Yaban Mersinli Kek

Malzemeler:

1+3/4 cup un (yaklaşık 160 gr.)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 cup pudra şekeri (yaklaşık 90 gr.)
2 yumurta
1/2 cup ayçiçek yağı (yaklaşık 1 çay bardağı)
3/4 cup süt (yaklaşık 200 ml.)
1 paket vanilya
1,5 su bardağı dondurulmuş ya da taze yaban mersini

Crumb Topping için:

1 cup un (yaklaşık 90 gr.)
3 yemek kaşığı (tbsp) toz şeker
2 yemek kaşığı (tbsp) pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
100 gr. erimiş tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle crumb topping malzemesini hazırlamak için un, toz şeker, pudra şekeri, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Erimiş tereyağını ekleyip pütürlü bir karışım elde edin. Bir kenarda bekletin.

Fırınınızı 190 dereceye ayarlayıp ısıtın ve 26 cmlik kek kalıbınızı yağlayıp tabanını yağlı kağıt ile döşeyin.

Keki hazırlamak için un, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın. Başka bir kapta yumurta ve pudra şekerini çırpın. Sıvıyağ, vanilya ve sütü ilave edin ve tekrar çırpın. Unlu karışımı yumurtalı karışıma ilave edip düşük devirde çırpmaya devam edin. En son yaban mersinlerini (biraz üzeri için ayırdıktan sonra) ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Dondurulmuş kullanıyorsanız çözülmesini bekleyin ve mutlaka suyunu süzerek kullanın. Hafif una bularsanız meyvelerin dibe çökmesini de önlemiş olursunuz.

Kek hamurunu kalıba döküp yüzeyini düzeltin. Kek hamurunun üzerine crumb topping hamurunu elinizle ufalayarak serpiştirin. En üste bir miktar daha yaban mersini serpip fırına koyun. Üzeri kızarana ve kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Üzeri fazla kızarıp da içi pişmiyorsa, üzerini folyo ile örterek pişirmeye devam edin.

Fırından aldıktan sonra kalıbında ılıtın. Hemen çıkarırsanız kek dağılır. Yine de dikkat edin kalıptan çıkarırken, çok hassas bir kek

NOT: Kapalı bir kapta hava almayacak şekilde 2-3 gün saklayabilirsiniz. Şahsi fikrim ertesi gün çok daha lezzetli olduğu.

Tahmin edeceğiniz gibi yaban mersini keke çok hoş bir koku veriyor, kıvamı hafif ıslak ama üzerindeki topping sayesinde de üzeri hafif kıtır kıtır oluyor. Muffin olarak yapmak isterseniz pişme süresi 30 dakika kadar oluyor. Yaban mersini yerine frambuaz, böğürtlen, şeftali, kayısı ya da çilek gibi meyvelerle deneyebilirsiniz bu keki.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers