Doğu Anadolu Yemekleri - 2


Mantarlı Tavuk (Erzincan)

Malzeme:

500 gram mantar
1 adet tavuk
1 adet havuç
1 adet soğan
2 adet patates
Tuz
Pulbiber
Maydanoz
Yarım bardak margarin

Yapılışı:

Tavukları parçalayın, yağda kızartın ve bir tepsiye alın. Havucu, patatesi, soğanı aynı yağda kavurun. Bir bardak su ilave edip bir kaynatın. Tavukların üstüne dökün ve 15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.


Un Helvası (Erzurum)

Malzeme:

250 gram margarin
Yarım bardak ayçiçek yağı
750 gram un
4 bardak su
750 gram şeker
1 bardak süt

Yapılışı:

Margarini eritin ve çiçek yağını da ilave edin. Unu kavurun ve unun rengi sararsın. İki bardak su, 1 bardak sütte şekeri eritin (soğuk olsun) kavrulan una döküp karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra indirin ve soğuk servis yapın.


Lor Dolması (Erzurum)

Malzeme:

2 bardak bulgur
500 gram çökelek (lor)
Yeteri kadar evelik veya pazı yaprağı
2 adet soğan,
Tuz
2 kaşık margarin
Az süt kaymağı

Yapılışı:

Soğanları ince ince kıyın ve yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Diğer tarafta bulguru pilav gibi pişirin. Kavrulan soğanlara kaymak, bulgur ve lor ilave edin. Sonra iyice karıştırın ve pazı yapraklarını dolma gibi sarıp tepsiye tek kat dizin. Fırına verip biraz üzerleri kızarmaya yakın çıkarın. Tereyağını kızdırıp üzerine dökün ve sarımsaklı yoğurtla yiyin.


Gül Tatlısı (Erzurum)

Malzeme:

4 adet yumurta
4 kaşık yoğurt
12 kaşık un
1 çay kaşığı karbonat
2 su bardağı ayçiçek yağı
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1 kaşık limon suyu

Yapılışı:

Şurubun malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakın.
İki su bardağı sıvı yağı bir tencereye koyun. Diğer malzemelerden kek kıvamında bir hamur yapın ve gül kalıbını bu hamura batırıp kızgın yağa döküp kızartın. Hamurları şerbete atın ve servis tabağına dizin. Arzunuza göre süsleyin.


Patlıcan Tava

Malzeme:

1 kg. patlıcan
1 kg. kuşbaşı et
1 çay bardağı nohut
5-6 sivri biber
1 soğan
3 domates
Sıvıyağı
Tuz

Yapılışı:

Nohutu akşamdan ıslatın. Patlıcanları alacalı soyup, yarım saat tuzlu suda bekletin ve kurulayıp kızgın yağda kızartın. Kızgın yağda doğranmış soğanları hafif pembeleştikten sonra, etleri ilave edip suyunu çektirin ve küp küp küçük doğranmış domatesleri de ekleyip pişirin. Üzerine patlıcanları, biberleri ve nohutu yayıp, 1 domates rendeleyin. Yeterince su koyup kızık ateşte pişirin. Afiyet olsun.


Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya)

Malzeme:

1 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı un
Kıvam alana kadar su
Tuz
Yeteri kadar taze kiraz yaprağı

Üzeri için:

1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 tatlı kaiığı erik ekşisi
Tuz
1 adet iri kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Bulgur, un, tuz ve su birbirine yapışan bir harç olana kadar yoğrulur. Haşlanmış kiraz yaprağının kenarına fitil şeklinde konur ve sarılır. Sarmalar tencereye sıralanır. Üzerini geçecek kadar su konur. 20 dakika kadar haşlanır. Suyundan süzülerek servis tabağına yerleştirilir. Yoğurt, yumurta, erik ekşisi az su ve az tuz bir tencereye konur, bir taşım pişirilir. Sarmaların üzerine dökülür. Diğer tarafta ince kıyımış soğan tereyağında kahverengi renk alana dek kavrulur. Yemeğin en üstüne gezdirilir.


Ayran Çorbası (Erzurum)

Malzeme:

1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
50 gram kıyma
2 kaşık un
2 baş soğan
1 kase yoğurt
2 kaşık yağ
karabiber
tuz

Yapılışı:

Aşurelik buğday ayıklanıp yıkandıktan sonra iyice pişirilir. 50 gram etin içerisine tuz ve karabiber koyularak leblebi büyüklüğünde köfteler yapılır. Pişen aşurelik buğday büyük bir tencereye alınarak üzerine çorba kararınca su doldurulur. Tuzu atılarak kaynatılır. Kaynayınca köfteler de içine atılır. Başka bir kapta iki kaşık un ve hafif ekşi yoğurt iyice karıştırılır ve yavaş yavaş tencereye ilave edilir. Unun birden pişmemesine dikkat etmelidir. İnce ince doğranarak yağda kavrulan soğan kırmızı biberle birlikte çorbanın içine dökülür. Bu arada içerisine aş otu denilen maydanoza benzeyen yeşillik de ince doğranarak eklenir. Karıştırılır. Ateşten indirilir.


