Mantarın yararları ve pişirme yöntemleri

•    Mantar çok az kalori içerir ve %80-90’lık kısmı sudan oluşur. Ayrıca sodyum, karbonhidrat ve yağ açısından fakirdir; fakat bol miktarda lif içerir. Bu nedenle mantar kilo vermek isteyenlerin tercih etmesi gereken bir sebzedir.
•    Mantarda bol miktarda potasyum bulunur. Hatta bazı uzmanlar bu miktarın muzdan da fazla olduğunu belirtmektedir. Potasyum tansiyonun düşürülmesi ve kalp krizi ihtimalinin azaltılması için çok önemlidir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mantar tüketmesinde fayda vardır.
•    Mantar bakır açısından da zengindir. Bir porsiyon mantarda günlük bakır ihtiyacının %20-40 kadarı karşılanmaktadır.
•    Uzmanlar beyaz şapkalı mantarların göğüs ve prostat kanseri riskini de azalttığını belirtmektedir.
•    Mantar lif, protein ve B vitamini açısından yararlı olduğu için metabolizmayı da düzenler.

Mantar pişirme yöntemleri…
  • Kurumuş mantarları eski haline getirmek için ılık su içerisinde 30 dakika kadar bekletebilirsiniz.
  • Marine edilmiş mantar istiyorsanız marine edeceğiniz karışımın içerisinde buzdolabında 2 gün süreyle saklayabilirsiniz.
  • Mantarların kenarlarını kestiğinizde kararacaktır. Bu nedenle hemen servis etmeden önce bu kenarları temizleyebilir ya da önceden kestiğiniz kanarlara limon suyu sürebilirsiniz.
  • Açık renkli mantarları pişirirken alüminyum tava kullanmayın. Alüminyum mantarın rengini bozacaktır.
  • Mantarın çoğunluğu su olduğu için pişirirken fazla su eklemenize gerek yoktur.
  • Mantarın sağlarını atmak yerine buzlukta saklarsanız çorbalarınıza lezzet katacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers