Focaccia Ekmeği

Malzemeler:

2 paket (20 gr) kuru maya;
1 çay kaşığı toz şeker;
1 3/4 su bardağı ılık su;
1/3 bardak artı üç çorba kaşığı sızma zeytinyağı;
1 tatlı kaşığı tuz;
4-5 su bardağı beyaz un;
iri deniz tuzu.

Focaccia Ekmeği tarifi:

Mayayı ve şekeri bir bardak ılık suda eritin ve on dakika kadar bekletip mayanın köpürmesini sağlayın. Büyük bir kase içine geri kalan 3/4 bardak ılık su ile 1/3 bardak zeytinyağını ve tuzu koyun. Mayalı suyu bu kaseye dökün. Unu, birer bardak ilave ederek karıştırın ve sert olmayan bir hamur elde edin. Üzerine zeytinyağı sürülmüş bir tezgah üzerinde on dakika kadar ellerinizle yoğurun. İçine zeytinyağı sürülmüş bir kaseye hamuru koyup, üstünü bir bezle kapayarak sıcak bir yerde bir saat kadar hacminin iki misli kadar kabarmasını sağlayın.

Hamuru yağlanmış tezgah üzerinde beş dakika daha yoğurun. Daha sonra bir merdane ile yassılaştırıp iki parmak yüksekliğe getirin. İçi yağlanmış dört köşe bir fırın tepsisine yerleştirin. 15 dakika kadar üstü kapalı olarak bekletin. Sonra, bir fırçayla hamurun üzerine zeytinyağı sürün ve ellerinizin parmaklarıyla, Ramazan pidesindeki gibi hafifçe bastırarak parmak izleri yapın. Bir saat daha dinlendirip hamurun kabarmasını bekleyin.

Fırını önceden ısıtıp 185 dereceye getirin. Hamurun üzerine biraz daha zeytinyağı damlatın ve iri tuzları serpiştirin. Fırında 15-20 dakika kadar ya da üzeri kızarana dek pişirin. Hamurun sertleşmesini önlemek isterseniz, fırının içine bir tas içinde sıcak su koyun. Fırından çıkarıp dikdörtgenler halinde kesin ve sofraya servis edin.

Dilerseniz, hamurun üzerine süreceğiniz zeytinyağının içine iki tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye (rozmari) de ilave edip birlikte sürebilirsiniz. Ya da ince kıyılmış adaçayı yaprakları da kullanabilirsiniz. Focaccialar sıcak olarak kendi başlarına başlangıç yemeği olarak yenebilecekleri gibi, tost edilmeden sandviç olarak da kullanılırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers