Ege Yemekleri - 2


Nohutlu Maydanoz (Afyon)

Malzemeler:

1 su bardağı nohut
4 bağ maydanoz
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
1 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Nohut bir gün önceden ayıklanır, yıkanır, temiz suya ıslatılır. Ertesi günü yumuşayana kadar haşlanır. Soğan yarım daire şeklinde doğranır, sıvı yağla, orta ateşte sararana kadar kavrulur. Salça eklenir, kokusu gidene kadar birkaç kez çevrilir. Üzerine yıkanmış, sapları ile iri doğranmış maydanoz katılır. Yıkanmış bulgur, haşlanmış nohut eklenir, tuz serpilir. Karıştırlmadan tencerenin kapağı kapatılır. 5 dakika sonra 1 su bardağı sıcak su ilave edilir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır 20 dakika orta-kısık ateş arası konumda pişirilir. Ateşten alınır, 10 dakika sonra servise sunulabilir.


Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

Mazemeler:

1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta boy patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet küçük kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Önce kavurma hazırlanır. İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir. Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır. Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur. 10 dakika kabarması için beklenir. Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir. Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur. İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur. Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir. Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur. Yanına birkaç adet köfte bırakılır.


Künarlı Pilav

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı künar ( çam fıstığı )
1 çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Tencereye sıvı yağ konur. Isınınca künar atılır, pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine suda bekletilmemiş, yıkanmış, süzülmüş pirinç eklenir. 5 dakika kadar orta ateşte kavrulur. Daha sonra et suyu ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapalı olarak önce harlı ateşte 10 dakika, sonra kısık ateşte 10 dakika olmak üzere 20 dakika pişirilir. Kapakla tencere arasına temiz bir bez konur. Yarım saat sonra dikkatlice karıştırılır, servise sunulur.

Not: Bu tarif Muğla bölgesine aittir.


Ege Meyve Salatası

Malzeme:

2 kantalup kavunu,
4 olgun Amasya elması,
4 olgun ve sulu armut,
2 büyük şeftali,
2 kokulu İtalyan eriği,
10-15 tane şurup konservesinde kiraz,
3 fincan tozşeker.

Yapılışı:

Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır. Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur. Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonra meyveler kaşıkla iyice karıştırılır. Kiraz da serpiştirildikten sonra meyvelerin üzerine tozşeker serpilir. Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir. Sonra bu meyve salatası 4 kâseye bölünür. Sonra servis yapılır. Arzuya göre, üzerine krem şanti de konulabilir.


İncir Islaması

İncir ıslaması özellikle Aydın ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır.

Malzeme:

1 kg kuru incir,
4 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı vanilya,
1 kaşık tarçın,
200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi).

Yapılışı:

İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır. Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üzerine dökülür. Tepsi ateşe oturtulur ve çok hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (veya badem içi) serpilip servis yapılır. Bu tatlının tam kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir. Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir.


Ebegümeci Kavurması

Malzemeler:

1 kg ebegümeci
2 adet orta boy kuru soğan
10-15 adet kurutulmuş acı biber
1 çorba kaşığı salça ( isteğe bağlı kullanılmayabilir )
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır. Tencereye sıvı yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır. Soğan yumuşayınca salça, kısa süre sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır. Ara sıra karıştırarak ebegümeci solana kadar pişirilir. En son tuz katılır, gerekirse 1 çay bardağı kadar su eklenebilir. Ebegümeci tam pişince ateşten alınır. Sıcak olarak sofraya getirilir.


Fırma Baklavası (Afyon)

Malzeme:

4 su bardağı un
250 gr. Margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 çay bardağı ceviz

Şurubu için:

4 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır

Yapılışı:

Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir. 200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti azırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.


Özbek Pilavı (Afyon)

Malzeme:

3 su bardağı pirinç
1 kg. kuşbaşı et
6 su bardağı un
2 adet kuru soğan
4 adet havuç
Ayçiçek yağı

Yapılışı:

Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.


İzmir Pilavı

Malzeme:

1 bardak pirinç
1 çay kaşığı tuz
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
5 çorba kaşığı SANA
2 çorba kaşığı çam fıstığı 2
bardak tavuk suyu
2 bütün kuru kayısı (ufak ufak doğranmış)
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı küçük doğranmış ceviz
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı şeker
Tuz, biber

Yapılışı:

Pirinci ayıklayıp, bir tepsiye koyun. 1 çay kaşığı tuz katın ve üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip, soğumasını bekleyin. Birkaç kez yıkadıktan sonra iyice süzüp bir kenarda bekletin. Rendelenmiş soğanı tencereye koyun, SANA ilave edin ve devamlı karıştırarak orta hararette 3 dakika kadar pembeleştirin. Çam fıstıklarını katın 2 dakika kadar kavurun. Tavuk suyu ve doğranmış kayısıları ilave edin; kaynatın. Kuş üzümü, ceviz, tarçın, şeker, biber, tuz ve pirinci de katın sadece bir defa karıştırın, kapağını kapatın ve yüksek ateşte karıştırmadan 5 dakika pişirin. Sonra ateşi iyice kısın ve pirinç suyunu tamamen çekinceye kadar 15 dakika daha pişirin. Ateşten alın; kapağını kaldırın; tencerenin üstünü bir peçete ile örtüp kapağını kapatın. Bu şekilde 40 dakika kadar ılık bir yerde demlendirin. Pirinçleri zedelemeden servis tabağına aktarıp servis yapın.


Boyoz (İzmir)

Malzeme:

2 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
1 su bardağı mısırözü yağı
Yarım tatlı kaşığı tuz

Kabaklı iç malzeme:

2 kabak
1 patlıcan
1 soğan
1 domates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

Patatesli iç malzeme:

2 patates
2 yumurta
1.5 kahve fincanı tulum peyniri
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri

Yapılışı:

1. Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın. Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.

2. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin.

3. Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın. Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Sütlü gözleme

Malzemeler :

1.5 çay bardağı süt tozu
2 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
1 çay bardağı erik marmelatı
Kızartmak için zeytinyağı

Şurup için:

1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı :

* Şurup için; tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın ve tencereyi ocaktan alın.

* Bir çay bardağı sütle süt tozunu karıştırın. Yarım çay bardağı şeker ekleyip kısık ateşte kaynamasına izin vermeden bal kıvamına getirin ve soğumaya bırakın.

* Unu kalan sütle karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde edin. Tavada zeytinyağını ısıtın. Karışımdan kaşık kaşık aralıklı olarak tavaya dökün. Gözlemeleri önlü arkalı hafif kızartın. Kızaranları soğuk şuruba alın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.

* Gözlemeleri servis tabağına alın. Hazırladığınız süt balını ve erik marmelatını gözlemelerin üzerine gezdirerek dökün. Soğuk olarak servis yapın.


Patlıcan Çentme (Denizli)

Malzeme:

2 patlıcan
2 domates
2 sivri biber
3 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

1. Patlıcan, domates ve biberleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla çentin. Sarımsakları havanda dövüp ekleyin ve karıştırın.

2. Karışımı servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Zeytinyağı gezdirip lavaş ekmeği eşliğinde servis yapın.


Pamukkale Pastası (Denizli)

Malzeme:

5 yumurta
2 çorba kaşığı un
4 kahve fincanı toz şeker
1 su bardağı süt kreması

Krema için:

1 litre süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı pirinç unu
10 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao

Yapılışı:

1. Derin bir kapta 5 yumurta, un ve toz şekeri çırpın. Karışımı yağlanmış fırın tepsisine dökün. 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip soğutun.

2. Kremayı hazırlamak için; süt, pirinç unu, yumurta, toz şeker, vanilya ve kakaoyu tencereye alın. Sürekli karıştırarak 15 dakika kısık ateşte pişirin.

3. Soğuyan tatlıdan küçük parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayıp hafifçe bastırın ve kakaolu kremaya batırıp servis tabağına dizin.

4. Süt kremasını mikserle çırpın. Tatlıların üzerine döküp servis yapın.


Kuru Börülce Çorbası (Denizli)

Malzeme:

1 su bardağı kuru börülce
5 su bardağı su
1 kahve fincanı pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
Tuz

Yapılışı:

1. Kuru börülceyi haşlayıp suyunu süzün. Tencereye alıp 5 su bardağı su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci yıkayıp süzün ve börülceye ilave edin.

2. Tavada tereyağını kızdırıp salçayı ekleyin. Tuz serpip kaşıkla ezerek kavurun. Pirinçler pişince tencereye salçalı sosu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.


Çaputaşı (Denizli)

Malzeme:

10 taze asma yaprağı
250 gr kuzu kuşbaşı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
Tuz

Yapılışı:

1. Asma yapraklarını küçük küçük doğrayın. Bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup yaprakları ve sıvıyağı ekleyin. Yapraklar haşlanınca suyunu süzün.

2. Eti tencereye alın. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve ete ekleyin. 1.5 su bardağı su ve tuz ilave edin. Kaynayınca ateşi kısın. Suyunu çekinceye kadar pişirin.

3. Pilavı ateşten alıp haşlanmış asma yapraklarını ekleyin ve tahta kaşıkla harmanlayın. Üzerine kağıt havlu örtüp tencerenin kapağını kapatın, 10 dakika dinlendirin. Yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapın.


Yaprak Sarmalı Kuru Fasulye (İzmir)

Malzemeler:

1 demet maydanoz
2 soğan
300 gr asma yaprağı
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber (veya 1 adet arnavut biberi)
250 gr kuru fasulye
500 gr kemikli et
1 demet dereotu
1 kahve fincanı pirinç
1çorba kaşığı limon
Tuz
2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

1-Asma yaprağını 5-6 kere suyunu değiştirip 10-15 dakika soğuk suda bekletip süzün. Yaprakları kaynar suya atın hafif haşlayın çıkarınca soğuk suya atıp süzün. Bir soğanı soyup rendeleyin. Pirinci yıkayıp süzün. Dereotu ve maydanozu temizleyip kıyın. Bir kapta kıyma, soğan, pirinç, tuz, karabiber, dereotu, maydanoz ve iki çorba kaşığı zeytinyağını yoğurun. Yaprağın sap kısımlarını koparıp ortasına 1 kaşık iç malzemesi yayın. İki yanını kapatıp sarın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Tencerenin altına sama yapraklarını yayın. Üzerine dolmalarını dizin. Tencereye 1 kahve fincanı zeytinyağı ekleyin. Etleri koyun. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. 1 kahve fincanı su ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.

2-Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip diri kalacak şekilde tuzlu suda haşlayın. Süzüp soğuk suda bekletin. Tencereye iki çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Rendelenen bir soğanı kavurun. Bir kaşık suda ezdiğiniz salçayı, pul biber (veya dörde bölünmüş arnavutbiberini) tuz ve fasulyeyi eti karıştırın. Fasulyelerin üzerini çıkacak kadar su ilave edin. Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Su kaynayınca ocağı kısıp pişirin.

3-Sarmaların üzerine etli kuru fasulyeyi ekleyin. Su seviyesi sarmaların hizasında değilse bir miktar su ilave edin. Üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın. Kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp limon suyu ve kalan zeytinyağını gezdirin. Kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Servis tabağına alıp sıcak servis yapın.


İzmir Lokması (İzmir)

Malzeme:

2,5 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1 çay kaşığı şeker
1 çorba kaşığı kuru maya
2 su bardağı un
1 yumurta
1 Çorba kaşığı limon suyu
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

Şurup için:

Tencereye iki su bardağı su ve şekeri koyun. Kaynatın. Şurup kıvamına gelince inmeden önce limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun.

Mayayı, bir tatlı kaşığı şeker bir fincan ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip biraz un serpin. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta bir bardak suyu ilave edin. Ele yapışmayacak şekilde çok yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Tavada sıvıyağı kızdırın. Kaşığı sıvıyağa batırın sonrada kaşıkla hamurdan parça alıp (veya hamurdan elinizle bir avuç alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkıp yağlı bir kaşıkla hamuru alabilirsiniz) yağda kızartın. Kevgirle alıp soğuk şuruba atın. Lokmaları servis tabağına alıp servis yapın.


Paşa Böreği (AYDIN)

Malzeme:

3 yumurta
bir miktar tuz
içi için:
250 gr.kıyma
2 adet soğan
3 diş sarmısak
yarım demet maydanoz
yarım bardak sıvı yağ
tuz
karabiber
nane

üstü için:

250 gram süzme yoğurt
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı sıvı yağ
az kırmızı toz biber

Yapılışı:

Yumurta ,un ve tuz karıştırılarak özlü bir hamur elde edilir.Yarım saat dinlendirilir. ceviz büyüklüğünde bezeler yapılarak çok ince olmayacak şekilde tava büyüklüğünde açılır.kızgın yağda arkalı önlü kızartılarak üst üste saklanır. Diğer tarafta 3 kaşık yağla ince kıyılmış soğan ve sarmısak pembeleştirilir. Kıyma iave edilerek devan edilir.kıyma suyunu çekince maydanoz. karabiber ve tuz ilave edilerek altı kapatılır. Hazırlanmış yufkalar bir tepsi içine konulan sıcak suya sokup çıkarılarak yufkalardan 5 tanesi daha büyük başka bir tepsiye üst üste aralarına kıymalı iç serpilerek yerleştirilir.Üzerüne yufkaların ıslandığı su ve göz kararı tuz dökülür.fırında yufkalar yumuşayıp genişleyene kadar pişirilir. üzerine sarmısaklı yoğurt ve yağda yakılmış krmızı biber dökülerek servis yapılır.


Tarhanalı Köfte (Kütahya)

Malzemeler:

1 çay kaşığı nane
2 çorba kaşığı kıyma
1 çay bardağı bulgur
2 çorba kaşığı tarhana
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1,5 su bardağı yoğurt
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Tarhanayı üzerini örtecek kadar ılık suda 1 saat kadar bekletin. Bulguru da yarım saat kadar ılık suda beklettikten sonra ikisini karıştırın. Şişene kadar bekleyip, karabiber, tuz ve kıymayı ilave edin. Malzemeleri yoğurup, hamur yapın. Hamur köfte yapılacak kıvamda olmalıdır. Bu hamurdan misket iriliğinde parçalar koparıp, köfteler yapın. Tencereye üç su bardağı su koyun. Köfteler kaynayan suda hafifçe çekilene kadar pişirin. Su kaynayınca köfteleri alın ve kalan su ile yoğurtu karıştırıp yoğurdu sulandırarak köftelerin üzerine dökün. Bu işlemin tepside yapılması tavsiye edilir. Tereyağını eritip, kırmızı biberi katın. Köftelerin üzerine döküp, servis yapın.


Denizli Mantısı (Denizli)

Malzemeler:

1 adet yumurta
1 su bardagi süt
1 su bardagindan biraz fazla un
1 su bardagi su

Içi için:

150 gram kiyma,
1 demet sogan,
1 demet maydanoz,
2 dilim bayat ekmek içi,
2 kasik sivi yag,
Tuz,
Karabiber

Yapılışı:

Unu derince bir kaba alin, içine yumurtayi kirip, sütü sürekli karistirarak ilave edin. Pürüzsüz bir hamur olana dek çirpin. Tuzunu ayarlayin. Teflon tavayi hafifçe yaglayip, yagi kizdirin ve hazirladigimiz hamurdan bir kepçe döküp arasira sallayarak pisirin. Ayri bir yerde soganlari ince dograyarak pembelestirin ve kiymayi ekleyip, rengi degisene dek kavurun.

Pembelesen sogan ve kiymaya maydanozu dograyip, ekleyin, tuzunu, biberini ayarlayip, atesten alin. Bayat ekmek içini ufalayin. Hazirladigimiz pismis yufkalarin arasina kiymali içten yayarak, yufkalari üst üste dizin. 1 su bardagi sicak suyu yufkalarin üzerine gezdirin ve 10 dakika sonra orta isili firinda suyunu çekene dek pisirin. Firindan alip, sarimsakli yogurdu üzerine gezdirin. Küçük bir tavada tereyagini eritip, kirmizi biberi ekleyin ve 1-2 kez çevirip, atesten alin. Mantinin üzerine gezdirin ve üçgen dilimler halinde kesip, servis yapin.


Milas Köftesi (Muğla)

Malzeme:

1/2 kg kıyma
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 diş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı salça
2 adet limon suyu
25 gr margarin
kızartma için sıvı yağ
bir miktar su

Hazırlanışı:

Kıyma rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve un iyice yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak, unlanmış zemin üzerinde ince uzun silindir şekli verilir. Hazırlanan bu şeritlerden fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlatılır. Başka unlu bir tepsiye konarak köftelerin birbirlerine yapışmamas} sağlanır. Tavaya konan sıvıyağ kızdırılıp köfteler içine atılır ve pişirilir. Pişen köfteler yağdan çıkarılıp bir kenarda bekletilirken, derin bir tencere ocağa konur,içine margarin, salça eklenip biraz kavrulduktan sonra önceden haşlanmış 1 bardak nohut eklenir, birkaç çevirdikten sonra köfteler eklenir. Ardından malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su konup,ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya dek pişirilir. Ayrı bir yerde limon suyu ve dövülmüş sarmısaklar karıştırılıp, yemek pişmek üzere iken eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Servis yaparken üzerine doğranmış maydanoz konabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers