. Servis tabağının çevresini de püre patatesle veya sote edilmiş bezelyeyle süsledikten sonra servis yapın.


Sac Kakacı

Malzeme:

1 kg yağlı koyun eti
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Limon

Yapımı:

Teflon tava yağsız kızdırılır. Etin kuşbaşı doğranmış yağ kısımları tavaya atılır. Yağlar rengini değiştirince yağsız kuşbaşı kısmı attılır. Suyunu salıp, bırakana kadar kavrulur. Et ateşten alınca tuz serpilir, karıştırılır. Servis yapılacağı sırada üzerine karabiber serpilir. Yanına dilimlenmiş limon konur.

Not: Yörede bu tarif odun ateşinde, sacın üzerinde hazırlanır.


Zırbaç

Malzeme:

10 koyun ve keçi paçası
10 diş sarımsak
1 gr. zerde
2 1/2 çorba kaşığı sirke

Yapılışı:

Paçaları iyice yıkayıp temizleyin ve ateşte üzerlerindeki kılları alazlayın. Bu paçaları 8 bardak su, tuz ve karabiber ile kaynatıp pişirin. Paçalar pişince kemiklerinden ayırın ve suyunu süzün. Ayıklanmış paçaları zerde ile tekrar tencereye koyun ve bir sefer kaynatın. Bu arada sarımsakları iyice dövün ve sirke ile karıştırın. Zırbacı ateşten indirin ve bu sirkeli sarımsakla karıştırın. Sıcakken kaplara boşaltılıp soğumaya bırakın. Servisten önce bu kaseleri ılık suda hafif ısıtın ve tabaklara başaşağı çevirerek koyun ve servis yapın.

Not: Zırbaç ateşten indirildikten sonra sıcak da servis yapılabilir fakat soğuk zırbaçın görünümü çok daha iştah açıcıdır.


Hibeş (Antalya)

Malzeme:

1 su bardağı tahin
2 limon suyu
Yarım kahve fincanı zeytinyağ
2 kahve kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

Yapılışı:

Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır. Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.) Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir.Turşu zeytin v.s. ile süslenir.


Terator Salatası (CEYHAN)

Malzeme:

100 gram iç ceviz
40 gram sarmısak (2 orta baş)
150 gram limon suyu (2 kahve fincanı)
2 demet maydanoz
75 gram tahin (1 kahve fincanı.)
tuz

Yapılışı:

Bir havana, ayıklanmış 100 gram iç ceviz kabukları çıkarılmış 2 orta baş sarmısak ile 1 miktar tuz koyarak, cevizin yağını çıkarmamak ve fazla ufalamamak şartile ceviz ve sarımsakları düğmelidir. (Havan küçük ise, ceviz ve sarmısağı iki veya üç seferde düğmelidir.) Cevizle sarımsağın döğülmeleri sona erince, bunları havandan alarak derince bir kâseye koymalı, sonra da kâsedeki bu sarımsakları cevizlere, 1 kahve fincanı tahin, 2 kahve fincanı limon suyu ile kıyılırcasına ince doğranmış 2 demet maydanoz ilâve ederek iyice karıştırmalı sonra da çukurca bir tabağa alarak servis yapmalıdır.


Çiğ Köfte (Ceyhan Usulü)

malzeme (4 kişilik):

1/2 kg yağsız koyun eti,
1 kg köftelik ince bulgur,
2 adet iri domates (veya 1/2 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası),
3 demet taze soğan,
1 demet maydanoz,
1/2 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kırmızıbiber,
1 çay kaşığı kimyon,
1/2 çay kaşığı yenibahar,
3 çay kaşığı tuz.

Yapılışı:

Bulgur iyice yıkanıp, bir kenarda süzülmeye bırakılır. 3 demet taze soğan ayıklanıp yıkanır ve yeşil kısımlarıyla birlikte ince ince kıyılır. Maydanoz yıkanır, ince ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, ince ince doğranır. Domates, soğan, maydanoz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz ve yenibahar iyice karıştırılıp bir kenara bırakılır. Bulgur süzüldükten sonra iyice dövülmüş (etin dövülemediği durumda iki defa çekilmiş kıyma kullanılır) etle karıştırılır, bu şekilde 10 dakika, domatesli karışım katıldıktan sonra ise 3-4 dakika daha birlikte ovularak yoğundur. Bulgur iyice yumuşayınca küçük parçalar alınıp elde sıkılarak köfte biçimi verilir ve tabaklara dikilir. Çoban salatasıyla servis yapılır.


Dilme ( Adana )

Malzeme:

8 adet küçük patlıcan
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
150 gr kıyma
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

üzeri için:

1 çorba kaşığı salça
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Patlıcanlar çubuklu soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Bu arada akşamdan ıslatılmış mercimek pişirilir. Karıştırma kabına ince kıyılmış soğan, kıyma, küp doğranmış domates, haşlanmış mercimek, karabiber ve tuz konur karıştırılır. Patlıcanlar tam ortadan yukarıya doğru kesilir ancak bir parmak kalınca koparılmayacak şekilde bırakılır. Hazırlanan malzeme kesik kısma doldurulur, tencereye dizilir. Üzerine salça, su ve yağ karışımı gezdirilir. Orta ateşte 30-35 dakika pişirilir. Sıcak olarak sofraya getirilir.


Çakıldaklı (Osmaniye)

Malzeme:

Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

Yapılışı:

Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.


Tırşık (Osmaniye)

Malzeme:

1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

Yapılışı:

Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.


Çökelekli Biber Dolması (Antalya)

Malzeme:

10 adet dolmalık biber
15 yemek kaşığı tepeleme çökelek
1/2 demet maydanoz
4 adet domates
2 adet soğan
2 yemek kaşığı
sıvıyağ
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
tuz

Yapılışı:

Soğanlar yemeklik doğranır ve yağda pembeleşene kadar kavrulur. Domatesler küçük küçük doğranır ve soğana katılır. Domatesler pişene dek kavurma işlemine devam edilir. Domatesler pişince ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Bu karışıma kıyılmış maydanoz, çökelek, kimyon, tuz ve karabiber ilave edilir. Dolmalık biberlerin içleri temizlenir ve hazırlanan karışım ile doldurulur. Bir fırın tepsisine dizilir çok az su ilave edilerek fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.


Kulaklı Çorba (Antalya)

Malzeme:

1 su bardağı nohut
6 su bardağı su
250 gr. kuşbaşı et
2 yemek kaşığı margarin
tuz, karabiber

Terbiyesi için:

2 adet yumurta
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı yoğurt

Hamuru için:

1 adet yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı su
tuz

Yapılışı:

Hamur malzemesi kulak memesi kıvamında yoğrulur. Yarım saat dinlendirdikten sonra erişteden biraz büyük boyutta şeritler kesilir ve bir tepsiye konup nemini atması sağlanır. Geceden ıslatılan nohut ile kuşbaşı et birlikte haşlanır. Yeterince piştikten sonra kestiğiniz hamurlar, tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer tarafta un kavrulur. Sarımsak eklenir. Ayrı bir kapta yumurta, limon suyu, yoğurt çırpılır. Bu karışıma unlu karışım da ilave edilir ve haşladığınız etli nohutların üzerine yavaş yavaş dökülür, iyice karıştırılır. Tavada çok az bir yağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.


Adana Usulü İçli Köfte

Malzeme:

İç harcı için:


500 gr.orta yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber. pul biber
1 demet maydanoz

Dışı için:

1 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
500 gr yağsız dana kıyma
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
Tatlı kaşığı kimyon, tuz.

Yapılışı:

Soğanları tavla zarı formunda doğrayın. Margarini bir tavada eritip üzerine soğan ve kıymayı aktardıktan sonra kıymayı suyunu verip tekrar çekinceye ve tencerenin dibi tutuncaya kadar iyice kavurun. Biber salçasını da ilave ettikten sonra karıştırarak 3 dakika daha kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış maydonozu ilave ettikten sonra kıyma iyice soğuyuncaya kadar kenerda bekletin. Bulguru 1 su bardağı suyla ıslatın. 10 dk. kadar bekledikten sonra üzerine yağsız kıymayı aktarıp iyice yoğurun. Yumurta, salça, un, tuz, karabiberi ilave edin ve yoğurmaya devam ederek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız bulgur hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra ortalarına işaret parmağınızla bastırarak içlerini oyun. Oyukları önceden hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Hazırladığınız köfteleri büyük bir tencerede kaynattığınız tuzlu suya atın. Köfteleri 4-5 dk. haşladıktan sonra bir tel süzgeçten geçirerek tencereden alın ve sıcak sıcak servise sunun.


Şekerli Peynirli Börek (Kahramanmaraş)

Malzeme:

250 gr tuzsuz taze beyazpeynir
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 ekmek hamuru

Yapılışı:

Peyniri rendeleyin. Tozşeker ekleyip karıştırın. Ekmek hamuruna sıvıyağ ekleyip yoğurun. Cevizden büyük parçalar koparıp elle çay tabağı büyüklüğünde açın. Ortalarına peynirli iç malzemeyi paylaştırın. Kenarlarını içe kıvırıp kayık şeklinde börekler hazırlayın. Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Fırının en altına su dolu bir kap yerleştirin. Birkaç buz küpü ekleyip fırını 180 dereceye ayarlayın. Tepsiyi fırına verin. 20 dakika pişirip fırından alın. Böreklerin altına ve kenarlarına fırça ile yağ sürüp tepsiyi tekrar fırına verin. Hafif kızarıncaya kadar 10 dakika daha pişirip ılık olarak servis yapın.


Zeytinyağlı Kuru Dolma (Kahramanmaraş)

Malzeme:

1 kg kuru biber ve patlıcan
1.5 su bardağı dolmalık pirinç
4 soğan
2.5 su bardağı su
1 su bardağı kızartmalık zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz

Yapılışı:

Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp soğanları kavurun. Pirinci yıkayıp süzün. Biber ve domates salçası, pirinç ve baharatları ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. 1 su bardağı sıcak su ekleyip kapağı kapalı olarak demlendirin. Kuru biber ve patlıcanları sıcak suda yarım saat bekletin. Sudan çıkarıp ters kapatarak süzgeçte bekletin. Suyu süzülen biber ve patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurup tencereye dizin. 1.5 su bardağı su ekleyip kapağı kapalı olarak orta ateşte 20 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.


Patlıcanlı Ekşili Çorba (Kahramanmaraş)

Malzeme:

1 çay bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kırmızı mercimek
6.5 su bardağı su
1 orta boy patlıcan
2 çorba kaşığı salça
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Tuz

Yapılışı:

Aşurelik buğday ve nohudu akşamdan 1.5 su bardağı su ile ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün ve kalan 5 bardak suyu ekleyip basınçlı tencerede 45 dakika pişirin. Mercimeği yıkayıp süzün. Patlıcanın kabuğunu soymadan küçük küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sıkarak sudan çıkarın. Salçayı 1 kaşık suyla ezin. Mercimek, patlıcan, tuz ve salçayı nohutlu buğdaya ilave edip pişirin. Sarımsakların kabuklarını soyup ezin. Sumak ekşisiyle birlikte tencereye ekleyip karıştırın. Nane ve kırmızıbiberi tereyağda kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers