Herşeyi İle Tandır Ekmeği


Tandır

Tandır, topraktan 100cm. derinliğinde 120cm. çarpımında yapılır. Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır. Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir. Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır. Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır. Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır. Böylece tandır çamuru hem kurumuş hamda sertleşmiş olur.


Tandır Ekmeği

Yöresel ekmeğimizdir. Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışından Ulavaç yapılır. Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur). Mayasız olacakta kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt,süt gibi malzemeler katılır.)

Kolay Yoldan Tandır Ekmeği

Malzemeler

1 kg kepekli un
2 bardak normal un
1 bardak yoğurt
1 bardak süt
1 küçük paket kuru maya
Tuz ve aldığı kadar su
Üzerine 1 yumurta sarısı ve susam

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırıp hamuru yoğuruyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz.Mayalanınca limon büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizle yuvarlak hale getirip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Herhangi bir kalıpla şekil veriyoruz. Üzerine yumurta sarısı, susam ve istenirse çörek otu da döküp 200 derecede pişiriyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers