Nazkatun (Nazlı hatun salatası)

Bizlerin gözünde kadının nazlı olanı makbuldur. Edalı ve biraz da şımartılmış anlamına gelen bu sıfatı, kız çocuklara isim olarak da koyarız. Aynı isim, latif bir tadı olan bu patlıcan salatasına da bir şekilde yakıştırılmış. Ancak bazen yanlış olarak 'nazuktan' olarak geçer. Esası, Türkçe'de kadın, hatun, sözcüklerinin bir diğer şekli olan 'katun'un 'naz' ile birleştiği 'nazkatun' kelimesidir.

Malzemeler:

3 iri patılacan
1 bardak kavrulmuş ve ufalanmış badem
2,3 diş sarmısak
5 kaşık koyu yoğurt
Yarım çorba kaşığı sirke veya limon suyu
4,5 çorba kaşığı pekmez
Tuz
Nane

Nazkatun Tarifi:

Patlıcanlar kömür veya doğrudan ocak ateşi üzerinde közlenir ve henüz sıcakken kabukları bir bıçak yardımıyla soyulur. Küçük küçük doğranıp; ezilmiş sarmısak, yoğurt, tuz, sirke vela limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Üzerine pekmez gezdirilip, nane ile süslendikten sonra servis edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers