PRATİK BİLGİLER

· Meyveleri tüketeceğiniz zaman doğrayın veya soyun; çünkü soyulmuş veya doğranmış olarak bekleyen meyvelerin içindeki vitamin kaybolur.

· Portakal ve limon kabuklarını yıkayıp kuruttuktan sonra fırına atarak 180 derecede iyice kurutun. Daha sonra robotta öğütüp bir kavanoza koyup, kek, kurabiye, pastalarda kullanın.

· Süt kaynatacağınız zaman kabı soğuk suyla çalkalayın, sütün taşmadığını fark edeceksiniz.

· Tatlının şerbetini iyice çekmesi için tatlının yada şerbetin sıcak olması gerekir. Eğer ikisi de sıcak olursa tatlı haşlanır. İkisi de soğuk olursa tatlı hamuru şerbeti çekmez.

· Meyveli kek yaparken meyvelerin dibe çökmemesi için unlayarak kek hamuruna karıştırın.

· Taze ve yumuşak meyvelerin kompostosunu yaparken şeker veya suyu önce kaynatıp, meyveleri sonra eklerseniz meyvelerin parçalanmasını önlersiniz.

· Bir demlikte sıcak su, tarçın, iki adet karanfil sapı ve elma kabuklarından çay yaparak hem soyulmuş elma kabuklarını değerlendirmiş hem de midenizi rahatlatmış olursunuz.

· Soğan doğrarken gözlerinizin yanmaması için ya musluğun önünde doğrayın, yada soğanın üstüne sirke serpin.

· Semiz otu, kıvırcık salata, ıspanak gibi sebzeleri son durulama suyuna 3-4 yemek kaşığı sirke ilave edip 15 dakika bekletirseniz kalan kum, böcek, toprak parçacıklarından kolayca kurtulabilirsiniz.

· Sarımsak kabuklarının çabucak ayıklanması için 5 dakika sıcak suda bekletin. Kolayca soyulur.

· Kekinizin iyi kabarması için tüm malzemeleri aynı yöne doğru ve çok iyi çırpınız.

· Bakliyat pişirirken bir çay kaşığı kimyon kullanmak yemeğinize tat katarken aynı zamanda gazınızı da alacaktır.

· Ele sinen balık kokusunu gidermek için önce elinizi soğuk suyla yıkayıp limon veya sirkeyle ovun.

· Domatesleri soymadan önce 1-2 dakika kaynar suda bekletirseniz kabuklar kolayca soyulur.

· Yağını fazla kaçırdığınız tavuk ve et yemeklerine 3-4 yaprak adaçayını parçalayarak ilave ederseniz, hem nefis lezzet kazanacak hem de hazma yarar sağlayacaktır.

· Bakliyatların suyuna piştikten sonra tuz atılmalıdır. Aksi taktirde kabukları sertleşir.

· Tavuk sote yaparken içine yarım çay bardağı sirke katarsanız etlerin pamuk gibi olduğunu göreceksiniz.

· Et pişirirken içerisine yarım domatesi doğrayarak katarsanız etlerin yumuşacık piştiğini göreceksiniz.

· Balık alırken; parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise, balık tazedir. Bayat balık ayrıca, kokusuyla kendini ele verir.

· Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın. Kullanmadan önce soymanıza gerek yok, sadece kağıt havluyla silmeniz yeterli olacaktır.

· Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı bir dakika kaynar suda tutun. Pulların kolayca döküldüğünü göreceksiniz.

· Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız, hem çırpacağınız kaseyi hem kremayı hem de çırpıcınızı birkaç dakika buzlukta bekletin.

· Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla ise içine birkaç tane dilimlenmiş patates atın. Yemek piştikten sonra patatesleri tencereden alın. Böylece yemeğinizin fazla tuzu patatesler tarafından alınmış olur.

· Tavuğun kalitesi gögüs etini dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır. Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur. Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.

· Patatesleri haşlarken suya 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız hem patateslerinizi dağılmaktan kurtarırsınız hem de haşlandıktan sonra bile sarı renklerini muhafaza ederler.

· Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için su dolu bir bardağın içine koyun. Eğer dibe çöküyorsa hala hava almamış ve tazedir.

· Meyve ve sebzelerin daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız, birkaç gün kahverengi bir kağıt torbada bekletin.

· Balık filetoların bembeyaz pişmesini istiyorsanız pişirmeden önce üzerine limon suyu serpin.

· Ellerinizdeki soğan, sarımsak gibi istenmeyen kokuları çıkarmak için elinizi yıkarken metal bir cisme (çatal, kaşık..) sürtürek yıkayın.

· Pirinç pişirirken tanlerin birbirine yapışmasını önlemek için suya birkaç damla limon suyu damlatın.

· Donmuş balığınızı pişirmek istediğinizde eritme işlemini sütün içinde yapın. Süt, hem don tadını alır hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar.

· Pasta, kek ve kurabiyelerinizin içine kattığınız fındık, ceviz, meyve parçacıkları...vb.'nin dibe çökmesini istemiyorsanız. Malzemelerinizi una buladıktan sonra hamuruna ekleyin. Hepsinin eşit dağıldığını görecekesiniz.

· Yemeğinize yapacağınız terbiyeyi, yemeğin kesilmesini önlemek için yemek biraz ılındıktan sonra yapın. Terbiyelediğiniz yemeği bir taşım kaynatırsanız yemeğiniz, kesilmeden ve tadı bozulmadan terbiyelenmiş olacaktır.

· Kuru Bakliyatlı bir yemek pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın. Haşlarken ise tencereye bir tutam karbonat katın. Böylece bakliyat daha kolay pişecektir.

· Yaptığınız pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtıın. (Benmari usulü) Böylece pilavınız ilk pişirdiğiniz zamanki tazeliğini koruyacak ve taneler birbirine yapışmayacaktır.

· Kızartma yaparken ciğerleri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız ciğerin daha yumuşak kızarmasını sağlarsınız.

· Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile beyazını birbirinden ayırın. Yumurta sarısı ile diğer malzemeleri karıştırırken yumurta akını çırparak kar haline getirin ve azar azar diğer krep hamuru ile karıştırın. Kreplerinizin artık daha yumuşak ve lezzetli olduğunu göreceksiniz.

1 yorum:

  • Adsız says:
    22 Aralık 2008 18:32

    hepsi dogrumuki bunların :)

Yorum Gönder

Followers