Döğme Çorbası (Bingöl)

Malzeme:

2 su bardağı döğme
1 su bardağı nohut
500 gr kemikli kuzu eti
8 su bardağı su
1 soğan,
2 sivri biber
4 domates
2 çorba kaşığı margarin
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Kekik
Pulbiber

Yapılışı:

Nohutu ve döğmeyi akşamdan ıslatın. Nohutun suyunu süzüp haşlayın. Soğan ve biberleri temizleyip kıyın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Kemikli eti düdüklü tencerede 8 bardak su ilavesiyle 15 dakika kaynatın. Elde ettiğiniz et suyunu bir kaba alın. Margarini tenceredeki etlere ilave edip biraz kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip karıştırarak birkaç dakika daha kavurun. Domates ve biber salçası ile pul biberi kavrulmakta olan ete ilave edip karıştırın. Doğranmış domatesleri ekleyip 10 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve kekik ekleyin. Nohut ve döğmeyi süzüp etlere ilave edin. Et suyunu da ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve 40 dakika kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Şilki (Bingöl)

Malzemesi:

1 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay bardağı
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağı su

Yapılışı:

1 çay bardağı ılık suda mayayı eritin. 10 dakika bekletip yumurtayı ilave ederek karıştırın. Unu derin bir kaba alıp mayalı karışımı ekleyin. Lokma hamuru kıvamında sıvı bir hamur elde edecek kadar ılık su ilave ederek iyice karıştırın. Teflon tavayı veya sacı ısıtın. Hamurdan bir kepçe alıp tavaya boşaltarak yayın. Krep şeklinde iki taraflı pişirin. Krepleri dilediğiniz şekilde keserek bir tepsiye yerleştirin. Tereyağını bir tavada kızdırıp kreplerin üzerine gezdirin. Su ve pekmezi karıştırıp şerbeti hazırlayın. Kreplerin üzerine gezdirip servis yapın.


Mastuva (Bingöl)

Malzeme:

1 su bardağı pirinç
2 kase yoğurt
2 çorba kaşığı un
3 su bardağı su
Tuz

Üzeri için:

Tereyağı
Pul biber

Yapılışı:

Pirinç yıkanır bir tencereye aktarılır. Üzerine 1 su bardağı su eklenir. Suyu çekene kadar kısık ateşte haşlanır, ateşten alınır. Ilıyınca yoğurt, 2 su bardağı su, un ve tuz konur. Tekrar ateşe konur. Koyulaşana dek pişirilir. Servis yapılacağı zaman üzerine yakılmış pul biberli tereyağı gezdirilir.


İçli Köfte(Bingöl)

Malzemesi:

4 su bardağı köftelik ince bulgur
1 kilo yağsız kıyma (iki kez çekilmiş)
Yarım kilo yağlı kıyma
Aldığı kadar su
1 yumurta,
4 soğan
4 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
8 damla limon suyu
1 çorba kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı ufalanmış reyhan
karabiber

Yapılışı:

İç malzemesini hazırlamak için; soğanları ince kıyın. Margarin, yağlı kıyma ve soğanları tavaya alıp kavurun. Yarım çorba kaşığı domates salçası, yarım çorba kaşığı biber salçası, pulbiber, reyhan, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Ateşten alıp soğutmaya bırakın. Elinizle top şekline getirip buzlukta 1 saat bekletin. Yağsız kıymayı bir tepsiye alıp bulguru ilave edin. Yumurta ve bir miktar tuz ekleyin. Azar azar su serperek hamur kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun. Yoğurduğunuz köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde baş parmağınız içinde kalaraLfincelterek şekil verip içli köftenin dışını hazırlayın. Ortasındaki boşluğa donmuş olan iç malzemeden bir tatlı kaşığı koyarak köfteyi kapatın. Hepsini bu şekilde hazırlayıp un serpilmiş tepsiye dizin. Geniş bir tencereye yarısına kadar su doldurup kaynatın. Limon suyunu ekleyin. Köfteleri dörder-beşer tencereye alıp 10 dakika kadar haşlayın, kevgirle alın. Sıcak olarak servis yapın.


Gömme (Bingöl)

Malzemesi:

2 su bardağı un
Aldığı kadar su
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
4 diş sarımsak

Yapılışı:

Unu hamur yoğurma kabına alıp su ekleyerek yoğurun. Kalın ve yuvarlak bir ekmek şekli verin. Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp hamuru tepsiye yayın. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Pişen ekmeği fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Yoğurda koyu ayran kıvamını alacak kadar su ekleyip çırpın. Sarımsakları ezip ayrana ekleyin ve iyice karıştırın. Ekmeği ufak ufak doğrayıp genişçe bir tabağa alın. Üzerine sarımsaklı ayranı gezdirerek dökün. Tereyağını tavada eritip ayranlı ekmeklerin üzerine gezdirin. Hoşaf eşliğinde sıcak olarak servis yapın.


Taş Kadayıf (Malatya)

Malzeme:

12 adet yassı kadayıf
1 su bardağı bütün ceviz
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı su
Kızartma yağı

Şerbet için:

2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu

Yapılışı:

Şerbet kaynatılır, soğumaya bırakılır. Kadayıfa birkaç adet ceviz konur, poğaça gibi katlanır. Ağzı sıktırılarak yapıştırılır. Yumurta-su karışımına hafifçe bulanır. Kızgın yağda açık renkte pişirilir. Soğuk şerbete atılır. 20 dakika sonra servise sunulabilir. Üzerine ince çekilmiş ceviz, fıstık serpilebilir.


Tel Kadayıf Sarması (Erzurum)

Malzeme:

Yarım kg tel kadayıf
3 su bardağı dövülmüş ceviz
6 adet yumurta

Kızarmak için:

1 litre sıvı yağ

Şerbet için:

4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu

Yapılışı:

Önce şerbet kaynatılır, soğumaya bırakılır. Tel kadayıftan bir tutam alınır, el şeklinde yayılır. Yeteri kadar ceviz konur. Kenarlarından toplayarak sıkı bir rulo yapılır. Çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda altın renginde pişirilir. Soğuk şerbette 15-20 dakika bekletilir.


Malatya Usulü Kadayıf (Malatya)

Malzeme:

8 su bardağı su,
1 çorba kaşığı yaş maya,
yarım su bardağı tozşeker,
4 çorba kaşığı un,
4-5 su bardağı dövülmüş ceviz,
1 su bardağı su,
2 adet yumurta,
yarım su bardağı sıvı yağ.

Şerbeti için:

2,4 su bardağı tozşeker,
2 su bardağı su,
çeyrek limon

Yapılışı:

Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için su ve şekeri kaynatın. Limonu ilave edin. Soğumaya bırakın. Tencereye ılık su koyun. Maya ile şekeri suda karıştırıp eritin. Un ilave edip karıştırmaya devam edin. Karışımın bulunduğu kabın ağzını kapatıp, kabarana dek bekletin. Karışım kabardıktan sonra kısık ateşteki leflon tavaya ufak yuvarlak şekil alacak şekilde azar azar dökün. Pişen hamurları soğumaya bırakın. Daha sonra hamurun bir tarafına dövülmüş ceviz serpin. Diğer kenarını üzerine kapatın. Yumurtaları çırpıp hamurlara sürün. Sıvı yağı kızdırın. Cevizli hamurları yağda kızartın. Kızgın yağdan aldığınız hamurları ılık şerbete atın. Şerbeti iyice çekince servis yapın.


Mukaşerli Köfte (Elazıg)

Malzemeler:

Yarım kilogram mukaşer (siyah nohut, yerine beyazını da kullanabilirsiniz)
500 gram köftelik bulgur,
1 çorba kaşığı un,
1 tutam kuru reyhan,
1 baş soğan,
1 demet maydanoz,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı pul biber.

Sos için:

250 gram tereyağı,
1'er çorba kaşığı biber ve domates salçası,
2 baş kuru soğan.

Yapılışı:

Nohutu iyice haşlayın. Ocaktan indirdikten sonra üzerine yıkanmış, suyu süzülmüş bulguru ekleyin. Biraz dinlendirdikten sonra diğer malzemeleri de katarak iyice yoğurun ve fındık büyüklüğünde yaptığınız köfteleri tuzlu suda haşlayın. Diğer yanda soğanı küp küp doğrayıp yağda kavurun. İçine domates salçası ve biberi kattıktan sonra biraz pişirin. Ocağın altını kapatmadan önce üç yemek kaşığı su koyun. Tabağa aldığınız köftelerin üzerine bu sosu döktükten sonra maydanozla süsleyerek servis yapın.


Tavuklu kömbe

(8-10 kişilik) malzeme:

Hamur için:

4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 kesme şeker
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı ucu tuz

Yufkaları yağlamak için:

150 gr eritilmiş tereyağı veya 1 su bardağı sıvıyağ

İç malzeme:

5 soğan
1 bütün tavuk
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı pulbiber
1 demet maydanoz

Yapılışı:

Maya ve şekeri I su bardağı suya ekleyip şeker eriyinceye kadar karıştırın. Un ve tuzu yoğurma kabında harmanlayıp ortasını havuz gibi açın. Mayalı suyu ilave edip pürüzsüz bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamuru 6 eşit bezeye ayırın. Oklava ile incelterek 40-45 santim çapında ve yarım santim kalınlığında yufkalar açın. iç malzeme için; tavuğu iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp etini tel tel ayırın. Soğanları soyup kıyın ve tavuk etine ekleyin. Tuz, kekik ve pulbiberi ilave edin. Kıyılmış maydanozu ekleyip harmanlayın. Yaklaşık 35-40 santim çapındaki fırın tepsisini yağlayıp birinci yufkayı serin. Üzerine 2 çorba kaşığı yağ gezdirin. 2 yufkayı aralarına yağ sürerek tepsiye üst üste yerleştirin. İç malzemeyi yayıp kalan yufkaları aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirin. Kalan yağı gezdirip kareler şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirip servis yapın.


Cevizlim (Bingöl)

Malzeme:

bir su bardağı yoğurt
üç yumurta
iki su bardağı un
üç bardak şeker
üç su bardağı ceviz(Mercimek büyüklüğünde çekilecek)
bir çay bardağı sıvı yağ
kabartma tozu

şerbeti için:

üç su bardağı şeker
üç su bardağı su
yarım limon

Yapılışı:

Kek kıvamında hazırladığımız harcımızı önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Cevizlimiz soğuk iken dilimleyip,ılık şerbetimizi döküp arzuya göre süsleyerek servis yapalım.


Fırınlanmış Patlıcan Menemen (Bingöl)

Malzeme:

fırınlanmış patlıcan
sivri biber
domates
yumurta
pulbiber
tuz
yağ

Yapılışı:

Fırınlanmış patlıcanlar soyulup ufak ufak doğranarak eritilen yağda iyice kızartılır yayvan bir tencereye alınır,sırayla doğranmış biberler kızartılıp patlıcanların üzerine dökülür.Domatesler sos halinde pişirilir pulbiber ve tuz ilave edilerek kenardaki diğer malzemelerin üzerine alınır.Çırpılmış yumurtalar kızartılmış sebzelerimizin üzerine dökülerek orta hardaki ateşte pişirilir. Ayran ile servis yapılır.


Etli Patates Diblesi (Bingöl)

Malzeme:

Kuşbaşı et
Patates
acı sivri biber
yağ
salça
bulgur
domates
soğan
pul biber

Yapılışı:

Kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişirilir tuzu yağı konur birazda onlarla kavrulur,üzerine soğan rendelenir kabuğu soyulmuş domatesler dökülür ve domates suyunu çekene kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir salçası acı biberi konup küp halinde doğranan patatesler eklenip az biraz su ile pişmeye bırakılır. diğer yandan yıkanan bulgur bu pişen yemeğe eklenerek bulgurun pilavlık kıvama gelmesi sağlanır. yanında illakide olmazsa olmazımız turşu ile servis yapılır.


Pirpirimaşı (Elazığ)

Malzeme:

1 demet pirpirim (semizotu)
1 çay bardağı nohut
Yarım çay bardağı yeşil mercimek
Yarım çay bardağı börülce fasulyesi
1 soğan
Yarım çay bardağı dövme (aşurelik buğday)
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı salça
4 su bardağı su
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Nohut, mercimek, börülce ve dövmeyi akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün sularını değiştirip hafif haşlayın ve süzün. Soğanı temizleyip küp şeklinde doğrayın. Semizotunu yıkayıp küçük küçük doğrayın. Tencerede margarini eritip soğanı pembeleştirin. Salça, tuz ve karabiber ilave edip kavurun. Nohut, mercimek, börülce, dövme, semizotu ve suyu ekleyin. 30 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.


Selim Tava (Bingöl)

Malzeme:

Çepiç eti
domates
salça
yeşil dolmalık ve sivri biber
yağ
tuz
pul biber

Yapılışı:

Çepiç eti kibrit kutusu büyüklüğünde doğranır tepsiye dizilir. Üzerine biberler usun uzun doğranıp,onun üstüne domatesler küp halinde doğranır sırayla dökülür az salçalı su hazırlanıp pul biberleride katılarak tepsiye dökülür. Yağ ve tuz ilave edilerek fırına sürülür.


Keldoş (Bingöl)

Malzeme:

un
yağ
tuz
su
kısırlık bulgur
yoğurt
sarmısak
sos için tereyağ

Yapılışı:

Malzemeler normal olarak yoğrulup,yağlanmış tepsiye konur. Kuzine yada normal fırında pişirilir. Pişen ekmeğimiz derince bir kaba ufak ufak doğranır, üzerine çırpılıp iyice ayran haline getirilen yoğurt dökülür en üstte ise dağlanmış tereyağı dökülür.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers