Güzellik reçeteleri



İnce Kırışıklarınız Varsa...

Neler yemeli: Somon, sardalya, uskumru, ringa balığı

Nasıl Etkiliyor: Bu balıklar doymamış yağ asitlerinden
omega 3 ile yüklü. "The Beautiful Skin Diet" (Güzel Cilt
İçin Diyet) adlı kitabın yazarı Richard Asarch'a göre;
bu besinler damar içindeki iltihaplanmayı azaltıyor ve
kan dolaşımını hızlandırıyor. Bu da cilde sağlıklı bir
akış kazandırıyor ve uzun vadede kırışıklık oluşumunu
engelliyor. Amerikan Gıda Üniversitesi'nde yapılan bir
araştırmaya göre; erken yaşta diğerlerine göre daha fazla
balık ve sebze yiyen kişilerde ileri yaşlarda daha az
kırışık oluştuğu gözlenmiş. Bunun sebebi kırmızı ette ve
işlenmiş gıdalarda bulunan omega 6'nın olumsuz etkilerini
omega 3'ün azaltması. Son araştırmalar özellikle günümüz
beslenme alışkanlıklarında omega3'ün yetersiz alındığını
buna karşın omega 6'yı gerektiğinden fazla tükettiğimizi
gösteriyor. Önemli olan ikisini dengeli bir şekilde almak.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre minimum 5, maksimum 10
gr omega 6 yağ asidine karşılık, 1 gr omega 3 yağ asidi
alınmasıyla bu dengenin sağlanacağı öngörülüyor.

Cildiniz Pürüzlüyse

Neler yemeli: Turuncu, kırmızı veya yeşil sebze ve meyveler.
Havuç, domates,ıspanak, patates, bezelye, böğürtlen, şeftali.

Nasıl Etkiliyor: Meyve ve sebzelere renk veren betakarotendir.
Betakaroten vücutta A vitaminine dönüşen en güçlü antioksidandır.
A vitamininin bütün fonksiyonlarının yanı sıra serbest radikalleri
etkisiz hale getirir. Kırışık oluşumunu ve yaşlanmayı geciktirir.
Ayrıca hücreleri yeniler ve cildinizin daha pürüzsüz görünmesini
sağlar. Cildinize taze bir görünüm kazandırır ve herhangi bir
hasara ya da sivilce oluşumuna karşı cildi daha da kuvvetlendirir.
Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korur.
Bu yüzdendir ki cilt için iyi gelen ürünlerin ana maddesi olan
retinoik asit de A vitamininden elde edilir.

Dişleriniz Sağlıksızsa...

Neler yemeli: Süt (kaymağı alınmış), yağsız yoğurt, yağsız
peynir.

Nasıl Etkiliyor: Bu gıdaların ortak içerikleri kalsiyum. Kalsiyum
erken yaşlarda diş minelerini güçlendirir, çürümeleri önler.
Araştırmalar yeterince kalsiyum alan insanların dişeti hastalık-
larına daha az rastlandığını gösteriyor. Unutmayın, mutlu bir
gülümsemenin sırrı kalsiyumda!



Saçlarınız Güçsüzse, Tırnaklarınız Kırılıyorsa...

Neler yemeli: Öğütülmemiş tahıl, dana eti, istiridye.

Nasıl Etkiliyor: Bunlar çinko ve demir bakımından zengin
gıdalardır.Çinko cilt güzelliğinde anahtar bir rol oynar.
A vitaminin fonksiyon larına etki eder. Deri hücrelerinin
çoğalmasını,yağ bezlerinin çalışmasını arttırır. Kolajen
dokuya etki eder. Böylece hem cildimizin sağlığının korun-
masına hem de yanık vs. nedenlerle oluşan kayıpların tamir
edilmesine yardımcı olur. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'
nden Dermatolog David Lefell çinko ve demirin kıl folikül-
lerinin oluşmasında etkili olduğunu söylüyor. Özellikle
demir eksikliği saç dökülmesini tetikliyor. Çinko ve demir
tırnakların da daha güçlü olmasını sağlıyor.Bazı durumlarda
demir eksikliği tırnakların kırılmasına ve kaşık şekline
dönüşmesine sebep oluyor.

Cildiniz Sürekli Kuruyorsa...

Neler yemeli: Biotin (yumurta sarısı, karaciğer, süt,
çinko), folik asit (mercimek,ıspanak, fasulye, yer fıstığı),
omega 3 yağ asitleri (somon, sardalya, uskumru,ringa balığı)

Nasıl Etkiliyor: Özellikle kış aylarında cildin
kuruluğu çok artar. Çevresel nem oranlarının azalması ve
soğuk hava ciltte nem kaybına yol açarak kuruluk problemi
oluşturur veya artmasını sağlar.Kuruluk en sık kol ve
bacaklarda görülür. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dermatolog
Dr. Esra Özgüroğlu her banyo sonrası özellikle cildi çok
kurumadan etkin vücut nemlendiricileri uygulamayı tavsiye
ediyor.Bol su içmek ve biotin, çinko, folik asit, omega 3
yağ asitleri yönünden zengin besinler tüketmek cilt
kuruluğunu engelliyor.

Gözaltınızda Koyu Halkalar Oluşuyorsa...


Neler yemeli: Kızılcık suyu, tahıllar, somon, ceviz, maydanoz,
kereviz.

Nasıl Etkiliyor?: "Bana Ne Yediğini Söyle" kitabının
yazarı Doktor Gillian McKeith'e göre; göz altında oluşan
koyu halkalar besin alerjisi ya da böbrek enerjisi düşük-
lüğünün göstergesi olabilir.Bunu engellemek için Doktor
McKeith,yiyecekleri dönüşümlü olarak yemeyi tavsiye ediyor.
Yani her gün farklı ve çeşitli yiyecekler tüketmek gerekiyor.
Bir hafta boyunca günde iki bardak kızılcık suyu için.
Ayrıca tahıllar, bakliyatlar,somon, ceviz, maydanoz ve
kereviz gibi gıdalar tüketerek böbreklerinizi canlandırabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers