Sote bonfile, incir-nar sosu, kereviz püresi

Bu tarifin Türk mutfağıyla ilgili tarafı ana malzemeler. Yani, sostaki incir, nar suyu ve nar ekşisi bize ait malzemeler. Ayrıca kök kereviz de Batı mutfağında pek tanınmayan ama Türk mutfağında yaygın kullanılan bir temel sebze. Bu karışımları sote bonfileyle birleştirip, çok farklı ve benim çok beğendiğim şık bir tarif geliştirdim. Püre ve sosu birkaç saat önce hazırlayıp, etleri sote ettiğiniz sırada bunları ısıtabilirsiniz.

Malzemeler (4 kişilik):

4 dilim iri bonfile,
her biri 3 parmak yüksekliğinde kesilmiş ve kesinlikle hiç dövülmemiş;
1 tatlı kaşığı tereyağ.

Kereviz püresi için:

1 büyük kereviz kökü, soyulmuş ve küpler halinde kesilmiş;
4 adet orta boy patates, soyulmuş ve küpler halinde kesilmiş;
1 çorba kaşığı tereyağ;
1 fincan taze krema;
1 çorba kaşığı taneli hardal.

İncir-nar sosu için:

4 adet kuru incir,
2 milimlik küpler halinde doğranmış;
1 su bardağı taze nar suyu;
2 çorba kaşığı nar ekşisi;
1 tatlı kaşığı tereyağ.

Yapılışı:

Sosu hazırlamak için, kalın tabanlı bir tavaya minik doğranmış incirleri, nar suyunu ve nar ekşisini koyun ve bir taşım kaynatıp ateşi kısarak, kısık ateşte tüm malzemeyi birlikte pişirin. Yaklaşık 15-20 dakika sonra sos koyulaşıp, kıvamlı bir sıvı halini alınca ateşten çekin, tereyağını karıştırın. Reçelden daha sıvı bir sos olmalı.

Diğer tarafta püreyi hazırlayın. Patates ve kereviz küplerini bir tencereye koyun, üzerlerini örtecek kadar suyla doldurun, tuz ilave edip orta ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Püre edilebilir kıvama gelince suyunu süzün ve mutfak robotuna aktarın. Robotu çalıştırırken püreye hardal ve tereyağı ekleyin. Sonra da kremayı ekleyip robotu yavaş devirde çalıştırmaya devam edin. Püre pof pof bir kıvama sahip olmalı. Tuzunu kontrol edin. Daha sonra servis ederken bir kapta tekrar ısıtın.

Etleri sote etmek için büyükçe bir tavayı ateşte kızdırın. İçine hiç yağ koymadan etleri tavaya yerleştirin ve dört dakika boyunca kesinlikle çevirmeyin. Dört dakika sonra etleri ters yüz edin ve yine üç-dört dakika hiç çevirmeden pişirin. Tavayı ateşten alın ve içine eklediğiniz bir kaşık tereyağını tavayı sallayarak eritip etlere temas etmesini sağlayın. Servis için, önceden fırında ısıttığınız yemek tabaklarının tam ortalarına ikişer kaşık sıcak püre koyun. Pürenin etrafına incir-nar sosunu kaşıkla gezdirin. Pürenin üzerine bonfile dilimini oturtun. Birkaç nar tanesiyle dekore edin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Followers