Ege Yemekleri - 1


Çine usulü tarhana (Aydın)

Malzeme:

2 kg yağlı süzme yoğurt
1.5 kg soğan
1.5 kg etli kırmızı biber (salçalık biber)
1.5 kg kırmızı tarla domatesi
3 kg göce (tarhana için hazırlanmış öğütülmüş buğday)
1 baş sarmısak
1 yemek kaşığı tuz
1 bağ taze nane
2 bardak su

Yapılışı:

Kuru soğan, kırmızı biber ve domates yıkanır, ayıklanır doğranır. İki bardak suyun üzerinde geniş bir tencerede kaynatılır. Sebzeler pişince ayıklanmış tekrar bağ yapılmış taze nane bağ halinde içine atılır, 10-15 dk daha kaynatılır. nane içinden alanır, karışım el blendırından geçirilir. İçine ayıklanımış, tuzla dövülmüş sarmısak, süzme yoğurt ve göce karıştırılıp yoğurulur. 48 saat kadar bekletilir. Tepsilere kaşık kaşık dökülür. Kuruyunca çevrilir. Temiz bir ortam varsa açık havada güneşe de konur. Kuruyan hamurlar elle küçültülür. Tekrar blendırdan geçirilerek ince bulgur büyüklüğüne getirilir. Tekrar tepsiye dökülür. 5-6 gün tepside iyice kurutulur, saklama kabına alınır. Bu tarhana pişirişirilirken tereyağında domates kavrulur biraz salça eklenir, bir kişi için tepeleme bir kaşık hesabı ile tarhana konur. Biraz daha kavrulur. Bir kişi için bir bardak soğuk su ile açılır. Biraz tuz eklenir. Afiyet olsun...


Teretorlu Börülce Salatası (Muğla)

Malzeme:

Yarım kg taze börülce
2 adet sakız kabağı
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
2 su bardağı su

Teretor için:

1 çay bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Börülceler yıkanır birkaç parçaya kesilir, kaynayan suya atılır. 10 dakika sonra doğranmış biber, kabak ve domates eklenir. Börülceler diri kalana kadar haşlanır. Süzdürerek alınır. Servis tabağına çekilir. Üzerine dövülmüş sarımsak ve diğer teretor malzemesi karışımı gezdirilir.


Kıtırmak Helvası (Muğla)

Malzeme:

Yarım kg süzme bal
Yarım kg susam

Yapılışı:

Susam bir tavaya konur ve yağsız olarak pembeleşene kadar kavrulur. Tencereye bal konur, köpürene kadar pişirilir. Üzerine kavrulmuş susam eklenir. Sürekli karıştırarak pişirirlir. Malzeme bütünleşip, zor çevrilmeye başlayınca olmuş demktir. Karışım küçük bir tepsiye dökülür, kaşıkla düzeltilir. Tam soğumadan baklava şeklinde kesilir.


Yuvarlama (Aydın)

Malzemeler:

350 gr. yağsız dana kıyma
1 yumurta
2 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber
Yarım su bardağı kızartmak için sıvı yağ
Yarım su bardağı nohut
1- 5 su bardağı yoğurt
Yarım kahve fincanı erimiş tereyağ
Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı:

1- Nohut akşamdan ayıklanıp yıkanır ve suda bırakılır. Ertesi gün 8 bardak et suyu veya su ile haşlanır.

2- Kıyma, un, tuz, karabiber ve yumurta iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp ıslak avuç içinde yuvarlanır.

3- Kızdırılmış sıvı yağa bırakılır ve hafif sallanarak kızartılır.

4- Kızarmış köfteler, haşlanmış nohut ve suyuna ilave edilerek 10- 15 dakika yavaş yavaş kaynatılır.

5- Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerlerine çarpılmış 12 kaşık yoğurt konur ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilir.

Not: Yoğurt sarımsaklı olarak da servis yapılabilir.


Evseleme

Malzeme:

İki-üç orta boy patlıcan
yarım kilo çarliston biber
4-5 adet iri güneşte kızarmış domates
3/4 su bardağı zeytinyağı
tuz
istenirse sarmısaklı yoğurt

Yapılışı:

Patlıcanlar alacalı soyulur, çok taze ise hiç soyulmayabilir. Uzunlamasına dörde bölünür, 8-10 cm uzunlukta doğranır. Bir saat kadar tuzlu, yarım saat kadar tatlı suda bekletilir. Çarliston biberler ikiye bölünür, çekirdekleri çıkartılır, yıkanır. Biberler bir parmaktan çok küçültülmez. Domates mümkünse soyulur, kuşbaşı doğranır. Teflon bir karnıyarık tenceresine zeytinyağı konur, istenirse kızdırılır, sıkılan patlıcanlar, çarliston biberler, domates sırası ile konur. İlk 15 dakika harlı, şiddetli ateşte pişirilir. Sebzeler suyunu bırakıp çeker. Sonra kademeli olarak ocağın şiddeti azaltılır. Mümkünse hiç su konulmaz. Sebzeler pişmezse yarım çay bardağı kadar sıcak su eklenebilir. Ocaktan indirilmeye yakın tuzu konur. İstenirse son kısmında biraz kavruk bırakılabilir. Dinlendirilir. Tüm zeytinyağlılar gibi 4-5 saat dinlenirse daha lezzetli olur. Soğuk veya ılık tüketilebilir. Yine tercihe bağlı olarak sade veya üzerine sarmısaklı yoğurt dökülerek yenir. Bu yemeğin iki püf noktası var; birincisi biber miktarı patlıcan miktarından fazla olacak, ikincisi kesinlikle salça, birbaşka baharat konmayacak. Acı tercih edenler çarlistonun içine acı sivri biber ekleyebilir veya tuzu ile birlikte az bir miktar toz biber katabilir. Patlıcanla biberin evrensel uyumunu bir de bu Ege klasiğinde deneyin. Afiyet olsun.


Yoğurt Çorbası (İzmir)

Malzeme:

Yarım bardak buğday
Yarım bardak pirinç
1 bardak yoğurt
1 adet yumurta
1 kaşık un
Limon suyu
Tuz
Maydanoz
Kırmızı biber
Az taze soğan

Yapılışı:

Buğdayı ve pirinci tencereye koyun ve iyice pişirin Yoğurdu, unu, yumurtayı çırpın ve ilave edin. Karıştıra karıştıra bir kere kaynatın. Limon suyunu da ekleyin. Taze soğanları ve maydanozu da yağda kızartın ve çorbaya dökün.


Kıymalı Mantı (İzmir)

Malzeme:

1 kilo un

İçi için:

500 gram kıyma
1 iri soğan
Az maydanoz
Tuz
Karabiber
2 adet yumurta
Aldığı kadar su

Yapılışı:

Kulak memesi sertliğinde hamuru yoğurun ve kareler halinde kesin. Kıymayı da rendelenmiş soğanla kavurun. Maydanozu da ilave edip kare şeklinde kesilen hamura kıymayı dağıtın ve hamurları üçgen biçiminde kapatın. Tuzlu suda haşlayın. Mantılar suyun üzerine çıkınca pişmiştir ve bir tepsiye süzerek alın. Üstüne sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.


Tereyağlı İncir Tatlısı

Malzeme:

30 adet iri kuru incir
1 bardak margarin
1 bardak şeker
Yarım bardak ceviz içi

Yapılışı:

İncirlerin saplarını koparıp tencereye koyun, iyice yıkayın ve süzdürün. Tekrar tencereye tereyağını da koyup incirleri 10 dakika kavurun. Şekerini ilave edip karıştırın. İncirleri fazla karıştırmayın ve biraz ballanmaya başladığı zaman indirin. Ilık servis yapın. Soğuk olmasın. Üstüne ceviz içi serpip yiyebilirsiniz.


Semizotlu Çipohorta (İZMİR)

Malzemesi:

250 gr. kıyma,
2 kabak,
2 patates,
1 kg. semizotu,
1 soğan,
4 domates,
1'er demet maydanoz ve dereotu,
zeytinyağı,
1 çay bardağı su,
1'er tatlı kaşığı karabiber ve tuz.

Yapılışı:

Semizotlarını ayıklayıp süzülmeye bırakın. Kıyılmış soğanı yağda pembeleştirin ve kıymayı ekleyip az kavurun. 2 domatesi ekleyip, suyunu fazlaca çektirmeden eritin ve küp küp doğranmış kabakları ve patatesleri, semizotunu, kıyılmış maydanozu, dereotunu, 2 rendelenmiş domatesi, suyu, karabiberi, tuzu ekleyip kısık ateşte pişirin.


Sirkeli Havuç (MANİSA)

Malzemesi:

200 gr. kıyma,
5 soğan,
3 havuç,
1/2 su bardağı pirinç,
2 çorba kaşığı salça,
katıyağ,
2,5 su bardağı su,
3 çorba kaşığı sirke,
karabiber,
tuz.

Yapılışı:

Kızgın yağda etin rengini döndürüp, küçük doğranmış havuçlarla salçayı ekleyin. 2-3 dakika kavurduktan sonra piyazlık doğranmış soğanları da katıp suyunu çektirin. Üzerine yıkanmış pirinci, suyu, yeterince karabiber ve tuzunu ekleyip, kısık ateşte pişirin. Pişince sirkeyi katın.


Efe Sarması (İZMİR)

Malzemesi:

İnce dilimlenip, iyi dövülmüş 6 parça biftek,
6 çorba kaşığı tulum peyniri,
yarım demet maydanoz,
yeteri kadar kızartma yağı,
1 adet yumurta,
1 fincan et suyu.

Yapılışı:

Tulum peyniri, yumurta ve kıyılmış maydanozu iyice karıştırın. Bu karışımı et dilimlerinden her birinin içine koyup yaprak dolması gibi sarın. Açılmaması için sarmaları birer kürdanla tutturun. Yağda sarmaların her tarafını kızartın. Etler kızarınca tavaya et suyunu dökün ve kapağını örterek iyice pişirin.


Sakala Çarpan Çorbası

Malzeme:

1/2 su bardağı yeşil mercimek
6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir)
2 adet küçük kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
3 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı:

Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir.


Muska Böregi (Uşak)

Malzemeler:

3 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
üzeri için; bir yumurta.

İçi için:

400 gram ıspanak
1 baş kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
pul biber
karabiber.

Yapılışı:

Una malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Cevizden biraz büyük bezeler yapın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Ardından hamuru açın. (Yufka büyüklüğünde) Yufkayı uzunlamasına üçe bölün. Ayrı bir yerde soğanı küçük küçük doğrayarak pembeleşinceye dek kavurun. Sonra yıkanmış küçük küçük doğranmış ıspanakları içine atın tencerenin kapağım kapatın. Kısık ateşte ıspanak söndükten sonra, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip 10 dakika kavurun. Şerit halindeki yufkaların başından dört parmak boşluk kalacak şekilde iç malzemeyi koyun. Ve muska şeklinde katlayın. Tepsiye yerleştirdiğiniz muska böreklerinin üzerine yumurta sürüp 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin.


Domat Bastı Pilavı

Malzeme:

2 su bardağı pirinç
1 soğan
3 orta boy domates
3 sivri biber
1 fincan sıvı yağ
Tuz
Kırmızı pul biber
6 bardak sıcak su

Yapılışı:

Yağı pilav tenceresinde kızdırıp, piyaz doğradığınız soğanı ve halka şeklinde doğradığınız sivri biberleri pembeleşinceye kadar kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin ve tencereye katıp hafifçe kavurun. 6 bardak sıcak suyu tencereye katıp içerisine ayıklayıp yıkadığınız pirinci ilâve edin. Yeterince tuz ve pul biber ilâve edip kısık ateşte pişirin. Pilavın üzerinde su varken tencereyi ocaktan alın.

Not: Bu pilavın özelliği hafif sulu olmasıdır. Arzu ederseniz yoğurt ile yiyebilirsiniz.


Çığırtma

Malzemeler:

4 adet orta boy patlıcan,
8 adet yeşil sivribiber,
3 adet orta boy domates,
6 diş sarımsak yarım demet maydanoz,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tozşeker,
yeterince tuz.

Hazırlanışı:

Patlıcanları aralıklı soyup, spiral şeklinde keselim. Tuzlu suda yarım saat bekleterek yıkayıp kurulayalım. Patlıcanları kızdırılmış sıvıyağda hafifçe renk alana kadar arkalı önlü kızartarak yayvan bir tencereye alalım. Aynı yağda biberleri de hafifçe kızartıp patlıcanların aralarına yerleştirelim. Domatesleri rendeleyip içine, doğranmış sarımsakları, tuzu ve şekeri ekleyip patlıcanların üzerinde gezdirelim. Yemeği ağır ateşte pişirerek ateşten alıp, soğutalım Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek, sosu ile birlikte servise sunalım.


Düğülü Yaprak Sarması (AFYON)

Malzemesi:

yarım kg. salamura yaprak,
yarım kg. kıyma,
2 soğan,
2 su bardağı ince bulgur,
1 çorba kaşığı salça,
yarım çay bardağı sıvıyağ,
yarım demet maydanoz,
karabiber,
tuz.

Yapılışı:

Yaprakları 5 dk. sıcak suda bekletin. Kıyma, bulgur, kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan, bir çay bardağı su, karabiber ve tuzu beraber yoğurarak bir iç hazırlayın. Tuzunu salan yapraklara, hazırladığınız içten koyup sarın. Dolmaları tencereye dizip, yağını salçasını ve üzerini aşmayacak kadar su koyun. Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatıp pişirin. Afiyet olsun.


Afyon Kaymagı (Afyon)

Malzemeler:

5 Su bardağı süt,
2 Su bardağışeker,
1 Su bardağı un+2 çorba kaşığı daha,
1 Çorba kaşığı katı margarin,
1 Poşet kremşanti,
1 Su bardağı süt,
3-4 Çorba kaşığı hindistancevizi

Yapılışı:

5 Bardak süt, şeker, un, vanilya, margarin bunların hepsini iyice çırpıp ocakta koyu bir kıvam olasıya kadar pişir. Yeteri kadar büyüklükte tepsiye dökün 1 parmak kalınlığında olsun. Üzerine 1 bardak sütle çırpılmış kremşantiyi sür. Daha üstüne hindistancevizini ekleyin. Buzdolabında iyice soğuduktan sonra karelere kesip servis yapın.


Çiğden İzmir Köftesi (İzmir)

Malzeme:

500 gr. kıyma
3 adet patates
3 kaşık sade yağ,
1 adet domates veya 1 kasık salça,
2 dilim ekmek içi,
maydanoz,
tuz
karabiber.

Yapılışı:

Köfteleri yoğurarak hazırlayınız. Patatesleri soyup, köfte büyüklüğünde 1/2 cm. inceliğinde dilimlere ayırınız. Patates ve köfteleri tepsiye diziniz. Üzerlerine domatesi de dilimler halinde çiğden koyunuz. 1-2 de sivri biber koyunuz. 1 bardak su ilave edip orta hararetli ateş üzerinde pişiriniz. Sıcak olarak servis yapınız.


Enginar Dolması (İzmir)

Malzeme:

4 kişilik Gerekli malzeme:
4 enginar
4 çay bardağı pirinç
1 soğan
1 tatlı kaşığı nane
4-5 dal dereotu
1 tatlı kaşığı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı çamfıstığı
1.5 çay bardağı zeytinyağı
Tuz,
karabiber
Yenibahar,
tarçın,
Süslemek için:
Maydanoz,
limon,
domates

Yapılışı:

Enginarları temizleyip bir kaşık yardımıyla içini oyun. Kararmamaları için limonla ovun. Pirinci ayıklayıp tuzlu suda bir süre bekletin. Sonra suyunu süzüp birkaç kez yıkayın. Soğan, nane ve dereotunu ince ince doğrayıp pirince ekleyin. Çamfıstığı, yeni bahar, tarçın ve kuş üzümünü ilave edip harmanlayın. Karışımı enginarların içine doldurun. Enginarları geniş tabanlı bir tencereye yerleştirip üzerini geçmeyecek kadar su ilave edin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Enginarlar yumuşayınca ateşten indirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra enginarları servis tabağına alın. Maydanoz, limon, domates dilimleri ve dereotu ile süsleyip servis yapın.


Yumuşak Pogoça (Aydın)

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı yağ(yarım su bardağı eritilmiş margarin,yarım su bardağı sıvı yağ)
1 yumurta(sarısı üstüne sürülecek, akı da hamuru için)
1 küçük poşet kuru maya
Aldığı kadar un
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

içi için;

çökelek yada peynir, maydanoz

Yapılışı:

Hamur yoğurma kabına önce mayayı boşaltın. Üzerine ılık sütü koyun. Yoğurdu, yağı, yumurta akını, tuzu, şekeri ilave edin ve parmak uçlarınızla biraz karıştırın. Aldığı kadar unla çok yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 30-40 dakikada hamur mayalanır. İki misli olan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparıp elinizde açın ve peynirli içten koyun. Avucunuzda şekil verin. Yağlı tepsiye dizin. Tekrar tepside mayalandırın. Sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve sıcak fırında 180 derecede kızarıncaya pişirin. Fırından alınca biraz dinlendrip servis yapın. Afiyet olsun.


Eşek Helvası Salatası (Manisa)

Malzemeler:

Yarım kg eşek helvası otu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Eşek helvası temizlenir, yıkanır, birkaç parçaya bölünür, az suda haşlanır. Daha sonra soğuk sudan geçirilir, süzgece çıkarılır. Suyu süzülen eşek helvası salata tabağına aktarılır. Üzerine zeytiyağı, limon suyu, tuz karışımı gezdirilir.

Not: Eşek helvası otu sadece Ege bölgesinde yetişen, yabani bir ottur.


Etli Enginar Yaprağı

Malzemeler:

1 kg sapıyla beraber enginar yaprağı
2 adet limon
250 gr dana kuşbaşı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet domates
1 su bardağı su
8-10 dal derotu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapımı:

Enginar yaprakları sapı kalacak şekilde temizlenir. Limon suyu üzerine dökülerek yoğrulur. Daha sonra az suda haşlanır. İnce kıyılmış kuru soğan yağla kavrulur. Üzerine et katılır. Et suyunu bırakıp çekince haşlanmış enginar yaprağı, 1 limonun suyu, rende domates, tuz ve su eklenir. 15 dakika kadar piştikten sonra kıyılmış dereotu eklenir, ateşten alınır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers