Osmanlı mutfagı - Hoşafar ve Şuruplar



Taflan Hoşafı

ıo kişilik

Malzemesi:

-500gr. taflan
-500 ml. soda (2 su bardağı)
-1,5 lt. su (6 su bardağı)
-300gr. tozşeker (1 -1/5su bardağı)

Yapılışı:

1.Taflanları bir örtü üzerine serpip güneşte 3 gün kurumaya bırakın. Yıkayıp, bir gece öncesinden sodanın içinde bekletin. Kullanmadan önce bol su ile birkaç kez yıkayıp süzdürün.

2.Şekeri su ile kaynatarak bir şurup hazırlayın. Taflanları içine atıp 5 dakika pişirin ve ateşten alın. Soğumaya bırakın.

3.Soğuyunca gerekirse su ekleyerek servis yapın,


Antepfıstığı Hoşafı

10 kişilik

Malzemesi:

-400gr. antepfıstığı (haşlanıp, iç zarları soyulmuş)
-2 lt. su (8 su bardağı)
-300 gr. tozşeker (1 //5 su bardağı)

Yapılışı:

1.Antepfistıklarının yalnızca kırılmışlarını biraz su ile havanda döverek eritin ve bir tencereye süzdürün.

2.Şekeri su ile birlikte kaynatıp şurubu hazırlayın, içine süzdürdüğünüz fıstıklı suyu katın. Bütün fıstıkları ekleyip 15 dakika kaynatarak, ateşten alın.

3- Soğuyunca bardaklara boşaltıp servis yapın.


Dut Kurusu Hoşafı

10 kişilik

Malzemesi:

- 500 gr. dut kurusu
-2 lt. su (8 su bardağı)
-300gr. tozşeker (1-1/5 su bardağı)
-1 çorba kş. çiçek suyu ya da gülsuyu.

Yapılışı:

1.Dut kurusundan bir avuç ayırıp, kalanını tencereye koyun ve üzerine suyu ekleyin. Bir taşım kaynatın ve ateşten alın.

2.Temiz bir kaba süzdürüp, posasını atın, içine şekeri katıp, eriyinceye kadar karıştırın. Yeniden ateşe oturtup, bir taşım daha kaynatın. Ayırdığınız dut kurularını katıp, tencereyi ateşten alın. Biraz soğumaya bırakın.

3.Soğuyan hoşafa çiçek suyunu, karıştırarak servis yapın.


Neslişah Sultanin Saray Limonatası

10 kişilik

Malzemesi:

-8 limon
-2 lt. su (8 su bardağı)
-400 gr. tozşeker (1- 3/5 su bardağı)
-2 bağ taze nane (yalnızca yaprakları).

Yapılışı:

1.Limonların suyunu sıkın. Suyu katıp karıştırın.

2.Nane yapraklarını tozşeker ile birlikte demir bir havana koyup, macun kıvamına gelinceye kadar dövün. Çift katlı bir tülbente koyun.

3.Tülbentteki naneleri limonatanın içine salın. Bir kaşıkla tülbenti ezerek nanelerin aramasının limonataya geçmesini sağlayın. Bu işlemi yineleyerek limonatayı buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.

4.içinde nane olan tülbenti çıkarıp, limonataya gerekiyorsa şeker ekleyin. Bardaklara boşaltarak servis yapın.


Menekşe Şerbeti

10 kişilik

Malzemesi:

-500 gr. mor menekşe yaprağı
-300gr. tozşeker (1 1/5 su bardağı)
-2 lt. su (8 su bardağı)

Yapılışı:

1.Menekşeleri tozşeker ile birlikte şekere rengi çıkıncaya kadar havanda dövün. Şeker ile menekşe karışımını ince bir elekten ufalayarak geçirin.

2.Suyu bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Şekerli menekşe tozunu suya katıp, karıştırın. Temiz bir kaba süzdürerek soğumaya bırakın.

3.Soğuduktan sonra bardaklara boşaltıp servis yapın.


Keçiboynuzu (Harnup) Şerbeti

10 kişilik

Malzemesi:

-500 gr. keçiboynuzu (dolguncalarından seçilip, kuşbaşı doğranmış)
-2 lt. su (8 su bardağı)
-300 gr. tozşeker (1 1/5 su bardağı)

Yapılışı:

1.Akşamdan keçiboynuzlarını yıkayıp, süzdürün. Kuşbaşı doğrayın ve tencereye koyun.

2.Suyu bir taşım kaynatıp keçiboynuzlarınm üzerine dökün. Ertesi sabaha kadar bekletin.

3.Tencereyi ateşe oturtun. Yakalşık 20 dakika kaynatarak, ateşten alın. Temiz bir kaba süzdürüp, şekerini katın. Şeker eriyinceye kadar karıştırıp soğumaya bırakın. Soğuyunca bardaklara koyarak servis yapın.


Demirhindi Şerbeti

10 kişilik

Malzemesi:

-500 gr. demirhindi
-2 lt. su (8 su bardağı)
-300 gr. tozşeker (1 1/5 SU bardağı).

Yapılışı:

1.Demirhindiyi bir kaba koyun. Suyu bir taşım kaynatıp, üzerine boşaltın. iyice karıştırın.

2.Temiz bir kaba süzdürün. Şekerini katıp, eriyinceye kadar karıştırın. Soğuduktan sonra bardaklara boşaltarak servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers