MEZELER S - Z







Salata Çiroz

Malzeme :

4 yemek kaşığı ayıklanmış, paketlenmiş hazır çiroz, 2 kahve fincanı sirke, 1 demet dereotu, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı :

Çiroz parçalarını yayvan bir kaba yerleştirin, üzerlerine ısıtılmış sirkeyi dökerek bir saat kadar bekletin. Sirkeyi süzün, üzerine zeytinyağı ve limonu gezdirin, dereotu yaprakları ile örtün ve sofraya getirin. Çirozu kurutulmuş bütün uskumrudan kendiniz hazırlamak isterseniz önce balıkların üzerine elinizle su serperek biraz nemlendirin, sonra ocağın alevinde tütsüleyin (kokuya dikkat!), sonra da bir peçeteye sarıp bir çekiç veya taşla döverek yumuşatın, didikleyip üzerine sirke dökün.





Salata Balık


Malzeme :

5-6 yemek kaşığı dolusu haşlanmış balık, yarım demet dereotu, 4-5 adet taze soğan, 2 sivri biber, 1 yemek kaşığı salatalık turşusu (veya kapari), 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limonun suyu.

Yapılışı :

Balıkları bir güzel haşlayın, derilerini soyun, kılçıklarını ayıklayın, 2-3 santim uzunluğunda dilimlere ayırın. Dereotunu yıkayın, kurulayın, kalın dallarını atın, kıyın. Taze soğanın püskülünü, dış kabuklarını ayıklayın, ince halkalar halinde doğrayın. Sivri biberi yıkayın, kurulayın, sapını kesin, çekirdeklerini atın, halka şeklinde doğrayın. Salatalık turşusunu ince ince kıyın. (Kapari kullanıyorsanız bütün bırakın.) Hazırlamış olduğunuz malzemeleri çukurca bir kaba boşaltın, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırın ve sofraya getirin.





Salata Beyin


Malzeme :

1 adet koyun beyni, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limonun suyu, 1/4 demet maydanoz.

Yapılışı :

Beynin üzerindeki zarı, akar soğuk suyun altında kıvrımlarını zedelemeden ayıklayıp çıkarın. Çukur bir kaba 2-3 bardak su ile sirke ve tuzu koyarak kaynatın. Su kaynayınca temizlenmiş beyni yavaşça içine atın, ocağı kısarak 10 dakika haşlayın. Haşlama suyunu süzün, kaba soğuk su koyun ve beyni soğumaya bırakın. Soğuyan haşlanmış beyni sudan çıkarın, suyunun süzülmesi için birkaç dakika bekleyin, doğrama tahtası üzerine koyarak keskin bir bıçakla zedelemeden ince dilimler halinde doğrayın, yayvan bir tabağa dizin. Üzerine zeytinyağı ve limonu gezdirin, ince kıyılmış maydanoz serpin ve sofraya getirin. Koyun beyni yerine dana beyni de kullanabilirsiniz, miktarı daha çok ancak lezzeti daha az olacaktır. Haşlanmış beyni servis yapmadan kısa bir süre önce suyundan çıkartıp doğrar, zeytinyağı ve limonunu son anda koyarsanız pörsümez ve daha lezzetli bir salata elde edersiniz.





Salata Tavuk


Malzeme :

adet haşlanmış tavuk göğüs eti, 4 taze soğan, 2 diş sarmısak, 1 orta boy domates, 1 çarliston biber, 2 adet küçük salatalık turşusu, 1 demet dereotu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, 5-6 adet zeytin, tuz.

Yapılışı :

Haşlanmış tavuk göğsünü küp şeklinde doğrayın. Taze soğanların dış yaprağını soyun, beyaz kısımlarını ince halkalar halinde doğrayın. Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartın, küp şeklinde doğrayın. Sarmısak dişlerini ince ince kıyın. Biberin sapını kesin, tohumlarını boşaltın, halka şeklinde doğrayın. Salatalık turşularını yuvarlak doğrayın. Dereotunu yıkayın, yapraklarını kıyın. Salata tabağında tavuk parçaları ile soğan, sarmısak, domates, biber, turşu, dereotu, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırın, yeşil veya siyah zeytinler ile süsleyip sofraya getirin. Salataya isterseniz 1 kaşık haşlanmış mısır da koyabilirsiniz.





Salata Yoğurtlu Havuç


Malzeme :

3 adet orta boy havuç, yarım su bardağı yoğurt, 3 diş sarmısak, 1/4 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber.

Yapılışı :

Havuçları kazıyın, rendeleyin, sarmısakları ayıklayın, biraz tuz ile havanda ezin. Maydanozu yıkayın, saplarını atın, yapraklarını çok ince kıyın. Ezilmiş sarmısakları ve maydanozu yoğurda katın, iyice karıştırın, havuçların üzerine dökün. Salatanın üzerine zeytinyağını gezdirin, krmızı pul biber ekip sofraya getirin. Uzunluğunda ince çubuklar halinde doğranmış yoğurt karışımını (dip) başka küçük bir kaba koyarak rakı yanında ikram edin.





Salata Cevizli Yeşil


Malzeme :

Yarım kıvırcık salata, yarım top salata, yarım demet roka, 4 diş sarmısak, 5 yemek kaşığı irice parçalanmış ceviz içi, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu, tuz.

Yapılışı :

Salata yapraklarını ayırın, yarım saat sirkeli suda bekletin, teker teker yıkayın, sularını süzdürün, iyice kurutun, elinizle parçalayın, genişçe bir salata kasesine yerleştirin. Ceviz içlerini, dövmeden, ellerinizle olabildiğince küçük parçalara ayırın. Sarmısağı ayıklayın, tuz ve kuru nane ile birlikte dövün, bir kaseye alın, limon suyu ve zeytinyağını ekleyin, karıştırın, salata yapraklarının üzerine dökün, en üste cevizleri serpip sofraya getirtin






Salata Semizotu


Malzeme :

Yarım demet semizotu, 1 su bardağı yoğurt, 1 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı ceviziçi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı pul biber, tuz.

Yapılışı :

Semizotunu yıkayın, kalın saplarını atın, ince saplı yaprakları kesmeden elinizle ayırın, kurutun, çukur bir kaba koyun. Sarmısağı ayıklayın, biraz tuz ile ezin, yoğurda katın, karıştırın. Yoğurdun yarısını semizotuna katın, karıştırın, hepsini bir salata tabağına alın. Kalan yoğurdu üzerine yayın, ceviziçleri ile süsleyin, zeytinyağını gezdirtin, pul biberi ekip sofraya getirin. Semizotunu yoğurt ve ceviz yerine salatalık ve domates ile karıştırıp zeytinyağı ve limon ile de hazırlayabilirsiniz. Yalnız semizotunun kendisi ekşi olduğundan limon miktarını daha az koymak gerekir. Ayıklayacağınız semizotu saplarını pirinç, domates ve sarmısak ile pişirip ayrı bir yemek elde edebilirsiniz.





Salata Pirinç


Malzeme :

3/4 su bardağı pirinç, 2 orta boy domates, 2 taze soğan, 1 sivri biber, 1/4 demet taze nane ve dereotu, 1 kutu ton balığı konservesi (200 gram), 2 yemek kaşığı mantar turşusu, 8-10 tane zeytin, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, tuz.

Yapılışı :

Pirinci tuzlu kaynar suya atıp yumuşayana kadar haşlayın, süzün, içinde soğuk su olan bir kaba koyun. Domateslerin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartın, küçük parçalar halinde doğrayın. Taze soğanın dış kabuklarını, sivri biberin sap ve tohumlarını ayıklayın, halka şeklinde doğrayın. Nane ve dereotunun kalın dallarını ayıklayın, ince ince kıyın. Ton balığının yağını dökün, bir çatalla ezin. Mantar turşularını büyüklüklerine göre iki veya dörde bölün. Pirinci süzün bir kaba alın. Üzerine hazırlamış olduğunuz domates, taze soğan, biber, dereotu, ton balığı, zeytin ve mantar turşusunu koyun. Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu salatayı ton balığı yerine haşlanmış tavuk ve küp şeklinde kesilmiş kaşar veya benzeri peynir ile de yapabilirsiniz. Bu durumda dereotu yerine maydanoz koyarsanız daha lezzetli olur. Mantar turşusu yerine ince doğranmış taze kültür mantarı kullanabilirsiniz.





Salata Patatesli Yaz


Malzeme :

4 orta boy taze patates, 2 orta boy domates, 2 sivri biber, 4-5 taze soğan, 1/4 demet maydanoz ve taze nane, 6-7 yeşil zeytin. Sosu için: 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı sirke, yarım limonun suyu, yarım çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı hardal, 1 diş ezilmiş sarmısak, yarım çay kaşığı pul biber, tuz.

Yapılışı :

Patatesleri yıkayın, tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, süzüp üzerlerine soğuk su koyun. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini ayıklayın, küp şeklinde doğrayın. Sivribiberlerin saplarını kesin, çekirdeklerini boşaltın, halka şeklinde doğrayın. Taze soğanın kabuğunu soyun, püskülünü kesin, yuvarlak doğrayın. Maydanoz ve naneyi ayıklayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın. Patatesleri sudan çıkartıp soyun, ince yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Domates, sivri biber, taze soğan, maydanoz, nane ve yeşil zeytini katın, karıştırın. Bir kaseye zeytinyağı, sirke, limon suyu, toz şeker, hardal, sarmısak, pul biber ve tuzu koyun, çatalla iyice çırpın, salataya döküp karıştırın. Bu salataya isterseniz konserve veya salamura balık, haşlanmış et veya tavuk, küp seklinde kesilmiş peynir gibi yiyecekleri ile koyabilir, ayrıca turşu, turp ve marul da ilave edebilirsiniz.





Salata Nohut


Malzeme :

1 su bardağı nohut, 1 çay kaşığı tuz, 1 diş sarmısak, 2 orta boy soğan, 2 orta boy domates, 2 sivri biber, yarım demet maydanoz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı sirke, karabiber.

Yapılışı :

Nohutu 8-10 saat süre ile tuzlu soğuk suda bırakın. Bir soğanın dış kabuklarını soyun, bütün olarak önceden ıslatılmış ve süzülmüş nohut ile birlikte bir tencereye yerleştirin. Nohutların üzerini üç parmak geçecek kadar soğuk su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün, soğanı atın. Soğumaya başlamadan üzerine zeytinyağını döküp karıştırın. Sarmısağı ayıklayın, çentin. Diğer soğanı ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın ve küp şeklinde doğrayın. Biberlerin saplarını çıkartın, tohumların boşaltın, halka şeklinde doğrayın. Maydanozu yıkayın, ince ince kıyın. Salata kabında yağlanmış nohut, sarmısak, soğan, domates, biber, tuz ve maydanozu karıştırın. Üzerlerine limon suyu ve sirkeyi döküp harmanlayın, biraz dinlendirip sofraya getirin. Salataya kuru soğan yerine taze soğan, sadece limon suyu veya sadece sirke koyabilirsiniz.





Salata Patlıcan Bahçe


Malzeme :

3 orta boy patlıcan, 6 taze soğan, 3 diş sarmısak, 3 orta boy domates, 2 sivri biber, 1 çarliston biber, yarım demet maydanoz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı sirke, 8-10 tane yeşil zeytin, tuz.

Yapılışı :

Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ince uçlu bir bıçağı saplayarak herbirinin üzerinde üç dört ince yarık açın, ocak üstünde çevirerek közleyin. Pişen patlıcanların kömürleşmiş kabuklarını musluk altında soyun, saplarını kesin ve içinde limon suyu bulunan kaba yatırın. Taze soğanın dış yapraklarını soyup beyaz kısımlarını ince halkalar halinde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyun, çekirdekierini çıkartın, küp şeklinde doğrayın. Sarmısak dişlerini ince ince kıyın. Biberlerin saplarını kesin, tohumlarını boşaltın, halka şeklinde ince doğrayın. Maydanozu yıkayın, kalın dallarını ayıklayın, yapraklarını kıyın. Salata tabağında limonda beklemiş, közlenmiş ve doğranmış patlıcanlar ile sebzeleri, zeytinyağını, sirkeyi, tuzu karıştırın, yeşil zeytinler ile süsleyip sofraya getirin.





Salata Mantar


Malzeme :

500 gram kültür mantarı, yarım limon, 1 küçük havuç, 2-3 taze soğan, 1 kırmızı dolmalık biber, 2 adet küçük salatalık turşusu, l/4demet dereotu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, tuz.

Yapılışı :

Mantarların üzerindeki çamur ve toprakları elinizle ovarak temizleyin, iyice yıkayın, saplarının rengi solmuş uçlarını kesip atın, büyük mantarları dörde, küçük mantarları ikiye bölün, tuzlu ve yarım limon sıkacağınız kaynar suda 15 dakika haşlayın, süzün. Havucu yıkayın, kazıyın, iki veya üçe bölün, az tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, kendi suyunda soğumaya brakın. Taze soğanın püskülünü kesin, dış kabuğunu soyun, 1-2 santim uzunluğunda verev doğrayın. Kırmızı dolmalık biberin sapını kesin, çekirdeklerini atın, uzunlamasına ikiye bölün, yarim santim eninde şeritler halinde kesin. Salatalık turşuları yuvarlak doğrayın, dereotunu yıkayın, kalın dallarını atın, yapraklarını doğrayın. Hazırlamış olduğunuz bütün malzemeleri salata kabında karıştırın, zeytinyağı ve limonu ekleyin, tekrar karıştırıp sofraya getirin.





Salata Makarna


Malzeme :

1 su bardağı burgu makarna, 2 domates, 2 taze soğan, 1 sivri biber, 1 tatlı kaşığı kapari, 1/3 demet dereotu, 1 kutu ton balığı konservesi (200 gram), 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kaşık limon suyu, tuz.

Yapılışı :

Makarnaları tuzlu kaynar suya atıp 10 dakika haşlayın, süzün, içinde soğuk su olan bir kaba alın. Domateslerin kabuğunu soyun, küçük parçalar halinde doğrayın. Taze soğanı, sivri biberi ayıklayın, halka şeklinde doğrayın. Dereotunu ince ince kıyın. Ton balığının yağını süzün, bir çatalla ezin. Makarnayı süzüp bir kaba alın. Üzerine hazırlamış olduğunuz domates, taze soğan, biber, kapari, dereotu ve ton balığını koyun. Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu saiatayı ton balığı yerine kibrit sopa şeklinde doğranmış salam, haşlanmış tavuk ve küp şeklinde kesilmiş kaşar veya benzeri peynir ile de yapabilirsiniz. Bu durumda kapari yerine ince doğranmış biber turşusu, dereotu yerine de maydanoz koyarsanız daha lezzetli olur.





Salata Lahana


Malzeme :

2-3 adet büyükçe lahana yaprağı, 1 ekşi elma, 2 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm, 2 yemek kaşığı yer fıstığı, 1 tatlı kaşığı susam, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu.

Yapılışı :

Lahana yapraklarını ince ince kesin, çukur bir kaba alın, üzerlerine 1 çay kaşığı tuzu ekin, elinizle birkaç dakika ovun, sudan geçirip sıkın, salata kasesine koyun. Ekşi elmanın kabuğunu soyun, ince dilimler halinde doğrayın. Kuru üzümleri sıcak su dolu bir kaseye koyarak 10-15 dakika bekletin, yıkayın. Fıstıkları ikiye ayırın. Elma, üzüm, fıstık, zeytinyağı ve limonu lahananın üzerine ekleyin, iyice karıştırıp servis yapın. Fıstık yerine ceviz koyabilirsiniz. Farklı bir tad elde etmek isterseniz tatlı portakal veya küçük mandalina dilimleri de kullanabilirsiniz.





Salata Portakallı Kırmızı Lahana


Malzeme :

Yarım kırmızı lahana, 2 portakal, 1 ekşi elma, 1 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm, yarım bardak yoğurt, 1/4 demet dereotu, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı :

Yarım kırmızı lahanayı uzunlamasına ikiye bölün, herbir parçayı (çeyreği) doğrama tahtasına koyarak ince ince cips şeklinde kesin. Portakalın birini sıkın, suyunu bardağı koyun. Ekşi elmayı soyun, çekirdek yuvalarını temizleyin, ince dilimler halinde doğrayın. Doğranmoş lahanayı çukur bir kaba alın, üzerine 1 çay bardağı portakal suyunu, karabiberi ve tuzu elinizle birkaç dakika ovun, sıkın, salata kasesine koyun. Diğer portakalın kabuğunu soyun, dışındaki zarı temizleyin, çekirdeklerini çıkartın, ince dilimler halinde doğrayın, elma ve üzüm ile birlikte lahanaya katın. Yoğurda dereotu, biraz tuz ve karabiber katıp kalan portakal suyu ile inceltin ve salatanın üzerine dökün. Dereotu yerine taze soğanın yeşil kısımları ve maydanoz da kullanabilirsiniz.





Salata Kereviz


Malzeme :

2 orta boy kereviz, yarım limonun suyu, 2 yemek kaşığı mayonez, 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı ceviziçi.

Yapılışı :

Kerevizlerin sert olan dış kabuklarını soyun, çukurca bir kaba su ve yarım limonun suyunu koyun. Kerevizleri el rendesinin bıçaklı geniş yanı veya mutfak robotu ile çok ince yuvarlaklar (cips) şeklinde kesin ve hemen limonlu suya atın. Doğrama sona erince, her seferinde 3-4 kereviz cipsini alıp üstüste doğrama tahtasına koyun, bıçakla kibrit çöpü kalınlığında çubuklar halinde doğrayıp tekrar limonlu suya atın. Diğer yandan mayonez, yoğurt, ezilmiş sarmısak ve tuzu karıştırın. Limonlu sudan çıkartacağınız kereviz çubuklarını zedelemeden sıkarak suyunu süzün, mayonez yoğurt karışımına ekleyin, karıştırın. Servis tabağına alın, üzerine küçük ceviziçlerini yerleştirin. Salatanın üzerine mevsiminde beyaz kısımları temizlenmiş ekşi olmayan küçük mandalina dilimleri koyarsanız hem ekşi hem tatlı bir lezzet alır, hem de çok hoş kokular duyarak kereviz yediğinizi farketmezsiniz.





Salata Yoğurtlu Karnıbahar


Malzeme :

1 adet orta boy karnıbahar, 1 su bardağı yoğurt, 3 diş sarmısak, 1/4 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber.

Yapılışı :

Karnıbaharı bir güzel haşlayın, kendi suyu içinde soğumaya bırakın, sarmısakları ayıklayın, biraz tuz ile havanda ezin. Maydanozu yıkayın, saplarını atın, yapraklarını çok ince kıyın. Ezilmiş sarmısakları ve maydanozu yoğurda katın, iyice karıştırın, karnıbaharın üzerine dökün. Salatanın üzerine zeytinyağını gezdirin, kırmızı pul biber serpip sofraya getirin. Eğer sofraya oturulmuyor ise, arzu ederseniz, karnıbaharları çiğ olarak birer lokma büyüklüğünde parçalara ayırın, yoğurt karışımını (dip) başka küçük bir kaba kayarak rakı yanında ikram edin. Haşlanmış karnıbaharların üzerine yoğurt yerine zeytinyağı ve limon ekerek de servis yapabilirsiniz.





Salata Tahinli Karnıbahar


Malzeme :

1 adet orta boy karnıbahar, yarım su bardağı tahin, 2 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı pul biber.

Yapılışı :

Karnıbaharın yeşil yapraklarını ayıklayın, dip kısrmını hafifçe oyarak çıkartın, zedeiemeden 3-4 parmak büyüklüğünde parçalara ayırın, içinde tuz ve sirke bulunan kaynamakta olan suya atarak, yumuşayıncaya kadar haşlayın, suyunu süzün ve çatalla ezin. Sarmısakları ayıklayın, biraz tuz ile havanda ezin. Ezilmiş sarmısaklara, tahin, limon suyu, tuz ve zeytinyağını katın, iyice karıştırın, karnıbaharın üzerine dökün. Salatanın üzerine, kırmızı pul biber ekip sofraya getirin. Tahinli karışım koyu olduğu takdirde biraz su ekleyerek inceltebilirsiniz. Tarifte sadece sarmısağı havanda döverken koyulan tuz ile yetinilmiştir. Sarmısağı başka bir aletle ezerseniz ayrıca tuz koymanız gerekir.





Salata Börülce


Malzeme :

2 su bardağı kuru börülce, 1 adet kuru soğan, 2 iri domates, 4 taze soğan, 2 sivri biber, 1/3 demet maydanoz, 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu, tuz.

Yapılışı :

Börülceleri bir gece önceden soğuk su ile (veya pişirmeden iki saat kadar önce sıcak su ile) ıslatın, süzüp bir tencereye alın. İki-üç parmak geçecek kadar soğuk su koyun, kabukları soyulmuş bir soğan ile bir yemek kaşığı tuzu ilave edin, 15-20 dakika kadar kaynatın. Sıcakken delikli kepçe ile salata kabına alın, üzerine zeytinyağını dökün ve iyice karıştırın. Diğer yandan domatesin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Taze soğanın dış kabuklarını soyun ve beyaz kısımlarını ince ince doğrayın. Biberlerin saplarını ve tohumlarını ayıklayın, ince halkalar halinde kesin. Maydanozu ince kıyın. Masaya getirmeden önce hazırlanmış sebzeleri salata kabındaki yağlı börülceye katın, limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. Domates ve biber yerine kış mevsiminde salatalık turşusu, kırmızı turp, zeytin de kullanabilirsiniz. Renk ve ekşilik vermesi için sumak, acılık vermesi için toz veya pul biber de ilave edebilirsiniz.





Salatalık Dolması


Malzeme :

4 orta boy salatalık, 100 gram beyaz peynir, yarım demet dereotu, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber.

Yapılışı :

Salatalıkların uçlarını kesin, kabak oyacağı ile içlerini boşaltın. Pörsümemeleri için soğuk suda bekletin. Beyaz peyniri bir çatal ile ezin. Dereotunu ince ince doğrayın. Peynire katın. Kişniş, kimyon ve pul biberi ilave edin. Tekrar karıştırın. Salatalıkları sudan çıkarıp içlerini doldurun. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Ikram etmek için salatalıkları 1 santim kalınlığında dilimleyin. Dolduracağınız peynir karışımına sarmısak da ilave edebilirsiniz. Kullanacağınız peynir sert ve yağsız ise 1-2 çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Peynir karışımı yerine patlıcan ezme salatası ile deneyebilirsiniz.





Salata Elmalı Kırmızı Lahana


Malzeme :

Yarım kırmızı lahana, 1 ekşi elma, 3 yemek kaşığı ceviz,1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi, 2 çay kaşığı tuz.

Yapılışı :

Yarım kırmızı lahanayı doğrama tahtası üzerine koyun. Büyük bir bıçakla ince ince doğrayın. Çukur bir kaba koyun ve üzerine 2-3 çay kaşığı tuz serpin. Parmaklarınızla iyice ovun, tuzunun ve acısının gitmesi için suda yıkayın. Sıkarak süzün ve bir salata kabına alın. Ekşi elmanın kabuğunu doğrayın. Cevizi bir santimden ufak parçalara elinizle bölün. Elma, ceviz, zeytinyağı ve sirkeyi kırmızı lahanaların üzerine ekleyin. Iyice karıştırıp servis yapın. Bu salatayı yemekten uzun bir süre önce yaparsanız diriliği kaybolur. Elmaları kararır.





Salata Kırmızı Lahana


Malzeme :

Yarım kırmızı lahana, 1 ekşi elma, 3 yemek kaşığı ceviziçi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı limon suyu, tuz.

Yapılışı :

Yarım kırmızı lahanayı doğrama tahtası üzerine koyun. Büyük bir bıçakla ince ince doğrayın. Çukur bir kaba koyun ve üzerine 2-3 çay kaşığı tuz serpin. Parmaklarınızla iyice ovun, tuzunun ve acısının gitmesi için suda yıkayın. Sıkarak süzün ve bir salata kabına alın. Ekşi elmanın kabuğunu soyun ve ortadan ikiye bölün. Ince yarım dilimler halinde doğrayın. Ceviziçlerini parmaklarınızla kırıp küçük parçalar haline getirin. Elma, ceviziçi, zeytinyağı, sirke ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.





Sarmısaklı Biber


Malzeme :

3 adet etli kırmızı biber, 5 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı sirke.

Yapılışı :

Biberleri ocağın alevinde közleyin, bir kesekağıdı veya naylon bir poşet içine koyun, ağzını kapatıp 10-15 dakika tutun. Biberlerin dışındaki yanmış zar gibi kabukları soyun, akarsuda yıkayın, sapını kesip tohumlarını atın, yayvan bir kaba yerleştirin. Sarımsakları soyun, ince yuvarlaklar halinde kıyın, biberlerin üzerine yerleştirin. Sirkeyi serpin, 1-2 saat bekietip sofraya getirtin. Arzu ederseniz sofraya getirmeden üzerine 1-2 kaşık zeytinyağı koyabilirsiniz.





Sarmısaklı Ekmek


Malzeme :

1.Usül: Bir bütün uzun ekmek, 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya margarin, 4 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber, alüminyum mutfak folyosu.
2.Usül: Bir ekmek (uçları kesilmiş, dilimlenmiş), margarin, 2 yemek kaşığı sarmısak tozu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kekik.
3.Usül: 8 dilim ekmek, 3 diş sarmısak, zeytinyağı, tuz, karabiber.

Yapılışı :

1.Usül:
Sarmısak havanda tuzla dövün, macun kıvamına getirin. Ekmeği yan tarafından uzunlamasına yarın. İçine zeytinyağı gezdirin veya margarin sürün. Ezilmiş tuzlu sarmısağı da sürüldükten sonra kırmızı biber serpin, sandviç gibi kapatın. Hava almayacak şekilde folyoya sarılıp ısıtılmış fırında 15-20 dakika tutun, dilimleyip servis yapın.
2.Usul:
Ekmek dilimlerine margarin sürün, sarmısak tozu, kırmızı biber ve kekiği ekip 5 dakika kadar fırın veya elektrik ızgarasında tutun.
3.Usül:
Sarmısakları ayıklayın, havanda ezin. Ekmek dilimlerini kızartın, ızgaradan alır almaz üzerlerine ezilmiş sarmısağı sürün, zeytinyağı gezdirin, tuz ve karabiber ekin, hemen servis yapın.





Sarmısak Turşusu


Malzeme :

Yarım kilo sarmısak, 1 su bardağı sirke. 1 silme yemek kaşığı deniz tuzu, 1-2 sap kereviz yaprağı, 3-4 sap dereotu.

Yapılışı :

Sarmısakların kabuklarını ayıklayın. Kaynar suda bir dakika bekletin, süzün ve kurulayın. Aralarına kereviz ve dereotu yapraklarını koyarak sarmısak dişlerini kavanoza yerleştirin. Diğer yandan sirke ve tuzu birkaç dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Sirke ve tuz karışımını soğuduktan sonra sarmısaklann ustünü örtecek şekilde kavanoza boşaltın. Kuru ve az ışık alan bir yerde bir ay süre ile bekletin. Meze olarak tek başına veya yeşil zeytinin yanında servis yapın, salataları süslemek için kullanın.





Sarmısaklı Kanape


Malzeme :

6 adet tost ekmeği, 3 yemek kaşığı kırıntı veya rende beyaz peynir, 4 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber.

Yapılışı :

Beyaz peyniri iyice ezin. Sarmısakları ayıklayıp havanda dövün. Peynir, sarmısak, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın. Macun kıvamına getirin. Tost ekmeklerine sürün. Ekmek dilimlerini çaprazlamasına ikiye bölün. Kırmızı biberi üzerlerine ekin ve servis yapın. Kanapelerin üzerine yarımşar ceviz yerleştirebilirsiniz.





Sarma Mercimek


Malzeme :

150 gram salamura asma yaprağı, 1 su bardağı kırmızı mercimek, yarım su bardağı köftelik (ince) bulgur, 1 adet soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı nane, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı tuz.

Yapılışı :

Bir tencerede su kaynatın, altını kapatıp salamura yaprakları birer birer ayırarak içine atın, 5 dakika sonra çıkartıp süzün, suyu saklayın. Mercimek ve bulguru yıkayın, süzün. Soğanı soyun, diş şeklinde çentin. Zeytinyağını kızdırın, soğanları hafif ateşte 5-6 dakika kavurun, üzerlerine 1 bardak haşlama suyundan dökün, mercimek ve bulguru ekleyin, suyunu çekene kadar hafif ateşte 10 dakika pilav gibi pişirin. Tencerenin kapağını açıp toz şeker, nane, karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin, karıştırın. Yayvan bir tencerenin dibine yaprak döşeyin. Herbir yaprağı alıp parlak kısmı alta, sapı size gelecek şekilde bir tabağa yayın, bıçakla sapı kesin, altta ortaya gelecek şekilde bir miktar karışımdan koyun, önce yaprağın yanlardan taşan kısımlarını harcın üstüne katlayın, sonra sigara gibi yuvarlayarak sarın, tencereye dizin. Sarmaların üzerine bir porselen tabak yerleştirin, kalan yaprakları su ile birlikte iki bardak sıcak suyu tabağın kenarından dökün, 30-40 dakika süre ile ağır ateşte pişirin. Ilık veya soğuk olarak sofraya getirin. Mevsimine göre taze yaprak, taze soğan veya taze nane ile de deneyebilir, soğanı kavurmadan koyup mercimek ve bulgurun üzerine 1 bardak sıcak yaprak suyundan döküp şişirebilirsiniz.





Sarma Balıklı


Malzeme :

Yarım su bardağı pirinç, 1 orta boy soğan, 1 tatlı kaşığı dolma fıstığı, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü, 150 gram balık eti, 100 gram asma yaprağı, 1 demet taze nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.

Yapılışı :

Pirinci sıcak suda bekletin, yıkayın. Soğanı soyun, çentin. Kuş üzümünü ılık suda 15 dakika bekletin, çöplerini ayıklayın. Balığı az tuzlu suda 5 dakika haşlayın, soğutun, ayıklayın, suyunu saklayın. Nane, maydanoz ve dereotunu yıkayın, saplarını ayıklayın, ince kıyın. Asma yaprağı taze ise 5 dakika haşlayın, salamura ise ılık suda 10 dakika bekletin. Zeytinyağının yarısını bir tavada kızdırın, soğanı pembeleştirin, fıstık ve kuş üzümünü ekleyin, pirinci de koyup hafifçe kavurun. Ateşi söndürüp haşlanmış didiklenmiş balık, tuz, karabiber, nane, dereotu ve maydanozu katın, karıştırın. Herbir yaprağı önce bir tabak içine yayın, ortasından alta doğru hazırladığınız içten koyun, önce yaprağın alt kısmını sonra kenarların harcın üzerine kapatın, bohca veya sigara gibi sarın. Yayvan bir tencerenin dibine maydanoz sapı ve asma yaprağı döşeyin, üzerlerine aralarında boşluk kalmayacak şekilde sarmaları dizin, 1 bardak balık suyu ile 2 yemek kaşığı zeytinyağını koyun, dağılmamaları için üzerlerine bir porselen tabak yerleştirin, kısık ateşte 20 dakika pişirin, soğuk veya ılık servis yapın. Bu yemeği sıcak ikram etmek isrerseniz balığı haşlanmış değil çiğ olarak koymanız gerekecektir. Bu durumda pişirme suyu olarak yarım yerine 1,5 bardak koyabilir, servis yaparken de dolmanın suyuna 1 yumurta sarısı ve 1 limonun suyu ile terbiye yapıp üstüne dökebilirsiniz.





Sigara Böreği Patlıcanlı


Malzeme :

1 hazır yufka, 1 orta boy patlıcan, 1 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir, 1 yumurta, tuz, karabiber, kızartma için sıvı yağ.

Yapılışı :

Yuvarlak yufkayı ortasından ikiye kesin, iki yarım yufkayı üstüste koyup tekrar ikiye bölün. Yufkayı toplam sekiz parçaya bölün bu şekilde yaparak. Patlıcanların üzerine gelen yeşil sap yapraklarını kesin, yıkayın, kurulayın, ince uçlu bir bıçağı saplayarak üzerinde üç dört yarık açın. Ocak üstünde çevirerek közleyin. Pişen patlıcanın kömürleşmiş kabuklarını akan musluk altında soyun. Sapını kesin, doğrayın ve çatalla ezin. Beyaz peyniri rendeleyin. Patlıcana katın. Patlıcan ve beyaz peynir karışımına yumurtayı kırın. Yufka ve peynirin tuzunu hesaba katarak az tuz ile karabiberi ekleyin. Iyice karıştırın. Herbir parça yufkanın geniş tarafına iki tarafından 1 santim boşluk bırakarak patlıcan karışımından koyun. Kenarlarda bırakmış olduğunuz boş yufka kısımlarını karışımın üstüne katlayın. Yufkayı sigara şeklinde sarın, sonuna geldiğinizde ortada kalan ince ucu bir küçük kaseye koyacağınız suya batırarak sarmış olduğunuz kısımın üzerine yapıştırın. Yağda kızartarak önce bir kağıt mutfak havlusunda fazla yağını süzün. Sıcak olarak sofraya getirin.





Sucuk Güveç


Malzeme :

200 gram sucuk, 2 tatlı sivri biber (veya çarliston), 1 orta boy domates, 50 gram kaşar peyniri {veya eritmeye uygun başka bir peynir), 1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı :

Sucuğu kısa bir süre musluğun altına tutup ıslatın, bıçagın ucuyla uzunlamasına iki taraftan çizin, derisini soyun, küp şeklinde doğrayın. Biberlerin saplarını çıkartın, tohumlarını dökün, ince halkalar şeklinde doğrayın. Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini temizleyin, küçük parçalar halinde doğrayın. Peyniri 1 cm küpler şeklinde doğrayın. Küçük bir güveç (veya ısıya dayanıklı cam kap) içinde bütün malzemeleri karıştırın, üzerine zeytinyağını gezdirin. Kuvvetli olmayan bir fırında veya ızgarasında peynirler eriyene kadar tutup masaya getirin. Sucuğun yağı çabuk donacağı için bu meze bekletmeden yenmelidir. Domates miktarını artırırsanız, daha sulu olur ve daha çok ekmek yedirtir.





Sucuklu Barbunya


Malzeme :

250 gram kuru barbunya, 1 kangal sucuk, 2 orta boy soğan, 3 küçük havuç, 1 orta boy kereviz, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.

Yapılışı :

Burbunyaları yıkayın birkaç saat suda bekletin. Soğanın kabuğunu soyun ve çentin. Havuçları kazıyın ve yarım santim kalınlığında yuvarlak doğrayın. Kerevizin kabuğunu soyun, bir santimlik küp şeklinde doğrayın ve kararması için limonlu soğuk suya atın. Tencereye ıslatılmış barbunyayı soğuk su ve tuz ile birlikte koyun. 15-20 dakika haşlayın ve süzün. Zeytinyağı ile soğanı 3-4 dakika kavurun. Havuçları ve kerevizleri ekleyin 2-3 dakika daha kavurun. Bir su bardağı sıcak su ekleyin, tuz ve karabiberi koyun. Kaynamaya başlayınca süzmüş olduğunuz haşlanmış barbunyaları atın ve yirmi dakika kısık ateşte arada bir suyunu kontrol ederek gerekirse sıcak su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer yandan sucuğu ıslatıp dışındaki deriyi soyun. Yarım santim kalınlığında verev dilimler halinde doğrayın ve ateşi söndürmeden önce 5 dakika süresince barbunya ile birlikte pişirin. Bu yemeği kurufasulye ile de yapabilirsiniz.





Sucuk Köftesi


Malzeme :

500 gram az yağlı kıyma, 8 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı irmik, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, yarım çay kaşığı karabiber, 1 yemek kaşığı biber salçası, tuz.

Yapılışı :

Kıymayı yoğurmaya uygun bir kaba koyun. Irmik, kimyon, pul biber, karabiber ve biber salçasını ilave edin. Sarmısakları ayıklayın, tuz ile havanda dövün ve diğer malzemelere katın. Bir kaşık su ilave ederek elinizle 2-3 dakika iyice yoğurun. Sonra 10-15 dakika süre ile dinlenmeye bırakın. Yassı veya yuvarlak köfteler yapın, ızgarada veya çok az yağ konmuş yapışmaz tavada pişirin ve sofraya getirin. Kıymayı yağsız bulduğunuz takdirde bir miktar zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Pul biber ve biber salçasında tuz bulunduğu için tuz koyarken dikkatli olmak gerekir.





Şakşuka


Malzeme :

2 adet patlıcan, 3 orta boy domates, 3 diş sarmısak, 3 çarliston veya dolmalık biber, 2 orta boy patates, 1 demet maydanoz, tuz, kızartmak için sıvı yağ.

Yapılışı :

Patlıcanları yıkayın, saplarını kesin, kabuklarını alacalı soyun, herbirini uzunlamasına dörde bölüp küp şeklinde doğrayın, tuzlu suya atıp 10-15 dakika bekletin. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini atın, rendeleyin. Sarmısakların kabuklarını soyun, çentin. Biberleri yıkayın, tohumlarını boşaltın, 2 santim uzunluğunda halka şeklinde doğrayın. Patatesin kabuğunu soyun, içinde soğuk su olan bir kaba küp şeklinde doğrayın. Maydanozu yıkayın, kalın dallarını ayıklayın, yapraklarını kıyın. Önce patatesleri, sonra biberleri, en son da patlıcanları sudan çıkartın, kurulayın, kızgın yağda kızartın, bir servis tabağına alın, tuzunu serpin, karıştırın. Küçük bir kapta domates ve sarmısağı 3-4 dakika kaynatın, tuzunu ekleyin, servis tabağındaki kızarmış sebzelerin üzerine dökün, karıştırın, maydanozu serpin, sofraya getirin. Sarmısaklı domatesli sosun üzerine yerken yoğurt da koyulabilir.





Tarama


Malzeme :

100 gram taramalık balık yumurtası, yarım su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı limon suyu.

Yapılışı :

Satın alacağınız balık yumurtalarının, varsa, zarını çıkartın, çukur bir kaba koyun. Tahta bir kaşık ile, ara vermeden karıştırarak, zeytinyağını damla damla dökerek balık yumurtalarına yedirtin. Daha sonra limon suyunu da aynı şekilde katın, bir servis tabağına koyup buzdolabında bir süre dinlendirin ve servis yapın.





Tarator Fıstıklı Veya Bademli


Malzeme :

50 gram beyaz dolma fıstığı, 1 dilim bayat ekmek (100 gram), 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı limon suyu, 2 diş sarmısak, tuz.

Yapılışı :

Bademleri havanda iyice dövün, bir kaseye alın. Kabuk kısmını kesip ekmeği 10 dakika ıslatın, çıkartıp elinizle sıkarak fazla suyunu atın, cevizlere katın. Sarmısağı biraz tuz ile ezin. Fıstık ve ekmek içini tahta kaşıkla devamlı karıştırırken azar azar zeytinyağını katın, iyice yedirtin. Karıştırmaya devam ederek limon suyu, sarmısak ve tuzu ekleyin. Taratoru bademli yapmak isterseniz önce bademleri bir süre kaynatın sonra soğutup kabuklarını soyun ve havanda dövün.





Tarator Cevizli Veya Fındıklı


Malzeme :

50 gram ceviz içi, 1 dilim bayat ekmek (100 gram), 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı su, 2 yemek kaşığı sirke, 3 diş sarmısak, tuz.

Yapılışı :

Cevizleri havanda iyice dövün, bir kaseye alın. Kabuk kısmını kesip ekmeği 10 dakika ıslatın, çıkartıp elinizle sıkarak fazla suyunu atın, cevizlere katın. Sarmısağı biraz tuz ile ezin. Ceviz ve ekmek işini tahta kaşıkla iyice karıştırırken azar azar zeytinyağını katın, iyice yedirtin. Karıştırmaya devam ederek sirke, sarmısak ve tuzu ekleyin. Taratoru midye, kalamar gibi kızartma deniz ürünleri ile toka, semizotu gibi bazı salatalarda kullanabilirsiniz.






Taratorlu Deniz Börülcesi


Malzeme :

500 gram deniz börülcesi, 1 çay kaşığı kabartma tozu (karbonat), 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı limon suyu.

Yapılışı :

Deniz börülcelerinin çamurlu köklerini kesip atın, topraklı kalan kısımlarını iyice yıkayın, dallarını ayırın. Bir tencereye soğuk su ve kabartma tozunu koyarak kaynatın. Kaynayan suya deniz börülcelerini atın, diriliklerini kaybetmeyecek şekilde yumuşayana kadar (10-15 dakika) pişirin. Börülceleri delikli kepçe ile sıcak iken çıkartın, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra herbir büyük sapı alt kısmından tutarak parmaklarınızla ince dallardaki yeşil börülceleri bir salata tabağının içine sıyırın, üzerlerine hemen zeytinyağını dökün ve karıştırın. Sofraya getirmeden önce bir havanda sarmısakları az tuz ile dövün, limon suyunu ilave edin, karıştırıp önceden yağlanmış deniz börülcelerinin üzerine dökün. Deniz börülcelerinde yeteri kadar deniz tuzu bulunduğundan haşlama suyuna tuz atmak gerekmez. Deniz börülceleri gereğinden az pişerse dallarından çok zor sıyrılır, fazla pişerse de çok yumuşar ve hamur halini alır.





Tarator Salatası


Malzeme :

50 gram ceviz içi, 8-10 diş sarmısak, 3 yemek kaşığı tahin, 6 yemek kaşığı limon suyu, 1 demet maydanoz, tuz.

Yapılışı :

Ceviziçi ve sarmısakları biraz tuz ile birlikte havanda dövün, derin bir kaseye alın. Tahin, limon suyu ve ince kıyılmış maydanozu katarak iyice karıştırın. Sofraya oturulmadığı takdirde ekmek dilimlerine sürerek ikram edilebilir.





Takos


Malzeme :

8-10 adet anasonlu peksimet, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 100 gram yumuşak beyaz peynir, 3 yemek kaşığı zeytin ezmesi, 8-10 adet kurutulmuş domates, 1 tatlı kalığı kekik.

Yapılışı :

Peksimetin üzerine zeytinyağını koyun, önce peyniri, üzerine de zeytin ezmesini sürün, 1 kurutulmuş domates* yerleştirin, kekik ekin. *Kurutulmuş domates: Mevsiminde az çekirdekli son domateslerden alın, kabuğunu soymadan 1,5 santim kalınlığında yuvarlak kalın dilimler halinde doğrayın, iki taraflarını da tuzlayın, devamlı güneş alan toz tutmayan bir yerde iyice sularını kaybedene kadar bekletin. Kurumuş domatesleri 5-10 dakika süre ile sirkede tutun, çıkartıp kavanozlara alın. Yanlarına acı biberler, birkaç diş sarımsak ve kekik daha yerleştirin, üstlerini örtecek kadar zeytinyağı koyun. Kurutulmuş domatesi dışarıdan satın alarak da aynı işlemleri yapabilirsiniz.





Topik


Malzeme :

1 su bardağı nohut, 3 orta boy soğan, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım çay kaşığı yenibahar, yarım çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tarçın, yarım su bardağı tahin, 2 yemek kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı :

Nohutu 8-10 saat süre ile tuzlu suda bırakın, süzün, üzerini üç parmak geçecek kadar soğuk su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. Nohutlar soğuduktan sonra parmaklarınızla ayıklanmaya başlamış olan zar gibi kabuklarını soyun, havan veya mutfak robotu ile biraz su ekleyerek püre haline getirin. Soğanları ayıklayın, ince ince çentin, bir saat süre ile haşlayın, süzün. Kuş üzümünü içinde sıcak su olan bir kaseye koyun, 15 dakika sonra çöplerini ayıklayın, süzün. Haşlanmış soğana fıstık, üzüm, yenibahar, kimyon, tarçın, tahin ve zeytinyağını ekleyin, karıştırın. Alüminyum mutfak folyosunun ortasına nohut püresinin hepsini koyun, dikdörtgen bir şekil vererek yayın. Pürenin yarısının üzerine hazırladığınız içi yayın, nohut püresinin diğer yarısını folyonun yardımı ile kaldırıp içli kısmın üzerine kapatın, bıçakla kenarlarını düzeltin. Birkaç saat buzdolabında tutup sofraya getirin.





Tahin Helva Fırında


Malzeme :

250 gram sade tahin helva, 1 çay bardağı limon suyu.

Yapılışı :

Fırına girebilecek cam yayvan bir kap içinde tahin helvasını bir çatal ile ezerken limon suyunu ekleyin. Bir iki parmak kalınlığında bir hamur haline gelince önceden ısıtılmış bir fırında üstü açık kahve rengine dönüşüp ince kabuk bağlayana kadar tutun. Soğutmadan servis yapın. Fırında helva oldukça ağır ve kuvvetli bir gıdadır. Soğuyunca sertleşerek ilk lezzetini kaybeder. Helva fırında gereğinden fazla kalırsa üzerinde oluşan kabuk çatlar ve kırılır. Fırına sokmadan aynı karışımı soğuk olarak da sofraya getirebilirsiniz.





Taze İç Bakla


Malzeme :

500 gram taze iç bakla, 1 soğan, yarım çay kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım demet dereotu.

Yapılışı :

İç baklanın kabuklarını soyun, yıkayın, tencereye koyun, 2 bardak su ekleyin. Soğanın kabuklarını soyun, bütün olarak bakla tenceresine alın. Kabartma tozu, toz şeker, tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip baklalar yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın. Baklaları soğumadan delikli bir kepçe ile süzerek çukur bir kaba alın, üzerlerine zeytinyağını dökün, karıştırın, bir kapak örterek soğumaya bırakın. Servis yaparken üzerlerine kalın dalları ayıklanmış dereotu yapraklarını (doğramadan) koyun.





Tandır Kuzubaşı


Malzeme :

1 tandır kuzubaşı (beyinli), 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı pul biber, tuz.

Yapılışı :

Dışarıdan hazır pişmiş olarak alacağınız tandır baş eğer ayıklanmamış ise ayıklayın. Kemik, kıkırdak ve kalın derileri atın. Etleri ısıya dayanıklı bir cam sahana yerleştirin. Üzerlerine kekik, pul biber ve tuz serpin. Masaya getirip bir mum veya ispirto ocağının üstüne yerleştirin. Tandır baş çok yağlı olduğundan hemen donar. Hafif ısıtmalı bir düzen ile servis süresini uzatabilirsiniz.





Tavuk Susamlı


Malzeme :

1 adet tavuk göğüs eti, 1 yemek kaşığı un, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı susam, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber.

Yapılışı :

Tavuk göğsünü dövüp inceltin. 4 dilim kesin. Iki taraflarını da tuz ve biber serpin. Tavuk dilimlerini önce una sonra çırpılmış yumurtaya sonra da susama bulayıp kızartın. Kağıt mutfak peçetesi üzerinde fazla yağını alın. Sıcak servis yapın. Susam yerine galeta ununa bulayarak tavuk şinitzel yapabilirsiniz.





Tavuk Kokoreç


Malzeme :

2 adet çiğ tavuk budu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yarım çay kaşığı kırmızı pul biber, 1,5 çay kaşığı kekik, tuz, karabiber.

Yapılışı :

Tavuk butlarının derilerini soyun. Kemiklerini çıkartın. Küçük parçalar halinde doğrayın.üzerlerine tuz ve karabiber serpip harmanlayın. Yapışmaz bir tavaya yağı koyun. Kızınca tavukları atın ve tahta bir kaşıkla çevirerek 10 dakika kavurun. Toz ve pul kırmızı biberler ile kekiği katın. Karıştırıp ocaktan alın. Arzu ederseniz domates ve yeşil biber ile biraz sıcak su ekleyerek sulu bir yemek de yapabilirsiniz.





Tavuk Ciğeri Sote


Malzeme :

250 gram tavuk ciğeri, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 sap taze soğan, 3 diş sarmısak, 2 orta boy domates, 3 sivri biber, 150 gram kültür mantarı, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı pul biber, 1/3 demet maydanoz, tuz.

Yapılışı :

Tavuk ciğerlerini 3-4 santim büyüklüğünde doğrayın. Taze soğanları ayıklayın ve 1 santim uzunluğunda doğrayın. Sarmısakları ayıklayıp çentin. Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartın ve küçük parçalar halinde doğrayın. Sivri biberlerin sapını çıkartın, tohumlarını boşaltın ve ince halkalar halinde kesin. Kültür mantarını limonlu suda bekletin, üzerindeki siyahlıkları temizleyin, küçükleri ikiye, büyükleri dörde bölün. Maydanozu yıkayıp kalın dallarını atın ve yapraklarını ince kıyın. Zeytinyağını kızdırın ve tavuk ciğerlerini tavaya atın. Tavayı ateş üzerinde oynatarak veya ciğerleri tahta kaşıkla zedelemeden çevirerek renkleri değişene kadar birkaç dakika sote edin. Ayıklanıp doğranmış taze soğan, sarmısak, domates, sivri biber ve mantarı katın. Tavayı örtüp altını kısın. 5 dakika kadar hepsini birlikte pişirin. Ateşten almadan önce tuz, karabiber, pul biberi katın. Tavanın altını söndürdükten sonra kekiği ekin, kıyılmış maydanozu serpin ve sofraya getirin. Taze soğan yerine piyaz şeklinde doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz. Sivri biberleri kullanmadan önce acılık derecelerini kontrol ediniz. Pişerken suyu kalmadığı takdirde biraz sıcak su ilave ediniz.





Yalancı Dolma


Malzeme :

150 gram salamura asma yaprağı, 2 su bardağı pirinç, 2 orta boy soğan, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 1/2 demet nane, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.

Yapılışı :

Salamura asma yapraklarını teker teker ayırın, sıcak su dolu bir tencereye atın, arada bir delikli kepçe ile ters yüz ederek 10 dakika sonra çıkartın. Pirincin üzerine sıcak su dökün, bir saat sonra süzüp yıkayın. Soğanı rendeleyin, yanmaz bir tavaya koyun, üzerini örtecek kadar su koyun, tahta kaşıkla karıştırarak suyunu çekene kadar ağır ateşte pişirin. Maydanoz, dereotu ve naneyi yıkayın, kalın dallarını ayıklayın, yapraklarını ince ince kıyın. Pirinç, soğan, maydanoz, dereotu, nane, 2 kaşık zeytinyağı, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Herbir asma yaprağını sapı size doğru, parlak kısmı da altta kalacak şekilde bir tabak içine yayın, bıçakla sapını kesin, ortasından alta doğru dolma harcından koyun, önce yaprağın alt kısmını sonra kenarlarını harcın üzerine kapatın, sigara gibi sarın. Yayvan bir tencerenin dibine maydanoz sapı ve asma yaprağı döşeyin, üzerlerine aralarında boşluk kalmayacak şekilde dolmaları dizin, dolmaların yarısına kadar sıcak su ile kalan 3 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin, dağılmamaları için üzerlerine bir porselen tabak yerleştirin, kısık ateşte 30-40 dakika pişirin, kapağını açmadan tenceresinde soğutun. Arzu ederseniz soğanı su ile pişireceğinize tuz ile ovabilirsiniz. Eğer taze asma yaprağı kullanacaksanız kaynar suya atıp 5 dakika haşlayınız.





Yumurta Dolması


Malzeme :

4 yumurta, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı kırıntı beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı yogurt, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber, 1/4 demet maydanoz, karabiber, tuz.

Yapılışı :

Yumurtalari içinde soğuk su olan bir kaba koyup ateşe oturtun, 15 dakika süre ile haşlayın, kaynama suyunu dökün, yeni soğuk su koyup içinde bekletin. Yumurtalar soğumaya başlayınca kabuklarını soyun, dikiş ipliği veya çok keskin bir bıçak ile herbirini uzunlamasına ikiye bölün. Beyaz kısımlarını zedelemeden, küçük bir kaşıkla sarılarını çıkartın, tabakta düz durabilmeleri için de yarım yuvarlakların alt kısımlarını bıçakla yarım santim kesin ve bir tabağa dizin. Bir kasede çıkardığınız katı yumurta sarıları, zeytinyağı, beyaz peynir, yoğurt, kırmızı biber, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi iyice ezerek karıştırın, beyazların içine doldurun. Yumurta sarılarına peynir ve yoğurt yerine tonbalığı veya zeytin ezmesi de katabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers