Babiko



Malzemesi:

Kepekli Buğday Unu (Normal Un da kullanılabilir)
Aldığı Kadar Su
Tereyağı Yarım Paket (125 gr)
½ Yoğurt koyu kıvamlı ayran yapacak kadar
Tuz
½ Su Bardağı İrmik (isteğe bağlı)
4 Baş Sarımsak (Yabani sarımsak tavsiye edilir)
1 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Salça

Tarifi:

Un tuz, irmik ve su ile yoğrularak ekmeklik hamur haline getirilir. Hamur 1,5 parmak kalınlığında yassılaştırılarak yaklaşık 30 cm çapında yuvarlak kömbe şekli verilir. Güzelce kızarması için üstüne yumurta salça ile karıştırılarak sürülür. 20 dakika kadar 250°C de ısıtılmış fırında hamur iyice sertleşene kadar pişirilir. Yoğurttan ayran yapılıp içine iyice ezilmiş sarımsaklar konur. Ayranı yaparken çok hafif ateş üzerinde ılık su ilave edilerek yapılmalıdır. Pişen hamur fırından çıkarıldıktan sonra yuvarlak bir kaba konulara el ile ufak parçalar halinde bölünür, hamurun hepsini bölebileceğiniz gibi, kenarlardan 2 parmak kalınlığında ve tabanı kalacak şekilde içini oyarak da bölebilirsiniz ki benim tavsiyem bu ikinci olanıdır. Çünkü yemekten artan tabanı ertesi gün kahvaltıda ısıtıp yiyebilirsiniz (tabii bol sarımsaktan dolayı dışarı çıkmamak şartı ile). Ufalanan parçalar bir tepe şeklinde yığılarak önce sarımsaklı ayran ve üzerine iyice kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir. Babiko yemenin en büyük zevki tek bir tepsiden çalakaşık yemektir.

Afiyet Olsun!

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers