Tarte au citron ( limonlu tart )

Malzemeler:

Fındıklı kıtır tart hamuru için;

2 bardak (su bardağı) fındık;
1/3 bardak şeker;
3 bardak un;
225 gr. tereyağı, oda sıcaklığında;
1 büyük yumurta;
1 tatlı kaşığı saf vanilya ekstresi veya toz vanilin.

Limonlu sabayon dolgusu için;


1 büyük yumurta, soğuk;
3 büyük yumurta sarısı, soğuk;
3/4 bardak şeker;
1 limonun suyu ve rendesi;
6 çorba kaşığı (80 gr.) soğuk tereyağı, küçük parçalara kesilmiş.

KITIR TART HAMURUNU HAZIRLAYIN

1. Fındıkları mutfak robotuna koyun ve ince çekin.

2. Şeker ve unu da fındıklara ekleyin ve fındıklar un gibi olana dek robotu çalıştırın. Karışımı büyük bir káseye aktarın.

3. Tereyağı, yumurta ve vanilyayı da koyarak iyice karıştırın.

4. Hamurun üçte birini kullanacağınız için üç parçaya ayırıp bir parçasını streç filme sarılı olarak buzdolabında 10 dakika dinlendirin. Kalanları torbalayıp dondurabilirsiniz.

5. Fırını önceden 175 dereceye ısıtın. Dibi çıkabilen bir tart kabını iyice yağlayın (ya da Pyrex kalıbın dibine yağlı kağıt yerleştirip yağlayın) ve fırın ısınırken kabı buzdolabında soğutun.

6. Kabı buzdolabından çıkarın, ellerinizle bastırarak tart kalıbının tabanına yayın ve kenarlarını yükseltip çanak şeklinde tart hamuru formu verin. Taşan fazla hamuru bıçakla keserek alın.

7. Kıtır hamuru 10-15 dakika kadar fırında pişirin; sonra döndürüp bir 10-15 dakika daha ya da kızarana dek pişirin. Pişen hamuru fırından alıp soğumaya bırakın. Hamurda oluşabilecek çatlaklara aldırmayın.

LİMONLU SABAYON DOLGUSUNU YAPIN

1. Sabayonu yapmak için kullanacağınız büyük káseden daha küçük çaptaki bir tencerenin içine 4 cm yüksekliğinde sıcak su koyun.

2. Büyük metal bir káse içine yumurta, yumurta sarıları, limon rendesi ve şekeri koyup bir dakika kadar çırpıcıyla (mikserle) çırparak homojen bir karışım elde edin.

3. Kısık ateş üzerindeki tencerenin üstüne káseyi oturtun ve çırpıcıyla bir yandan karışımı çırparken diğer yandan káseyi ara sıra döndürün ki ısı eşit yayılsın.

4. Yaklaşık iki dakika sonra, yani yumurtalar kalınlaşmış ve köpüklü bir hal aldığında, limon suyunun yarısını ekleyin. Hızlı şekilde çırpmaya devam ederek karışımı tekrar kalınlaştırın (kıvamlı hele getirin). Şimdi limon suyunun diğer yarısını ekleyip karışımı çırparak tekrar iyice kalınlaştırın. Bu, ben-maride pişirme süresi toplam 10 ila 12 dakika sürecek ve sabayon hafif bir mayonez kıvamında olacak.

5. Ateşi söndürün ve káseyi ben mari üzerinde bırakın. Şimdi tereyağını parça parça ekleyip durmadan çırpın. Sabayon önce biraz sulanacak ama soğuyunca tekrar kıvam alacak, merak etmeyin.

6. Sıcak sabayonu tart hamurunun içine boşaltın.

7. Fırınınızın tavanında yer alan ızgarayı en yüksek dereceye önceden ısıtın. Tartlı kalıbı fırın tepsisine/rafına koyun ve tepsiyi/rafı tavan ızgarasına yakın bir yüksekliğe yerleştirin. Fırın kapağını açık tutarak sabayonun üzerinin kahverengi renk almasını sağlayın. Bu sırada fırının başından hiç ayrılmayın, çünkü işlem sadece birkaç saniye sürecek.

8. Tartı dışarı alın ve en az bir saat dinlendirin. Dilerseniz oda sıcaklığında, dilerseniz soğuk servis edin.

Notlar: "Sabayon", yumurta, şeker ve genelde şarabın/likörün ben-mari üzerinde çırpılması suretiyle hazırlanan sosa verilen isim. İtalyancası "zabaglione".

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers