Hardal Soslu Tavuklu Börek

Malzemeler:

5 adet yufka
Yufkaları yağlamak için sıvıyağ

İç malzemesi için:

3 adet tavuk göğsü
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
50 gr. tereyağı

Harcı için:

50 gr. tereyağı
1 adet sarımsak (dişlerine ayrılıp ezilmiş)
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı un
500 ml. süt
Tuz, karabiber

Üzerine sürmek için:

Çırpılmış yumurta


Yapılışı:

Tavukları yıkayıp kuruladıktan sonra çok minik parçalara kesin. 2 yemek kaşığı un ve 1′er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve kimyon karışımını bir kaba koyun ve tavukları bu karışıma bulayın.

50 gr. tereyağını bir tavada kızdırıp tavukları altın rengi olana kadar kızartın. (İlk başta parçalar küçük olduğundan tavuklar birbirine yapışabilir fakat suyunu salmaya başladığında rahatça karıştırarak pişirebilirsiniz.) Tavukları bu haliyle bile servis yapabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor. Neyse pişirdiğiniz tavukları bir kenarda bekletin.

Bu arada küçük bir tencerede 50 gr. tereyağını kızdırın. Ezilmiş sarımsaklar ve küçük kesilmiş soğanları tereyağında yumuşayana kadar kavurun. 2 yemek kaşığı hardalı ekleyip kavurmaya devam edin. 2 yemek kaşığı unu ilave edin ve hızlıca karıştırın. 500 ml. sütü azar azar karıştırarak tencereye ekleyin. Tuz ve karabiber de ilave ettikten sonra kısık ateşte beşamel sos kıvamına gelene kadar pişirin. Pişince tavukları hardallı sosla karıştırıp soğumaya bırakın.

Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Bir yufkayı tezgaha alın. Fırçayla az miktarda sıvıyağ sürdükten sonra ikiye katlayın. Yuvarlak kısmına yarım daire şeklinde tavuklu içten koyup kenarlarını içe doğru kıvırarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu dörder parmak kalınlığında keserek yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Tüm yufkalar için aynı işlemi tekrarlayın. Böreklerin üzerine fırçayla çırpılmış yumurta sürdükten sonra önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri güzelce kızarana kadar (yaklaşık 30 - 40 dk.) pişirin.

Ilınınca servis yapın.

Dışı çıtır, içi yumuşacık, sarımsak ve hardal aromalarıyla çok değişik bir tadı olan bir börek yapmış olduk böylece. Pişerken bile fırından yayılan kokuya dayanamayabilirsiniz.

Not: Değişik bir sunum isterseniz böreği rulo şeklinde sardıktan sonra 2′şer parmak kalınlığında keserek çöpşişlere geçirin. Çırpılmış yumurta sürdükten sonra fırında bu şekilde pişirin. Böylece minik, birer lokmalık hardallı ve tavuklu çıtırlarınız olur. Küçük parçalar olduğundan daha çıtır çıtır pişiyorlar ve sunumu da şık oluyor çöpşişlerle.

Not 2: Eğer canınız börek istemiyorsa, tavuğu tarifte yazdığım şekilde pişirin. (isterseniz daha büyük parçalar halinde keserek) Hardallı sosunu ayrıca hazırlayın. Servis tabağına önce hardallı sostan koyun, üzerine tavukları serpiştirin. Haşlanmış makarna ve salatayla birlikte servis yapın. Çok lezzetli oluyorlar, tavsiye ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers